Zkoušeli jsme všechno! Respektující a klidné výchovné postupy

Zkoušeli jsme všechno! Respektující a klidné výchovné postupy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490768/bmid_zkouseli-jsme-vsechno-respektujici--CYH-490768.jpg 4 68 19

Vzdor, slzy a záchvaty vzteku dětí ve věku 1 až 5 let. Vidíte v tom naschvály, neposlušnost, drzost a kladení odporu. Hledáte vinu u sebe, snažíte se přijít na chyby, kterých jste se při výchově dopustili. Ale co když se jedná o zcela jiné příčiny? Autorka vás na konkrétních situacích seznámí s myšlenkovými pochody a reakcemi dětského mozku. Její poznatky vycházejí z nedávných objevů neurofyziologie a experimentální psychologie, a její rady umožňují lepší pochopení reakcí dítěte v různém věku.... celý text

Přidat komentář

Starmoon
18.09.2023 5 z 5

V poslednom čase ma výchovné príučky demotivujú až iritujú, táto však na mňa naozaj pôsobí dojmom, že rady z nej sa dajú uplatniť aj v prípade.... nuž, keď sme skúsili všetko.

Veľmi sa mi páčila stručnosť, jasnosť, prehľadnosť (a to všetko tak v obsahu ako i v grafickom prevedení) a ako vizuálny typ veľmi oceňujem všetky názorné príklady vo forme komixových okienok.

Za mňa obrovská spokojnosť, aj keď jasné, že ani v tejto knihe nenájde rodič riešenie na úplne každú situáciu, nevraviac o tom, že je to až na jednu kapitolku písané akoby pre rodičov jedináčika. Keď má človek viac deti s menším vekovým rozdielom, skrátka sa nedá každému takto detailne venovať aj keby sa potrhal. Najmä teda v situáciách, keď sa jeden hádže v obchode o zem, druhý niekam uteká, tretí mrnčí v kočiari... A teraz babo raď. Komu empaticky vysvetľovať a objímať ho ako prvého? Nechcem sa tváriť, že je to Sophiina voľba, ale niekedy to nemá od nej ďaleko, a hoci to je len príklad, rodičia viacerých detí asi chápu, čo tým chcem povedať; pri jedináčikovi možno máte čas (a nervy a trpezlivosť) riešiť veci tak ukážkovo, ako to prezentuje kniha, veľmi mi však chýbali kapitoly o tom, ako to zvládať, keď sa vaše potomstvo rozrastá.

Aj tak si však trúfam tvrdiť, že je to najužitočnejšia výchovná príručka, aká sa mi zatiaľ dostala do rúk (nevynímajúc tie, o ktorých som to písala predtým) a ak by náhodou niekto z mojich známych žiadal tip na knihu o rodičovstve, poviem túto.

daisypec
08.04.2023 4 z 5

Kniha, možná radši přesněji řečeno brožurka, je velmi čtivá. Je plná ilustrací, vše je přehledné. Na jednu stranu mi velmi otevřela oči, dozvěděla jsem se mnoho nových informací, ale především mi pomohla dostat se více do klidu" a být trpělivější a trpělivější.
Když jsem knihu četla, první myšlenka, co mne napadla byla: Měla by být v porodnicích rozdávána jako povinná četba. Bezesporu.
S odstupem času výše zmíněnou myšlenku potvrzuji a dodávám - Měla by být zapůjčena ke čtení matkám a tchyním. Bezesporu podtrženo!


Petrush
12.11.2022 5 z 5

Jednoduché, srozumitelné, respektující, s milými ilustracemi. Obrázky popisují různé situace a vhodnou vs. nevhodnou reakci rodiče. Např. dítě stojí u výlohy, ukazuje a říká "chci", odporuje, říká sprostá slova, chce všechno a hned, dělá přesně to, co jste právě zakázali, a při tom se vám dívá do očí, má strach z nových situací, stydí se, lže, trvá mu hodiny, než se obleče, stříhá kdekoli a cokoli, nechce nic půjčovat a další a další. Průběžně se v knize popisuje podle věku (až do cca 5 let), co v daném období dítěti jeho mozek (ne)umožňuje zvládnout, jak (ne)zvládá volbu z možností, jak se (ne)dokáže ovládnout, jak (ne)chápe abstrakci např. ohledně pravidel ad. V knize je spousta tipů pro láskyplnější komunikaci s dětmi. Závěrem se věnuje tomu, jak nastavit hranice bez trestání.
Sice by se našlo pár věcí, které bych knize vytkla, ale jako celek mi přijde velmi zdařilá. Obzvláště vhodná je pro rodiče, kteří si myslí, že to dítě dělá všechno naschvál, že testuje hranice, provokuje, manipuluje, hraje divadýlko apod.

