Žila jsem s hlavou v oblacích

Žila jsem s hlavou v oblacích https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491236/zila-jsem-s-hlavou-v-oblacichKp50ib-OZl-.png 3 15 9

Ema je sedmnáctiletá středoškolačka, která si nerozumí s nevlastním otcem. V době, kdy krize v rodině vrcholí a ona musí odejít z domova na internát, pozná svou první lásku, staršího Michala. Bezhlavě se do něj zamiluje a věří, že on k ní chová stejné city. Je ale její láska opravdu opětovaná? Nebo je všechno úplně jinak?

Přidat komentář

Janinkniznisvet
10.09.2023 3 z 5

Knížku jsem dostala od autorky, za to jí moc děkuji. Kniha mi připadala jako deník. Téma knížky mě docela zaujalo. Mohlo to být delší. Ty skoky v těch rocích mohly být delší a přehlednější.

kata3529
02.09.2023 3 z 5

Jedná se českou novelu, která je autoričnou částečnou biografií, což je právě to, co mě vedlo k tomu, že jsem si tuhle knihu chtěla přečíst. I když jsem knihu četla v rámci spolupráce, musím upřímně říct, že sama sebe nepovažuji za cílovou skupinou, ale zároveň ani nemám pocit, že by její přečetní bylo mým ztraceným časem.

Hlavní představitelkou této knihy je Ema, která nejdříve bydlí se svou rodinou, časem je však přesunuta kvůli neshodám s otčímem na internát, a následně , kdsž už na internátu není místo, bydlí u babičky. Jednoho dne vidí film s hercem jménem Michal, který je spíše politikem, a od toho se všechno odvíjí. Ema postupem času zjistí, že je schyzofrenička, a tak se musí ve svém životě potýkat se spoustou nečekaných událostí, které ji však posouvají dál. Změní shlédnutí filmu nějak výrazně Emin život? Naučí se Ema žít se svou nemocí? A jak budou fungovat její rodinné a pracovní vztahy, které jsou někdy narušeny pobytem na psychiatrii?

Příběh se i díky krátkým kapitolám čte opravdu dobře, děj má celkem spád, ale občas by bylo vhodné, aby byl děj více rozpracován, například, co se týče pobytu na psychiatrii či začleňování do pracovního kolektivu. Motiv tohoto příběhu není lehkým tématem, ale zároveň jsou tam i momenty, které dávají naději na štěstí, a to se mi na tom líbilo.

Pokud bych si z tohoto příběhu měla něco vzít, pak tu myšlenku, že je třeba vždy věřit v naději, vždy věřit ve štěstí, a především věřit sám sobě, protože každý z nás je sám sobě tou největší oporou, ale zároveň i největším nepřítelem.

Knížku doporučuji asi spíše mladším ročníkům, ale zároveň také těm, kteří si chtějí přečíst něco o tom, jaký může být život s psychickými problémy, protože i díky této krátké knize je možné si uvědomit, co všechno vlastně máme, a jak dobře se máme, i když si kolikrát myslíme, že to tak není..


ctu_a_pisu
20.08.2023 3 z 5

Zajímavé vyprávění Emy, která se potýká s psychickou poruchou, kniha popisuje stručně 10 let jejího života, konec lehce otevřený, ale (snad) šťastný.

Chronologický děj, ich forma, spíše bych to přirovnala k deníkovému zápisu a to se mi moc líbilo. Struktura textu mi vyhovovala, občasné dialogy (za mě by být nemusely, líbilo se mi vyprávění Emy). Věci se občas dozvídáme zpětně (ale netrvá to dlouho) - docela to oživí čtení, nevadilo mi. Děj spíše rozvinutý, konkrétní situace popsány detailně, některé zase velice stroze, ale kniha tím nestrádá.

Občas zacyklený děj doma - nemocnice - doma, ale to život s nemocí obnáší, přidala bych vždy třeba nějakou malou zápletku při pobytu v nemocnici na oživení děje. Pak stejná situace na brigádách - také by chtělo více "rozbít" nějakou drobnou zápletkou.

