Arabský svět – jiná planeta?

Arabský svět – jiná planeta? https://www.databazeknih.cz/img/books/99_/99587/bmid_arabsky-svet-jina-planeta-Sw3-99587.jpg 4 104 27

Jaký je arabský svět ve skutečnosti? Jak myslí, cítí a žijí Arabové? Jaké jsou vztahy mezi muži a ženami? Je každý Arab muslimem a každý muslim Arabem? Jak se chovají ke zvířatům? Je vůbec možné naučit se arabsky? Knihou Arabský svět – jiná planeta? přináší autorka realistický pohled na současný život v arabských zemích. Vybírá témata, která nás zajímají nejvíc. Přibližuji i taková, která jsou tabu nebo na která padá stín pověrčivosti. Mluví o arabské sexualitě, mužsko-ženském (ne)souladu, obřízce, kastování společnosti, o rozeznávání hranice života a smrti, kadidlu, drogách i alkoholu. A to vše na pozadí převládajícího náboženství – islámu. Tato témata vám předkládá z pohledu ženy arabistky, která dlouhodobě žila a pracovala v tomto regionu. Ženy, která většinou přicházela do kontaktu s muži…... celý text

Přidat komentář

Marek.Sc
20.04.2020 4 z 5

Po rozpačitom uvažovaní som sa rozhodol , že si túto knihu kúpim. Je napísaná ľahkým štýlom a objasní vám život v arabskom svete. Niekoľkoročné skúsenosti od študentských čias až po pôsobenie v diplomatický kruhoch výborne doktorka Emire zužitkovala pri písaní tejto knihy. Dotýka sa aj tabuizovaných tém rozdielov medzi európskou a arabskou mentalitou a rozdielmi medzi samotnými arabskými krajinami. Niekedy až úsmevné príbehy spojené s nepochopením až úplným odmietaním jednej kultúry druhou, len výborne podtrhujú dokumentárny štýl knihy. Určite ju odporúčam.

marhasx
05.01.2020 3 z 5

Opravdu trefně názvaná kniha, čtivě napsaná a zajímavá...


Petra186
02.04.2019 4 z 5

Zajímavě napsáno vše o arabských zemích, po přečtení mám pocit, že už tam vlastně ani nemusím :).

zapálenýčtenář
20.08.2018 4 z 5

Čtivá kniha,
zvládnuto přečíst za dva večery jak bylo předestřeno:).
Přehledné kapitoly a v nich i osobní zkušenosti z cest, z pracovních pobytů, z dovolené.. Obohacující.

Carra
05.08.2018 4 z 5

Název knihy doslova sedí, pro mě naprosto jiná planeta. Určitě stojí za přečtení, jelikož vám rozšíří obzor a ukáže vám, že ne každý Arab je fanatik, či terorista, většina žen o odhalování nestojí a hodně věcí jsou spíše zažité tradice, než víra.

frame
14.11.2017 3 z 5

Vítané čtení pro získání jiného úhlu pohledu na tuto oblast. Bylo by zajímavé seznámit se s názory přímé rodačky z této oblasti, a to jak formou komentáře k této knize, popřípadě v podobě obdobného literárního formátu.

d.p.
04.09.2017 5 z 5

Četl jsem aktualizované vydání z října 2016 a musím říct, že tato kniha rozhodně stojí za přečtení. Autorky milý a příjemný styl, skvělá znalost prostředí a velice rozumné názory mě přesvědčily k nákupu i navazující knihy Život po arabsku a obě jsou na dané téma v našich končinách prostě TOP. Skvělá čtivost, velká informační hodnota, inteligence autorky, to vše dohromady tvoří skvělou knihu, co stojí za to. Jelikož se v dnešní době na řadě vysokých škol učí předměty typu multikulturní výchova, sociologie etnických vztahů apod., tak za mě, společně s Koránem a Sunnou tyto dvě knihy určitě doporučuji pro vytvoření si svého názoru na arabský svět, protože se jedná o zdroje, které nejsou zohýbány ani pravicovými nenávistnými, ani levicovými (stejně pomýlenými) sluníčkovými extrémisty. 100%

jyrka13
20.08.2017 4 z 5

Místy to na mě byla až moc červená knihovna a celkově trochu roztržité/nesystematické, ale každopádně zajímavý a přínosný příspěvek od někoho, kdo se v dané oblasti pohybuje :)

ZDENEK 1000
27.04.2017 5 z 5

KNIHA Arabský svet - iná planéta? od: Emíre Khidayer je velice srozumitelně napsané dílo pojednávající o tom kdo jsou Arabové .Dalo by se říct že je to vlastně takový rychlý průvodce arabským světem.Kniha se čte velice dobře a jednotlivé pojmy v knize jsou velice dobře vysvětlené.Za mě pět hvězdiček

KejmlP
08.04.2017 3 z 5

Hezky napsaná kniha, ve které autorka seznamuje se svými osobními zkušenostmi z oblasti blízkého východu. Politice se věnuje jen minimálně, velmi poutavě ale líčí čtenářům arabskou společnost, mentalitu, místní zvyky a chování. Jedná se často o málo známé, leckdy překvapivé informace, které velmi zlidšťují náš pohled na mýty opředenou oblast arabského světa.