"Když dáváte dítěti informace spíše než rozkazy, mobilizujete jeho frontální mozek. A to má dvojí výhodu: Bude se cítit jako aktér situace a tím pádem nebude mít potřebu se proti tomu stavět. A vybuduje si tak svou inteligenci a svůj autonomní způsob rozhodování."

"Strach a hanba vyvolané potrestáním tlumí vyšší mozkové funkce, což má dopad na intelektuální výkon, emoční život a socializaci dítěte."

veronika9761
16.09.2022 5 z 5

Naprosto paradni publikace pro vsechny, kteri uz zkouseli vsechno.

Turmee
19.07.2022 5 z 5

Jedna z nejjednodušších respektujících a kontaktních "příruček" na trhu. Tuhle bych doporučila každému rodiči - začátečníkovi i pokročilému.

Přestože autorka uvádí "jen" výsledky svého uvažování a nedostatečně cituje většinu vědeckých faktů, možná je to právě tento zjednodušený přístup, který přidává knize na atraktivitě.

Jako prioritu uvádí autorky vztah mezi dítětem a rodičem. Zdůrazňuje, že každé chování dítěte je reakce na něco a záchvat sám o sobě je způsob dítěte, jak se uklidnit. Nemění se děti, mění se prostředí. A dospělí se musí umět sami ovládat, aby to mohli předat dětem.

Kniha je rozdělena na kapitoly podle věku - od narození do pěti let. Na začátku je vždy shrnuto dané období, co se v daném věku rozvíjí a co je pro dítě podstatné. Následují typické "problémové" situace popsány z pohledu dítěte a ukázky vhodných/nevhodných reakcí dospělých. Vše je doplněno o bližší vysvětlení a občas i nějakou vědeckou poznámku.
Oceňuji stručně a jasně podanou část o hodnocení a chválení a nevhodnosti trestů. V kapitole o nastavení hranic jsou nejdříve vyjmenovány špatné přístupy a až na konci je zmíněna varianta přirozenýcha logických důsledků. Osobně bych raději viděla možnosti řešení u každé jednotlivé části.
Kapitola o hádkách by za mě mohla být podrobnější, v podstatě se tomu tématu skoro nevěnuje. Od věku 3 let mi už přijdou témata lehce odbytá, na rozdíl od těch předchozích.
Na můj vkus obsahuje kniha moc obrázků. Mohla by být poloviční, kdyby z ní nedělali komiks.

jitka_dankova
17.04.2022 5 z 5

Znám jen pár knih o výchově dětí, které s klidem doporučím každému, a tohle je právě jedna z nich. Vynikající kniha pro unavené rodiče! Útlá, tenká a plná komiksových obrázků (ty ocení hlavně tatínci dětí, mnohdy je jeden dva obrázky to jediné, co jsou ochotní o výchově dětí "studovat"). Skvěle vysvětluje, co je na pozadí chování dítěte, ty poznatky z neurofyziologie jsem doslova hltala, byly krásně vysvětlené.
Co ale nečekejte jsou praktické rady a "kuchařkový" styl. Opravdu tam nenalistuje zaručený návod na to, když vás třeba dítě kousne. A už vůbec ne vztahy mezi sourozenci a tak. Knížka dokáže ve většinou případů vysvětlit, jak to dítě bere a co je reálné a co není reálné si o jeho chování myslet, ale rychlou zázračnou radu nedá. Jenže o tom celá ta výchova je - kolikrát prostě neexistují žádná instantní řešení. Můžete jen pozorovat a zkusit dítě pochopit a reagovat na to a přesně v tomhle ta kniha pomůže. Těm přemýšlivým. Ne všem.

Vera Silent
15.03.2022 5 z 5

Mě připadá kniha také velmi dobrá. Pár věcí už jsem vyzkoušela a skutečně to na syna fungovalo, z čehož mám velkou radost. Docela mi pomáhá vizuální forma knihy, lépe mi pak utkvi daný tip v hlavě. Také mi pomáhá vysvětlení, jakého myšlení dítě v daném věku ještě není schopno. Jsem pak víc v klidu, když vím, že syn ještě např není schopen chápat koncept čekání a tak se vzteka, protože pro něj existuje jen přítomnost. Takže místo "to nemůžeš trochu počkat!" teď jinak formuluju či řeším jinak a světě div se, děcko je v pohodě.

