Skleněný hrob

Skleněný hrob https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59610/bmid_skleneny-hrob-JrI-59610.jpg 4 32 5

Nick Costa série

< 4. díl

Jedovatý žár vášně, zrady a korupce Na ostrově Muranu, který je už od třináctého století proslulý sklářskou výrobou, vypukne v jedné ze skláren požár. V jejích troskách najdou hasiči dvě těla. Případ se zdá být jednoznačný - Uriel Arcangelo zabil svou manželku, její tělo nacpal do pece a při následném požáru sám uhořel. Ať už šlo o nešťastnou náhodu nebo sebevraždu, pachatel je mrtvý. Když se však inspektor Falcone se svými detektivy Costou a Peronim pustí do zdánlivě formálního vyšetřování, zjišťují, že nic není tak prosté a všichni okolo skrývají nějaké tajemství - podivínský, izolovaně žijící klan Arcangelových, konkurenční rodina Bracciových, z níž pocházela mrtvá žena, bohatý a evidentně velice vlivný Angličan s temnou minulostí Hugo Massiter i samotné Benátky, plné nádherných památek a turistů, ale i politických intrik a korupce.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Lizard´s Bite , 2006


více info...

Přidat komentář

666Jitka
12.02.2020 4 z 5

Poutavě napsané, člověk se nenudí. Jako odpočinková četba - dobré.

ludek.n
30.01.2020 4 z 5

David Hewson s každou další knihou svého „Costovského cyklu“ zraje jako víno. Skleněný hrob je již čtvrtým pokračováním a na rozdíl od svých předchůdců se neodehrává v Římě, ale v malebných Benátkách. Město na laguně dovolilo Hewsonovi z gruntu změnit atmosféru svého spektáklu a zasadit ústřední trojici detektivů, známou z předchozích dílů, do zcela nového prostředí, oplývajícího originalitou a neokoukaností. Je už také dobrým Hewsonovým zvykem, že nám nabízí hned několik rovin a příběh v příběhu. Na jedné straně je tu spletitá síť politických intrik a korupce, na straně druhé pak osobní životní tragédie hned dvou sklářských rodin. Přihoďte do tohoto kornoutu nádherně vysoustruhované charaktery hlavních protagonistů, výborně a s citem vedenou dějovou linku, kterou nevtíravě doplňují drobnokresby obyčejných věcí a činů, a prásk - máme tu sice ne nijak bombastický, zato rozhodně atraktivní detektivní román, jenž má všechny atributy dobré četby.


Eeli
05.12.2017 1 z 5

Trochu jiný názor než předchozí. Za sebe hodnotím příběh jako nepřehledný, špatně čtivý, jakoby nastavovaný zbytečnostmi a ani zápletka mi nepřišla příliš originální, i když něco neotřelého tam je. Celkově nejde o žádné strhující dílo, ve své kategorii spíše slabý průměr. Nedokázalo mě to pohltit. Jedná se o knihu, na niž lze snadno zapomenout.

Samaret
08.08.2015 5 z 5

Opravdu, když jsem knihu viděla v regále knihkupectví, její obal mě dostal. Bohužel totiž pořekadlo "Nesuď knihu podle obalu" je možná hezká rada ale v praxi nepoužitelná. První, co vás totiž buď přitáhne, nebo odradí od knihy je obálka. A tentokrát jsem měla štěstní, protože kniha byla naprosto úžasná. Plná zvratů nečekaných závěrů. Zamilovala jsem si každou jednu postavu, která tam byla od Nica Costy, až po Huga Massitera. Každý měl něco, čím zaujal.
A vůbec mi nepřekážel fakt, že to byl čtvrtý díl ze ságy. Navíc změna prostředí, kterou pan Hewson provedl, byla perfektně osvěžující. S detektivkami, které jsou fádně zasazeny do USA nebo do Londýna, praskají knihkupectví ve švech, ale detektivka odehrávající se v Itálii bylo odvážné a poměrně náročné téma, ale autor si s ním skvěle poradil.
Zasloužených pět hvězd.

čef
24.08.2014 5 z 5

Skleněný hrob je detektivka s přesahem do psychologického románu. Dlouhé popisy různých situací a cítění dotčených však nejsou podle mne až tak velký problém, celou knihu snad činí více atraktivní a zvláštní. Není to však určitě čtení pro každého čtenáře detektivek. Zvláště příznivci tvrdé školy a akce by mohli mít možná trochu problém třeba s popisy z pohledu psa, nebo fantazií zraněného. Z druhé strany je jistě vždy dobré si přečíst něco originálního, co rozšiřuje hranice žánru a možná trochu přispěje k pochopení nesmyslu života.