Zločin I

Zločin I https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180612/bmid_zlocin-i-DFx-180612.jpg 5 91 29

Zločin série

1. díl

Vyšetřovatelka Sarah Lundová se těší na svůj poslední den u kodaňské policie a na stěhování za přítelem do Švédska. Všechno se ale změní, když je v lese za městem nalezena devatenáctiletá studentka Nanna Birk Larsenová. Znásilněná a brutálně zavražděná. Zatímco Nannina rodina se nedokáže vzpamatovat ze své tragické ztráty, místní politik Troels hartman žije volební kampaní, která jej má vynést do vytouženého křesla kodaňského starosty. V okamžiku, kdy nečekaně vyjdou na světlo světa spojnice mezi radnicí a vraždou, nabírá celá kauza naprosto jiný, nečekaný směr. V průběhu dvaceti dnů se v případu vynořuje jeden podezřelý za druhým a honbu za vrahem komplikuje eskalující násilí a nechutné politické intriky. Román napsaný na základě jednoho z nejsledovanějších seriálů součastnosti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Killing , 2012


více info...

Přidat komentář

Danko81
28.01.2024 3 z 5

Za mě celkem utahané. Kdyby byla knížka o polovinu kratší, bylo by to lepší. Závěrečné tápání po podezřelých bylo už dost otravné...

Jiparis
26.01.2022 5 z 5

Skvělý detektivní příběh, kde se situace a podezřelí neustále proměňují a to vše probíhá v době volební kampaně, se všemi nekalými praktikami. A navíc ani hlavní vyšetřovatelka nemá jednoduchý osobní život. Výborný je i seriál natočený podle této knihy.


Eicherik
03.04.2021 5 z 5

Temná severská krimi. A taky docela složitá. Po přečtení jsem si musel nalistovat zpětně některé pasáže a pomohl mi i seznam hlavních postav uvedený na začátku. Chování některých z nich jsem sice úplně nechápal, ale i tak jsem si tenhle napínavý příběh velmi užíval. Politická linka byla hodně zajímavá. Atmosféra knihy byla parádní.

85098211
31.03.2021 5 z 5

Páni, tak tato kniha je fakt pecka! :-) Opět jsem ji poslouchala jako audio v němčině a už dopředu jsem si říkala, jak zvládnu něco tak objemného, protože měla úctyhodnou délku 28 hodin a 18 minut. No ale nenechala jsem se odradit, když ji tady doporučuje celá řada mých oblíbených a všichni do jednoho knize dávají vysoká hodnocení. A ve výsledku můžu říct, že to fakt stálo za to! :-) Rozjezd je sice trochu pomalejší, autor postupně rozvíjí spoustu vedlejších dějových linek, ale ty jsou přesto přehledné a čtenář se v nich dobře zorientuje. Lundová je svéráz, práce je pro ni vším a rodina stojí až na druhém místě. I přesto jsem si ji oblíbila. Stejně tak jejího kolegu Meyera, který mi byl sympatický hned od samého začátku. Politiku sice bytostně nesnáším, ale zde se do příběhu hodila, takže se to dalo skousnout. Nejdřív jsem si říkala, co se bude - proboha! ;-) na tolika stránkách vyšetřovat, ale v případu se opravdu v průběhu vyšetřování stále objevují nové skutečnosti a podezřelí jsou snad všichni, kdo se objeví na scéně a zároveň se divně chovají - což je většina postav v knize :-). A když už se víceméně na konci knihy zdá, že je všechno jasné, Lundová si nedá pokoj, v případu šťourá dál a samozřejmě objeví dosud neobjevené - a závěr je jedno velké překvapení. Kniha je skvěle napsaná a zhruba od poloviny se už jen těžko odkládá, proto si určitě plný počet zaslouží. Jen mne mrzí, že do češtiny nebyly přeloženy další případy z této série...
PS: A nyní bych chtěla za doporučení této knihy poděkovat svým oblíbeným i.stefany, janina66, ddkk a dalším. Děkuji za tento výborný tip! :-)

ivoiro
15.03.2021 4 z 5

To bylo slušné. Začatek takový roztahaný, konec pak ve zběsilém tempu.

janina66
25.01.2021 5 z 5

120%
Hodně, hodně skvělá detektivka.
Moc děkuji za inspiraci k této knize i.stefany, Kerberos a trudošovi. Četba této bichle mě moc bavila. Ještě nikdy jsem tak rozsáhlou knihu nečetla. Byla velice čtivá. Spousta podezřelých, hodně linek vyšetřování a zvratů. Lundová mě bavila, i když byla svéráz. Opravdu doporučuji. Super detektivka.

i.stefany
22.11.2020 5 z 5

Výborné, napínavé, do detailu propracované. Obdivuji autora, kolik dokázal vymyslet vedlejších linek, aby nás parádně zamotal. Provázanost příběhu s politickou linkou mi nejdříve trochu vadila, pak se mi ale snad líbila i víc než osobní příběh Birk Larsenů. Podezírala jsem snad každého, stejně jako policie, motivů bylo více než dost. Doporučuji všem, kdo mají rádi složité kriminální případy.

