Život po arabsku

Život po arabsku https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414284/bmid_zivot-po-arabsku-TMq-414284.jpg 4 47 8

Po úspěšné knize Emire Khidayer s názvem Arabský svět – jiná planeta, která v Mladé frontě vyšla na sklonku předchozího roku, přichází autorka s další knihou. Ta konkrétně rozebírá jednotlivé elementy běžného života, od narození dítěte, po svatbu a další obřady, přes oblékání, stravování, hygienu, služby, cestování i zábavu. Hodně prostoru opět dostávají vztahy žen a mužů, vůbec ženám autorka (logicky) věnuje velkou pozornost.... celý text

Přidat komentář

Hradčiatko
předevčírem 5 z 5

Úplne skvelá kniha o arabskej kultúre. Aspoň podľa môjho subjektívneho názoru - objektívne, trefné, moderné vnímanie s úctou k tradíciám, vysvetlením pozadia mnohého nepochopiteľného a tiež poukázanie na veci, ktoré nie sú (z pohľadu Európana) vhodné či udržateľné... Výborne podané a na 95 % súhlas aj z našej skúsenosti cestovateľov na voľnej nohe - z arabských krajín máme na konte s manželom: Omán (3x), UAE, Kuvajt, Bahrajn, Saudská Arábia, Západná Sahara (Maroko)... Radi by sme pokračovali v objavovaní tejto "inej planéty" (odkaz na 1. diel).

Noisette73
09.08.2023 3 z 5

Zajímavé, ale pro mě nepochopitelné.


Samar
21.01.2020 4 z 5

Prirucka arabskych zivotem. Pěkně prakticky rozdělené na kapitoly.

MonikaKutá
22.08.2019 5 z 5

Kniha mě naprosto uchvátila! Doporučuji přečíst každému koho zajímá Arabská kultura, zvyky a život v těchto zemích.
Líbí se mi, že je kniha rozdělená na jednotlivá témata a ty jsou potom opravdu dopodrobna rozebrány a to i včetně jednotlivých zemích. Člověk tak může snadno pochopit jiné zvyklosti tamní kultury a společnosti.
Nejvíce mě zaujal výčet a rozebrání jednotlivých svátků a také téma zahalování žen. Díky této knize jsem na to dostala trochu jiný pohled a taky už vím, že to není tak úplně jen otázka náboženství.
Určitě mám v plánu přečíst i jiné knihy od této Irácko-slovenské spisovatelky a to především knihu Arabský svět - jiná planeta, na kterou Život po arabsku volně navazuje

veron_nika
03.01.2017 4 z 5

Velmi dobra kniha. Mala som ju na policke neprecitanu asi 4 roky a z neznameho dovodu som ju pred Vianocami zacala citat. Myslela som si, ze co to o arabskej kulture viem, ale pri citani tejto knihy som sa presvedcila, ze som vedela iba velmi malo. Jedine co mi na knihe vadilo bolo, ze na jednej strane je napisana pre laika, zrozumitelne a putavo a na druhej strane su v knihe castokrat prilis podrobne informacie, ktore si citatel nema sancu zapamatat (z coho som napr. ja bola mierne deprimovana). Napriek tomu knihu vrelo odporucam ako milovnikom arabskej kultury, tak aj ludom s predsudkami voci arabom.

kadgam
27.11.2015

Na základné oboznámenie sa s arabskou kultúrou stačí knihu prečítať. Najviac som ocenila, že kniha je napísaná z pohľadu našej kultúry čo dosť pomáha pri chápaní zvykov a života.

Ronin Roujin
23.12.2013 4 z 5

Koupil jsem jako dárek (v analogu!) a přelouskal cca za dva dny. čte se dobře a pro základní seznámení s každodenním životem na Blízkém východě je top výborná kniha. Prosvištíme si módu (pánskou i dámskou), i gastronomii, dopravní situaci, školství, rituály a svátky a pár dalších věcí. Doporučuji těm, kteří by chtěli strkat za burku do plynu, stejně tak i těm, kteří by chtěli žít s mužem (či ženou) z těchto končin. Alláh akbar!

מיכאל
17.11.2013 5 z 5

Život po arabsku se mi líbil více než první díl. Celá kniha mi přišla ucelenější, navíc v ní lze najít témata, kterými se jiní orientalisté nezabývají. Doporučuji.