V lesku koruny

V lesku koruny https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428779/bmid_v-lesku-koruny-Gm0-428779.jpg 5 15 8

Ženy s korunou série

< 3. díl

Být součástí společenské elity a pohybovat se v nejvyšších patrech světové politiky považovaly ženy na knížecích, královských a císařských dvorech za přirozenou součást svých životů. Již od narození byly soustavně vychovány a vedeny ke ctění staletých tradic a zodpovědnému plnění povinností po boku svých otců, manželů a synů. Nečekané dějinné zvraty některým z nich předurčily, aby se staly hlavními aktérkami valících se událostí a výrazně se spolupodílely na osudech svých zemí. Jakým způsobem se se svým úkolem vypořádaly a s čím vším se během svého života musely potýkat, můžete sledovat na příkladu desítky aristokratek, jejichž neobyčejné příběhy ovlivnily dějiny uplynulých dvou století. Odebrat se na smrt znamenalo pro mnohé vězně koncentračního tábora Buchenwald jedinou spolehlivou cestu, jak se dostat ven z pekla války, tyranie, ponížení a ztráty osobní svobody. Tuto cestu postoupila v horkých srpnových dnech končícího léta 1944 po leteckém náletu také těžce raněná a trpící obyvatelka baráku číslo 15 paní Weberová. Skutečnost, že smrtí paní Weberové neodešla z pozemského světa řadová vězenkyně a obyčejná žena dokazuje skutečnost, že tělo zesnulé nebylo stejně jako v ostatních případech spáleno v nikdy nevyhasínajících pecích táborového krematoria, ale bylo oproti všem zvyklostem pohřbeno na výmarském hřbitově. Bezejmenný hrob s prostým označením číslovkou 262 odkryl své tajemství vzhledem k tomu, že se nacházel v sovětské okupační zóně až šest let po ukončení bojů druhé světové války. Teprve při převozu vyzvednutého těla do hrobky zámku Kronberg se veřejnost dozvěděla, že se pod identitou paní Weberové skrývala dávno zapomenutá italská princezna a hesenská lankraběnka Mafalda. Kniha je volným pokračováním knih Ženy s korunou a Život s korunou od autora Kamila Rodana.... celý text

Přidat komentář

Thalin
29.05.2023 5 z 5

Vzala jsem to trošku opačně a sáhla až po třetí knize. Ale rozhodně to ničemu nevadí. Životy všech žen byly skvěle popsané. Některé jsem už znala z dřívějška, jin osudy pro mě byly novinkou a to rozhodně zajímavou. Určitě si přečtu i další dvě knihy.

Kaja1
29.04.2021 5 z 5

Kniha uzavřela trilogii o osudech několika žen s modrou krví. Co říct, závidět jim lze pouze jejich vzdělávání, kdy každá uměla několik jazyků, což jim usnadňovalo cestování nejen po Evropě. Překvapilo mne, že se vydávaly na daleké cesty a nečinilo jim to žádné potíže. Člověk si to dnes v době letadel nedovede představit jet z Ruska až do Španělska pouze po zemi a moři. Zajímalo by mne, zda byl některý z manželů své ženě věrný.


maryzka
06.03.2021 5 z 5

Další pokračování několika princezen, jejichž země se změnila především po 2. světové válce. Ale jinak jsem si říkala, že to jsou panovnice, které se narodili ještě v 19. století, ale postupně se museli přizpůsobovat do 20. století.

Jacinda123
21.12.2020 5 z 5

Z celej série najlepšia. Zvlášť oceňujem že si autor vybral aj Zofiu, dcéru Frantiska Fernanda. Vždy ma zaujímalo čo bolo s ňou a jej bratmi po vražde rodičov. V mnohých článkoch o ich osude sa spomínaju len jej bratia a tu je pekné podrobné spracovaná.

