Vlk

Vlk https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36588/bmid_vlk-bGi-36588.jpg 4 104 15

Země upírů série

1. díl >

Louisiana, druhá polovina 21. století: Země má nové šéfy Karany, mimozemšťany, kteří k nám pronikli mezihvězdnou bránou mezi světy. Už tady jednou byli, zůstaly po nich legendy o upírech a vlkodlacích. Tentokrát se na invazi důkladně připravili. Karané jsou staré nesmrtelné plémě, protože vysávají „vitální auru" živých tvorů. Čím inteligentnější tvor, tím výživnější aura. Lidská aura je velice výživná. Karané rozvrátili lidskou společnost sérií globálních katastrof, upravili klima a nastolili Karské zřízení. Od lidí nechtějí mnoho – pouze jejich životy. Krvežízniví Rozparovači, obdaření nepřirozeným a legendárním hladem, pro ně sklízejí zotročené lidské duše. V dobrodružném postkatastrofickém příběhu vzdoruje část lidstva, která přežila apokalyptické převzetí moci, v Ozarské vrchovině západně od řeky Mississippi. Mladík David Valentin, jehož rodinu vyvraždili renegáti, se nechá naverbovat ke speciálním jednotkám Vlků, prodělá výcvik a zapojí se do boje proti zlu, jež připravilo lidstvo o budoucnost. Během obrany Svobodného území, ostrůvků zdravého rozumu v moři šílenství, dospívá v muže a vede první akce v Karské zóně. Je rozhodnut zvítězit a vrátit Zemi lidem bez ohledu na to, jak dlouho to bude trvat, bez ohledu na to, že ho čeká osud jako z nejhrůznější noční můry. Budoucnost lidského druhu však ještě nikdy nevypadala tak beznadějně. Protože když padne noc, stejně jistě jako tma přicházejí Rozparovači…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Way of the Wolf , 2003


více info...

Přidat komentář

kuruteku
18.07.2021 3 z 5

Na doporučení jsem se do toho pustil, ale nějak nevím. Sice jsem se chytil a těším se na další díly, ale nejednoznačný začátek přepnul v polovině do jednoznačného kladné hrdiny bez bázně a hany, kterému vše vychází. Bojové scény jsou top, popisy Karanů nejasné a nějak nechápu rozdíl mezi Karany a Osévači. Snad se dočkám vysvětlení v budoucnu.
Zatím takový postapo western se scifi/fantasy prvky.

denniys
11.01.2021 4 z 5

Zajímavé..po nějaké době jsem si odběhla od fantasy a chtěla jsem pořádné postapo..svým způsobem jsem dostala, co jsem chtěla, ale mohlo toho být víc..očekávala bych lepší a hlavně širší popis událostí, jež následovaly po invazi - více informací o tom, jak se z lidí stala vlastně jen potrava, mohly být zmínky o tom, jak armády a vlády i státy padaly a byly zničeny...no, autor se více věnuje situaci až po Karském převratu a to mu jde..někdy si sice trochu protiřečí, ale nejsou to zásadní chyby..první polovina se četla hůř než druhá a jak se blížil konec, líbila se mi kniha víc a víc..


Atrament
27.02.2020 2 z 5

Chtěl jsem nějaké nenáročné akční čtení a dostal jsem :)

Autor se první polovinu knihy nemohl rozhodnout jestli píše horror, sci-fi nebo fantasy, tak to smíchal všechno dohromady. Moc se mu nepovedlo úvodní zasvěcení čtenáře do jeho smyšleného postapokalyptického světa budoucnosti, prostě občas nechává jednu postavu sáhodlouze vysvětlovat jiné postavě to co by měl čtenář vědět a nebo to prostě rovnou obyčejně popíše jako v nějakém dokumentu. Takže první část knihy jsem se docela nudil. Autor se taky dopouští spousty prohřešků proti logice a místy si i dost protiřečí - v jedné chvíli klidně napíše že jsou rozparovači mizerní plavci, ale takřka vzápětí má hlavní hrdina s partou kolegů problém mu v řece utéct v kánoi. Po proudu.

Hlavní hrdina, jak už tady několikrát zaznělo, je docela nesnesitelný klaďas, kterého má každý okamžitě hrozně rád, a kterému každý okamžitě sáhodlouze říká všechno co potřebuje k dalšímu postupu. A kterému každý jeho sebešílenější plán vyjde aniž by se musel nějak výrazně snažit, protože mu všechno tak nějak samo padá k nohám - vstupenky do míst kam potřebuje, náhodní lidé, kteří mu sami od sebe vypomůžou něčím co zrovna potřebuje nebo mu jen tak mimochodem sdělí nějakou klíčovou informaci.

Ke konci už to bylo docela nesnesitelné, celá akce v Chicagu byla bizarně přitažená za vlasy, ačkoliv to byla celkově asi nejčtivější část knihy. Nevím, ale do dalších dílů už se asi pouštět nebudu.

protokol
05.02.2020 odpad!

ale fakt obrovská ptákovina .
prosto odpad .

petgona
29.10.2019 3 z 5

Bolo to dobre. Ale prekaza mi, ze to ma milion dalsich dielov. A David je neuveritelne dokonaly, nejak ma stale po ruke vychodisko. Samozrejme, nemam rada, ked zomrie hlavna postava, ale on je prilis dokonaly takmer az neludsky.

jaroiva
03.10.2019 3 z 5

Tak trochu výstup z mé obvyklé komfortní zóny knižních žánrů. Takže na to, že tohle úplně ráda nemám, se mi to dost líbilo. Ale i tak zůstanu nadále raději u svých oblíbených žánrů a do dalšího dílu se pouštět nebudu.