Simstr
13.04.2020 5 z 5

TOP mezi severskými krimi. Škoda, že nevyšly další dva díly. Švédi celou sérii zfilmovali, velice dobrá podívaná !!!

Kerberos
21.03.2020 5 z 5

Skvělá detektivka ,ikdyž velmi obsáhlá a plná politiky.V průběhu vyšetřování mnoho podezřelých,záhady z minulosti rodiny.Svéhlavá vyšetřovatelka,která nehledí na rodinu ani spolupracovníky.Po přečtení si určitě seženu filmové zpracování.

cantona
26.05.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila. Četla se dobře. Místy byla i napínavá, dokonce i závěr byl tak zamotaný, že jsem měl co dělat abych si to v hlavě srovnal. Ale knihu hodnotím kladně i když mezi megahity ji tedy neřadím.

allyce
28.04.2019 5 z 5

Perfektní, skvělé, dokonalé... Jedna z nejlepších detektivek, kterou jsem zatím četla. Mám určitou představu, jak vypadá scénář pro film, proto obdivuji autora za to, jak s bravurou a citem přepsal suchou řeč scénáře do bezvadného, čtivého celku. Psychologie postav prokreslena až na dřeň, chvíli s nimi soucítíte, pak je nesnášíte, obdivujete i nenávidíte. Kniha silných emocí, které vás přinutí zaujmout jakýkoliv postoj, jen ne lhostejnost... Doporučuji s nadšením.

trudoš
20.12.2018 4 z 5

Neznám původní seriál, ani jeho americkou obdobu, a o to spíš jsem byl zvědav, jak si kniha poradí s takovým televizním analfabetem, jako jsem já. A s čistým svědomím musím prohlásit, že si vedla na jedničku, aniž bych jakkoliv plaval v souvislostech. Přestože je na příběhu znát, že jde o přepis scénáře, David Hewson si s románovou dramatizací poradil perfektně. Člověk sice vnímá cyklickou gradaci zápletky, když se řeší nejdříve dílčí epizody, než se vyprávění dostane k tomu podstatnému, ale nijak zásadně mi to nepřekáželo. Spíš jsem se bavil tím, jak se jednotlivé linie přelévají z jedné strany na druhou a podstatné stopy se odkládají z důvodu aktuálnějšího podezření, o němž samozřejmě víte, že bude mimo mísu, protože do konce zbývá ještě pět set stran.
Co mi jen nesedělo, byly charaktery postav, především ústřední dvojice Sarah Lundové a Jana Meyera, jež se občas přizpůsobovaly ději a ne opačně. Ale jinak fajn kriminálka, kupodivu ne s tolika odbočkami, jak jsem v rámci rozsahu čekal.

March
28.06.2018 5 z 5

Musím říct, po dlouhé době skvělá detektivka. Žádné hluché místo, neustále napětí, nemá chybu. Doporučuji

konicekbily
23.03.2018 4 z 5

Ohromná "bichle", ale plná napětí, hledání provázaností, podrobný popis postav, nevím zdali tam té politiky nebylo až moc. Seriál jsem neviděl, ale způsob psaní naznačuje, že mohla být kniha napsána podle filmové verze. Pokud budu mít někdy zase trochu času, rád bych si knihu opět přečetl.

olcab
29.01.2018 5 z 5

Jedna z nejlepších severských detektivek, co jsem přečetla. Prolínání politiky s vyšetřováním vraždy, vykreslení povah a pocitů všech zúčastněných a nakonec velké finále mi dalo nezapomenutelný zážitek z této skvěle vypracované knihy. Doporučuji si přečíst!

JIC
14.10.2017 5 z 5

Vynikajici, neskutecne skvele napsana kniha. Vsem doporucuji k precteni!

ddkk
03.10.2017 5 z 5

Mimořádné. A seriál rovněž...úžasné! Kdo umí....

Schamila
02.10.2017 5 z 5

Nádherných 711 stran k přečtení, nikdy bych si nemyslela, že čtení o politice může být napínavé, jo - politika a vražda, obě dvě věci byly špinavé. Když jsem byla v polovině, dívala jsem se, jestli pokračuje tato kniha až do konce nebo není uvnitř jiná kniha. A pokračovala a bylo to úžasné - něco podobného jsem ještě nikdy nečetla. Moc dobré a moc doporučuji. Doufám, že bude další série, protože je to fakt bezva čtení!!!!

Zoy
21.09.2017 5 z 5

Kniha, která Vás vtáhne do děje od první stránky a pustí, až dočtete všech 700 stránek. Úžasná, skvělá. Proložená politikou, která se do knihy hodila a ukázala jaká je všude politická špína, hlavně, když mají být volby.
Velmi se těším na další díl a mrzí mne, že jsem neměla ani tušení o seriálu. Doporučuji všem

111moni
17.06.2017 5 z 5

Do poslední chvíle napětí,skvělá kniha.