Danka1975
24.12.2016 4 z 5

Za mě poučná kniha, po které jsem zase chytřejší :-). . byly zde samozřejmě kapitoly, které byla pro po "čtivější", jiné mě méně "bavili" :-). . stejné to je i s tím, jak mě šokovaly. . název: arabský svět - jiná planeta, vystihuje pro mě vše dokonale a trefně. Je to pro mě jiný svět, jiná planeta. . postavení žen, problematika obřízky. . .prostě mazec :-((((. . doporučuji jako povinnou četbu nejmenované političce v německu :-)

čef
06.06.2016 5 z 5

Docela dost bylo pro mne informací nových a překvapivých, mnoho dalších alespoň zajímavě prezentovaných. Ověřil jsem si opětovně, že lidé jsou lidé a i ve středověké společnosti se jedni chovají jako hovada a druzí jako přátelské bytosti. Další knihy autorky si jistě přečtu, pokud na ně narazím.

Zdeňula
05.03.2016 4 z 5

Poučná kniha....hezky a rychle se čte.

Careza
03.01.2016 2 z 5

Docela zajímavé i když druhá polovina knihy je spíše turistický průvodce.

DCKH
05.12.2015

Také jsem od knihy čekal podstatně více ale co chtít od člověka-diplomatky.
Jinak v celku poučná kniha.
67%

radekk33
08.10.2015 3 z 5

Není to špatná kniha, nicméně jsem od ni čekal mnohem více. Některé kapitoly jsou spíše vyprávěním příhod autorky. Jedná se o takový rychlokurz arabské kultury.

Argony
13.08.2015 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, ale ten překlad nebo spíš neschopný korektor?!

Jarrimund
18.04.2014 4 z 5

Chyby, nepřesnosti a zjednodušení v úvodní kapitole mne málem odradily od dalšího čtení. Byla by to ale škoda, protože nezaujaté osobní zkušenosti autorky, řazené do poměrně konzistentních kapitol, byly dosti zajímavé.

Kate84
28.02.2014 4 z 5

Zajímavý pohled na arabský svět očima našince. Bez předsudků a navíc z pohledu evropské ženy, která už něco o Arabech ví.

LordSnape
12.11.2013 4 z 5

Autorka měla pravdu, když v knize tvrdila, že se snažila, aby čtení zabralo tak dva večery. Co tahle kniha znamená pro mě je to, že mě naučila se na arabský svět dívat jinýma očima. Dřív jsem žil v domnělém obrazu médií, kde se ukazují různá zvěrstva a kde vládnou muslimští radikálové pevnou a neotřesitelnou rukou. Khidayer nezapomíná připomínat jisté hrozné věci (většina v Saudi...), ale zároveň popisuje i to, co je na arabském světě dobré a že Islám není jen o radikálních zákazech a teroristech. Spousta věcí totiž nemá s vírou ani moc společného, protože jde jednoduše o zažitý zvyk a výborná kapitola byla i o tom, že spousta žen i přes tak nízké postavení o nějakou emancipaci vlastně ani nestojí, proto se stále zahalují i s tolerantním mužem. Ano, tyto země pořád mají co dohánět a já věřím, že se v nich najde více uvědomnělých muslimů, kteří ukážou svoji lepší stránku a povolí tu středověkou oháňku, která je zbytečně dusí, což dokazuje hlavně Saudská Arábie nebo chudý Jemen. Rozhodně doporučuji lidem, kteří mají stále vůči orientu i Islámu spoustu předsudků servírovaných prostřednictvím médií. Jestli tohle byl autorčin cíl, za mě říkám, že se to povedlo a dokonce i trochu navnadilo k turistické návštěvě.

Štítky knihy

islám Arabové islámské země

Autorovy další knížky

Emíre Khidayer
slovenská, 1971
2011  75%Arabský svět – jiná planeta?
2012  82%Život po arabsku
2013  47%Taje Dubaje: Není všechno zlato
2010  80%Príbehy zo Sumhuramu
2016  0%Arábia chutí

Kniha Arabský svět – jiná planeta? je v

Právě čtených3x
Přečtených150x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených9x
Knihotéce108x
Chystám se číst64x
Chci si koupit4x
dalších seznamech4x