Ženské příběhy – Cyklická cesta životem

Ženské příběhy – Cyklická cesta životem https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/183834/zenske-pribehy-cyklicka-cesta-zivotem-183834.jpg 5 61 16

Ženské příběhy – smutné a veselé, inspirující a děsivé, autentické a osobní. Příběhy, které vycházejí z pravdivé zkušenosti několika desítek odvážných žen, které se rozhodly promluvit nahlas o tom, co je tichým tabu. Poznejte vnitřní krajinu ženy! Tato kniha je jako prastará ženská měsíční chýše – najdete zde příběhy dívky, milenky, matky i stařeny.... celý text

Přidat komentář

Mathiola8
07.05.2023 4 z 5

Některé příběhy mě povzbudily, některé naopak. Je to každopádně vhled do jiných životů a jiných prožívání podobných věci.

DYRKA98
28.10.2022 5 z 5

Knihu jsem si užila, spousty zajímavých informací.


LuciaZachova
25.08.2022 5 z 5

Krásné a dojemné příběhy ️ U některých jsem brečela.

Sisssi
11.06.2022

Tuctové příběhy, jakých je plný internet. Dost podobné jeden druhému, velmi mainstreamové, ačkoli jejich vypravěčky mají přesně opačný dojem. Smutné a až znepokojující je, jak mají respondentky dojem, že ta klišé, která si nechaly nalít do hlavy na seminářích, ženských kruzích, při četbě Rudého měsíce a podobných knih, jsou jejich autentické myšlenky a dojmy.
Kýčovitá idylka, s jakou se setkáváme např. v příspěvku "Moje menarche. Jaká nebyla, ale mohla být..." mi připomíná příběhy červené knihovny. Některé ženy si jimi nechají poplést hlavu natolik, že ještě v pokročilém věku stále čekají na dokonalou lásku a prince na bílém koni, místo aby si přiznaly, že životní realita je jiná než pohádka - a že vůbec nemusí být tak špatná. Kniha mluví o přírodnosti a vnímání přírodních cyklů - ale ideální představa menarché je podaná jako velmi konzumní záležitost - šopování, sezení v kavárně, šperky, krajky, hedvábné prádlo,... těžko si představit něco více vzdáleného přírodě. Ohledně vystřízlivění z iluzí o Velké bohyni doporučuji např. článek "Gender v archeologické interpretaci" od Kamily Remišové Věšínové v časopise Slovo a smysl (volně dostupné na internetu).

Až nebezpečné mi připadá, když se samy přispěvatelky angažují při "léčení" či "hledání cesty" jiných žen (ženské kruhy, porodní asistence, osobní rozvoj, psychoterapie, ...). Jak se mohou domnívat, že budou užitečné jiným, když nemají vyřešeno ani samy v sobě? Bohužel, tento podtyp mesiášského koplexu má většina takto angažovaných lidí. Možná to i myslí dobře, ale ty dopady... Když půjdete na obezitologii a tam najdete doktora, co má 150 kg, jakou k němu budete mít důvěru?

Většina příběhů byla i přes jistou ezoternost a ulítlost vlastně v pohodě, jen asi 2 porodní texty byly opravdu produktem vzbouřených hormonů, kterým naprosto chyběla soudnost. Snad se pisatelky s odstupem už dívají na vše v větším odstupem a nehýčkají si v sobě bolístky.

Proč editorka některé příspěvky podepisuje svým pravým jménem Lilia a u jiných se skrývá pod pseudonymem Eva, u dalších Aisha, Karla, Alexandra? Nebo je ukryta i pod některými dalšími jmény (třeba Andrea)? Neříkala kdysi, že chce "žít takový životní příběh, který, kdyby se náhodou jednoho dne celý zveřejnil v novinách, by nemusel nic skrývat. Za který bych se nemusela vůbec stydět"?

