Život na statku

Život na statku https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525262/bmid_zivot-na-statku-653d3f5786bfb.jpg 5 2 2

Tato knížka ti přiblíží statek a život na venkově. Dozvíš se něco o lidech, kteří tam tvrdě pracují, o zvířatech, která člověku pomáhají, ale i o těch, jež mu přinášejí radost. Povíme ti také o rostlinách a jejich pěstování i o tom, odkud se bere jídlo. Dozvíš se také, jak se život na venkově změnil zavedením strojů, a až pojedeš na venkov na prázdniny, hned tak tě něco nepřekvapí.... celý text

Přidat komentář

Péťa Z.
09.02.2024 5 z 5

Na statku se chovají i domácí husy a kachny. Ty potřebují rybníček, na němž plavou. Každý rok k nim přibývají také divoké kachny, které tam přilétají vyvést malá kachňata. Ale domácím ptákům to ani trochu nevadí, jsou na své divoké příbuzné zvyklí a rádi jim kousek svého rybníka přenechají.

Divokou kachnu poznáte od kachny nebo husy domácí podle zabarvení. Samička je hnědá a kačer pestrobarevný, aby se jí líbil, zatímco domácí kachny i kačeři a husy i houseři jsou skoro všichni bílí.

Místu, kde se pěstuje vinná réva, se říká vinohrad. Rostliny révy se sázejí v řádcích, aby se mezi nimi dalo při sběru hroznů dobře procházet. Vinař musí o rostliny pečovat celý rok, aby měl hojnou úrodu šťavnatých hroznů. Některé se sbírají na konci léta, jiné až v zimě. Část hroznů se sní jako chutné ovoce, ale z většiny se vylisuje šťáva, které se říká mošt. Když se mošt nechá zkvasit, je nakonec vinaři za péči a tvrdou práci odměnou dobré víno.

Někteří vinaři pěstují více révy, ale také ji zpracovávají ručně. Potřebují však větší a výkonnější lisy, které jim ušetří hodně námahy.

Knížka s měkkými listy nabízí opravdu vyčerpávající informace z mnoha oblastí. Dozvíme se spoustu zajímavostí o různých zvířatech, ale třeba taky o prodeji mléka, o trhu současném a trhu za starých časů, o mlácení obilí, příslušenství traktoru, setí a sázení, těžbě dřeva, ochraně pole, přemnožení škůdců, ale třeba i o zavařování.
Knížka je vhodná ke společnému předčítání s vnímavými dětmi, které se chtějí něco dozvědět. :-)

ditul
28.10.2023 5 z 5

Nádherně ilustrovaná knížka pro malé i větší děti s ponaučením.