Evina.Cetba
14.08.2020 5 z 5

Jsou zde výborně a podrobně popsány osudy 10 princezen, většinou z evropských královských rodů (nechybí zde ani egyptská princezna), které se z politických důvodů provdaly za různé korunní prince a po čase se staly panovnicemi. Časové období jejich narození je od pol. 19.st. a vláda až do 20.století. Jedna zemřela dokonce až v 21.století, kvůli zrušení monarchie umíraly již bez korunky. Celý svůj život musely podřídit zavedeným protokolům (osobní nesvoboda) a povinnostem za komplikovaných okolností.
U všech se projevilo zrušení monarchie, které ovlivnila doba a tehdejší politika (světová válka a jiné války, komunismus a jiné problémy, zajímavé je, že zrušení monarchie proběhlo shodně v první polovině 20.století. O zemích, kde monarchie zůstala (a těch je menšina), se zde nepíše.
Nevím, jestli to bylo záměrem autora vybrat nepříliš šťastné panovnice nebo dobou pro monarchii zhoubnou (u většiny zemí bylo vyhlášeno konec vlády vysoké aristokracie a nastolena republika), ale ženy s korunkou zde měly osudy nepohádkové, většina z nich byla nešťastná. Důvody neradostného života byly různé (špatný manžel nebo jejich špatný zdravotní stav a následné úmrtí, vyhnanství, odebrání potomka nebo titulu, intriky atd.).
I přes jejich bohatství, které měly k dispozici, bych podobné životy žít nechtěla. Být královnou ještě automaticky neznamená krásný, bezstarostný život. Určitě si některé žily skoro pohádkově, jako v bavlnce a "jako princezny", jiným šlechtičnám už osud tolik pohody nedopřál. A o těch se zde právě píše.

MarianVeverka
17.07.2020 5 z 5

Ďalšie pútavé čítanie voľného pokračovania knihy "Život s korunou" o živote nie len v lesku, ale často ťažko osudom skúšaných žien v najvyšších kruhoch aristokracie. Autor podrobne rozoberá a popisuje každý jeden príbeh. K tejto knihe sa čitateľ môže vracať kedykoľvek. Ďakujem autorovi, za ďalšiu unikátnu knihu do mojej zbierky.

May
02.05.2020 5 z 5

Čtu sérii jednu knihu po druhé, jakmile vyjdou .... Pravda na první knihu jsem narazila náhodou, ale od té doby knihy pana Rodana vyhledávám a stal se mým oblíbeným autorem. Třetí díl jsem užila stejně jako předchozí a nemohu hodnotit opětovně jinak než plným počtem hvězdiček. Na sérii "královen" miluji mimo jiné to, že v příbězích korunovaných dam se dozvídám mnohé o životě lidí v době, v níž žili včetně historických souvislostí a to včetně podrobného vysvětlení rodinných svazků mezi jednotlivými evropskými šlechtickými rody. Velmi zřídka čtu knihy s válečnou tématikou, takže při čtení jsem si udělala mnohem lepší představu o první i druhé světové válce a jejich vlivu na svět a jednotlivé státy... A další věc, kterou jsem velmi ocenila je, že některé státy a jejich historie jsou omýlány (nenacházím lepší slovo), stále dokola ... historii britských nebo francouzských panovníků zná alespoň velmi letmo většina lidí, ale např. o Maďarsku a Egyptě, jsem třeba já četla úplně poprvé...

FiliaNoctis
01.05.2020 5 z 5

Výborná kniha, každý jeden aristokratický osud bol niečím pútavý, v pamäti mi asi najviac zostáva talianska princezná Mafalda - jej stretnutie na Capri s Axelom Munthem (rovnako pozoruhodnou bytosťou), kde vraj podarovala svoj prsteň chorému dieťaťu v nemocnici a otrasný koniec v koncentráku kvôli sebastrednosti a trápnej ambicióznosti a!dolfovej (jej antipatie voči nemu boli známe, nuž malý muž sa pomstil...)
Rovnako aj rumunská kráľovna matka pôvodne grécka princezná a jej pompézny pôvod, ktorý ju žiaľ neuchránil pred jednu katastrofu za druhou spôsobujúcemu chaotickému tornádu alá "manžel" - chcelo to asi veľmi odolné nervy ...
Za zmienku stojí aj luxemburská veľkovojvodkyňa, ktorá sa na obranu proti nacistom okupujúcim jej krajinu postavila priamo so svojím autom... V knihe sa nachádza aj atmosférická fotografia, kde je spolu s matkou a všetkými štyrmi sestrami...