Gweny
09.01.2022 5 z 5

Překrásná kniha, která přináší jiný pohled na životy žen, než jak jsou prezentovány v mainstreamové společnosti. Ženy jsou božská stvoření, stejně jako muži, avšak tahle kniha náleží něžnějšímu pohlaví.
V několika kapitolách se tu dočteme o tom, jak ženy prožívají své přechodové životní fáze (první menstruace, milování, těhotenství, porod, přechod). Jedná se o autentické příběhy žen, které autorka shromáždila a které jsou doplněny překrásnými a silnými ilustracemi. Několikrát mi tváře smáčely slzy, nejvíce u příběhů přirozených porodů.
Doporučuji tuto knihu všem ženám, které mají pochybnosti o svém těle i jeho prožívání a zároveň všem mužům, kteří se chtějí přiblížit k pochopení našeho, ženského vnitřního světa.
Jsem vděčná Lilii, že tuto knihu vydala a i když je to již pár let, mě si našla nyní a jsem přesvědčená, že to bylo v pravý čas.

citronekodvedle
16.08.2021 5 z 5

Úžasná kniha, děkuji za sepsání těchto příběhů a mohu doporučit každému k přečtení.

zazvorek
28.07.2021

Nemohu hodnotit hvězdami, to bych musela ohvězdičkovat lidské životy.

Ačkoliv rozhodně nejsem cílovka téhle knížky, po jednom dlouhém, velmi ženském rozhovoru jsem si ji od kamarádky ze zvědavosti půjčila.
První část věnovaná menstruaci mě překvapivě asi oslovila nejvíc, kéž by to mohly číst náctileté dívky ještě před tím, než dostanou první měsíčky. A kéž by si to přečetly i jejich matky. Část o porodech mě zaujala naopak nejméně, tam jsem asi našla nejvíc příběhů, se kterými jsem se nedokázala ztotožnit. Vrchlabí a touhy po přirozeném porodu pořád dokola...
Bylo mi líto, že zkušeností zralých žen bylo tak málo, ukázalo by mi to jiný svět a třeba i tu hledanou ženskou moudrost.
Ilustrace mě upřímně úplně minuly.
Jako celek rozhodně dobré čtení pro každou ženu. I méně esoterické typy jako já v tom najdou zajímavou inspiraci a popud k přehodnocení některých svých záležitostí. A třeba i odvahu poznat sama sebe, a to se cení.

ja98
30.01.2021 5 z 5

Skvělá, hodně mi pomohla

Guepp
16.10.2019 5 z 5

Začala jsem na ženství - a i hlavně na své ženství - nahlížet jinak. Děkuji za tuto knihu, ráda ji předám dál svým známým.

TaJiná
02.05.2019 4 z 5

Kniha, ke které se ještě musím propracovat :-)

Lucky_one
11.12.2017 5 z 5

Skvělá kniha. Jak už to tak bývá, přišla v pro mne ten pravý čas. :) Všem ženám, které se podělily o svůj příběh, patří velký dík za sdílení.

Varvara
04.12.2017 5 z 5

Tohle je hodně dobrá "záležitost". Nesmírně bohatá a s hloubkou. Četla jsem s chutí, příběhy pro mě byly vesměs zajímavé (obzvlášť příběhy porodů, protože jsem sama neměla čest rodit) a poutavé. Škoda že bylo tak málo příběhů v části Stařena. Děkuju za tahle otevřená sdílení žen. Knížku bych doporučila ženám i mužům.

barcav
19.02.2017 5 z 5

krásná kniha

LaCondesa
11.11.2016

Krásná kniha. Četla jsem nejprve já a pak i mamka. Moc se nám líbila. Také bych knihu doporučila jako podporu ženám, které jsou si nejisté a necítí podporu okolí v různých ženských otázkách, jako třeba vědomé těhotenství a domácí porody.

Mišulenka
09.04.2015 5 z 5

Autentické příběhy žen nelze hodnotit jinak než pěti hvězdičkami v rámci zachování úcty k otevřenosti, s níž své životy vypráví a poskytují pozorovatelům.
Nepopírám, že jsem se mnohdy s názory ztotožnit neuměla, ale o tom to vůbec není. Rozhodně se moje vnímání otevřelo novým myšlenkám a názorům. A za to jsem vděčná.

lara25
11.10.2012 5 z 5

Knihu jsem si koupila, jelikož znám autorku a její semináře Ženské Kruhy, velice naplňují můj život. Její myšlenka, vydat knihu s příběhy různých žen v různém období mi přišla báječná. Knihu bych doporučovala každé ženě, jsou v ní zpracována témata o kterých je nám ženám někdy trapné mluvit. Po přečtení knihy zjistíte, že nikdy nejste v ničem sama. A to jak se cítíte, je naprosto normální i když Vám třeba někdo říká opak. Buďme štastni ženami!!! :-)