Ke konci se dozvídáme, že se Ema nepotýká jen s psychickou nemocí, tady bych tomuto tématu (nechci prozradit) určitě věnovala více, než jednu větu. Klidně v řádu kapitol.

Kapitoly krátké, struktura textu dobrá, stručně vyobrazeny vztahy mezi postavami, ocenila jsem zapojení sociálních sítí.

Co mě ale bohužel rušilo byly chyby v textu, spíše stylistické, také často chybělo slovo "jsem, jsme".

Knihu hodnotím 3 hvězdičkami, spíše ke 4, velice mě zaujala a dokázala bych si představit delší povídání (třeba nepřeskakovat tolik roky) právě formou deníku :) Více zaměřit na pocity a emoce v určitých situacích.

V knize je nevšedně otevřeno (pro mě) velice zajímavé téma života s psychickou nemocí.

Bookstagram @ctu_a_pisu

hazelfox19
28.07.2022 5 z 5

co chybelo na spisovatelskem remesle, to nahradilo originalni tema.

Majka1979
16.03.2022 5 z 5

Prečítala som doteraz veľmi veľa kníh a preto sa nebojím povedať, že viem posúdiť, či niečo stojí za prečítanie alebo nie. Pre mňa bola táto kniha naozaj prekvapením. Obálka krásna, anotácia sľubná a príbeh? Príbeh bol presne tým, čo som od knihy očakávala. Pre mňa to bol naozaj silný príbeh jedného dievčaťa, ktoré si prešlo nie ľahkým osudom. Možno to nie je pre niekoho wau kniha, ale pre mňa je to niečo, čo si vždy rada prečítam, pretože človek v živote zažije čokoľvek a takáto krátka novela, ako autorka uvádza, je to pravé.
Je to prvá kniha od autorky, čo som prečítala a nie je posledná, pretože jej tvorba ma zaujala a jej príbeh som prečítala veľmi rýchlo a môj dojem? Skvelý. A odkaz autorke? Teším sa na ďalší príbeh. Máte aj takých, čo sa im knihy nepáčia, ale sme tu aj takí, ktorí si vaše knihy veľmi radi prečítame :)
A za tento príbeh vám osobne veľmi pekne ďakujem. A teším sa na ďalší.

Sharona73
16.03.2022 5 z 5

Vím jak těžké je jít s kůží na trh a popsat život s psychickou poruchou. Tenhle pokus patří k těm lepším, pravdivějším a reálnějším. Existují složité knihy, oddechovky na dovolenou, pohádky, životopisy i pravdivé zpovědi. Ne každá kniha musí být sága, někdy stačí několik stran a přesto je příběh silný.

divabara.zoz
16.03.2022 5 z 5

Je to spis novela, nez roman, ackoliv zahrnuje nekolik let. Autorka verne popsala skutecny boj s dusevni chorobou. Ocenuji, ze knize nechybi napeti.

lofasovec
15.03.2022 odpad!

Velmi prenatální dílo, bez hlubšího autorského řemeslného umu. Strukturálně neuspokojivé, popisy absentují možnost vizuálně-emotivnho zapojení čtenáře do textu, epické složky zcela nedotažené. Publikace pravděpodobně neprošla redaktorskou prací, chybí sebereflektivní přístup autorky, celé dílo lze chápat jako nedospělé, toliko na půli cesty k vydání.

Lucie_D
15.03.2022 1 z 5

Podle anotace mě kniha zaujala tak jsem si ji koupila. Jsem zklamaná. Málem jsem jí nedočetla jedna * je jen za obálku.

Štítky knihy

psychologie autobiografické prvky

Autorovy další knížky

Petra Karasová
česká, 1991
2015  55%Zakázaná láska
2016  55%Posedlá láskou
2016  22%Lucreziino srdce
2017  62%Můj smutný svět
2022  69%Žila jsem s hlavou v oblacích

Kniha Žila jsem s hlavou v oblacích je v

Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce50x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x