Ryšava
25.02.2022 5 z 5

Je to super kniha na uvědomění. Člověk si uvědomí, že celá výchova je jenom o domněnkách. Opravdu nám batolata nedělají situace na truc, jak si plno rodičů myslí =D

Pucimka
15.01.2022 5 z 5

Pro mě velké překvapení. Výjimečně jsem si knihu o výchově nevybrala na doporučení, ale úplně náhodně jen podle názvu a obálky a jsem velmi mile překvapená. Knížka je stručná a díky ilustracím skvěle názorná. Čte se jednoduše, lehce a rychle. Ideální pro unavené rodiče. Přesto informace, které přináší, krásně shrnují respektující rodičovství a dávají tak potřebné praktické rady. I kdybych si nepřečetla už žádnou jinou knihu o výchově, tak všechny základní tipy a rady najdu zde.

artep1605
18.09.2021 5 z 5

Jediné mínus této knihy: škoda, že ji nepřibalují už v porodnici k prvnímu dítěti... Díky komiksové formě skvělá i pro vytížené rodiče, prarodiče apod.

muchomurka
21.02.2021 5 z 5

Skvělá knížka, která mi opravdu hodně dala. Líbí se mi přímost, s jakou předkládá danou problematiku a řešení. Super je i doplnění návodnými ilustracemi. Jediné, co bych vytkla, je, že některé kapitoly byly příliš krátké, že bych se o tom potřebovala přečíst víc, podrobněji.
Ale četla jsem knihu Jak mluvit, aby nás děti poslouchaly (A. Faber) a v kombinaci s touto knihou se to krásně doplňuje a podporuje. Za mě ano!

kimmi871
19.08.2020 5 z 5

Titul Zkoušeli jsme všechno by měl být podle mě na seznamu povinné literatury všech rodičů. Je psaný velice čtivou formou a doplněný o výstižné ilustrace. Pobavíte se u nich, i zamyslíte. Jednoznačně jedna z nejlepších knih o výchově, které jsem četla. Vyplatí se mít ji stále po ruce a v krizových situacích, kdy si jako rodič nevíte rady, nahlédnout, říct si “aha” a příště reagovat lépe!

sheldon8410
14.06.2020 5 z 5

Zajímavá kniha o výchově dětí doplněná odbornými poznatky z psychologie. Osobně bych uvítala, kdyby se autorka více rozepsala, místy mi to přišlo hodne stručné, ale na druhou stranu to byl asi účel :) Určitě bych doporučila, přečtené to máte za večer a určitě tam najdete pár námětů k zamyšlení.

Anya636
30.12.2019 4 z 5

To, co jsem vyčetla Karpovi, je zde podchyceno lépe. Žádné dlouhé okecávání, alá Slepičí polévka pro duši, ale rovnou konkrétní tipy a rady. Určitě bych ocenila trochu více příkladů a detailnější rozebrání situací, ale vcelku čtivá a úměrná kniha.

Nunee
24.06.2019 4 z 5

Konečně kniha, která má snahu vysvětlit proč se něco děje a ne jen radit, jak se to má řešit... Občas trochu naivní (dle mého názoru), ale jinak velmi pěkně napsaná. Každý si vezme, co potřebuje a nemusí se prokousávat složitou bichlí ;-)
A poslední textovou stranu jsem si vyfotila a dám s radostí přečíst každému, koho uslyším říct něco ve stylu: "Takhle se za nás děti nechovali..."

maminkoutek
07.12.2018

Skvělá kniha, doporučuji všem rodičům!

St.Evelin
23.10.2018 5 z 5

Skvělá kniha, která se čte sama. Není to žádná "těžká" psychologická a odborná četba. V knize jsou uvedeny příklady z každodenního života s dítětem, u kterých jsem mnohdy pokyvovala hlavou a říkala si "aha". Je fajn se zamyslet nad zažitými stereotypy a postupy.

marlenma
25.06.2015 4 z 5

Zajímavá kniha o prevenci a řešení problémů s malými dětmi. Doporučuji k přečtení. S dětmi pracuji a za pár let jsem sama přišla na to, že laskavým přístupem většinou zmůžu více než přísností. Nic ale není stoprocentní a každé dítě je jiné, což sama autorka uvádí. Těším se na další tituly.

skulenka
29.05.2015 4 z 5

Výborné grafické ukázky používaných výchovných metod vs. efektivní metody, které mají ten správný účinek, ať už preventivní před vztekem nebo alespoň zmírňující účinek již propuklého vzteku.