Metla
22.05.2019 4 z 5

"Vlk" se obalem tváří jako horor, anotací odkazuje spíše ke sci-fi a vlastně není ani jedním z těchto žánrů. Navzdory přítomnosti "upírů", přesněji Karanů - bytostí z jiného vesmíru, si čtenář neužije mnoho strachu; nechybí krev a napětí, ale ani na chvíli mě nenapadlo hryzat si nehty v obavách o osud hlavního hrdiny. David Valentine je nechutně dokonalý, všechno mu vychází. Stává se členem odboje; v úvodní polovině knihy sledujeme ve volně navazujících epizodách Davidův výcvik, získávání zkušeností a postup v hierarchii rebelů. Povstalecká organizace nepůsobila přísně vojensky, tudíž bych překladu vytkla zbytečné vykání - to se přece mezi mlaďochy nenosí, byť je jeden z nich lampasák.
Román se sice odehrává v budoucnosti, kdy Karané okupují Zemi a lidstvo jim slouží jako zásobárna potravy a otroků, sci-fi prvků však nalezneme minimum a bez výjimky souvisí s mimozemšťany. Lidé žádnými moderními technologiemi nedisponují, naopak, Knightem vyobrazený postkatastrofický svět se nejvíce podobá divokému západu - samí farmáři a zálesáci, sem tam automobil či zmínka o chátrajícím velkoměstě. Dozvíme se samozřejmě také něco o Karanech, odkud a proč přitáhli, kdo je jejich nepřítelem a tedy spojencem lidstva... vtíraly se rozpačité vzpomínky na seriál "Stargate".
Druhá polovina knihy má provázanější děj, svižně šlapající příběh se snaží o myšlenkovou hloubku, nicméně nepřekročí stín prosté oddychovky. Čekala jsem něco trochu jiného než dobrodružný román s dostatkem akce, romantiky a zřetelně vymezeným dobrem a zlem, přesto nejsem zklamaná. "Vlk" je nekomplikovaná četba spíše pro mladší čtenáře; mít méně najeto, sháněla bych se po dalších dílech. 70%

ludek.n
15.04.2019 3 z 5

První kniha Knightovy Země upírů vlastně není až tolik o oněch krvežíznivých monstrech, známých z klasických hororů, ale spíše o partyzánské válce a gerilových bojůvkách hrstky ke všemu odhodlaných lidí na území obsazeném mocným mimozemským nepřítelem, jenž nezná slitování. Tahová strategie, spojená s vyzráváním hlavního hrdiny, mladého Davida Valentina, v první polovině knihy mi navíc připadala tak neskutečně plytká, rozvláčná a nudná, až jsem pochyboval, že čtu stejnou knihu, která dostala cenu Camptona Crooka za nejlepší románový debut. Nepomáhalo ani lehce rozostřené pozadí v otázce: kdo je kdo a proti komu kope. Celá ta skupinová hierarchie mi přišla nepřehledná, zmatená a zbytečně překombinovaná. Příběh mě vlastně vtáhl až tehdy, když se David Valentin ocitl ve Wisconsinu a vydal se na svou apokalyptickou cestu do zdevastovaného Chicaga. Vše se najednou zjednodušilo, kola se roztočila a uháněla vstříc happy endu se silou stovky koní. Začalo to dávat smysl, začalo to fungovat. Sice pozdě, ale přece. Takže díky za to. Možná příští kniha série začne tlouct na buben hned zkraje. Nechám se překvapit.

Renyem88
09.02.2017 4 z 5

Chvíli mi trvalo než jsem se úplně zorientovala v novém světě, ale od poloviny knihy se četla úplně sama. Žádný přeslazený twilight, ale hororový příběh plný akce se sympatickým hrdinou.. za mě palec nahoru.

vlado0065
13.11.2016 5 z 5

Vlka si s príchodom zimy vždy rád a znova prečítam. Nejako mi do tohto obdobia patrí :).

Knihu začíname priamo cez akciu, po ktorej sa retrospektívne vrátime do detstva hlavného hrdinu (veľmi vhodne zvolený začiatok, Knight človeka naladí kvalitným napätím a tiesnivou atmosférou prenasledovania a až následne uvedie do hlavnej dejovej línie). Aj keď dej možno nie je práve najoriginálnejší, ľudstvo prenecháva vrchol potravinovej pyramídy tvorom z iných svetov - toto tu už viac krát bolo. Zaujímavé ale je, ako sa človek stihol za tých pár rokov, ako spadol do žumpy adaptovať.

Príbeh sa začína na severe Minnesoty a až do konca zažívame zvláštny postapo dobrodružný roadtrip po USA. Spoznávame široké spektrum spoločnosti - od úbožiakov, ktorí slúžia ako potrava pre nových vládcov až po boháčov a zapredancov ľudskej rasy, od hrdo stojacích členov odboja až po renegátov a všetkého schopných lovcov hláv, od ľudí plných nádeje až po stratené existencie. David Valentine je sympatický hrdina, s ktorým sa dá veľmi rýchlo stotožniť - je to ten typ westernového samotára, ktorý raz zachraňuje a inokedy zabíja. Autor veľmi pekne vykresľuje priestor severnej Ameriky a motívy a správanie zvyšku ľudstva.

Mám pre podobné knihy slabosť. Ťažko hodnotiť po prvej knihe (z 11) príbeh. Vlk je výborným prológom k celej sérii.

Trocha podraz je, že do češtiny je preložených len 6 dielov, zvyšok podľa slov vydavateľstva prekladať neplánujú - treba asi siahnuť po origináloch.

renefer
11.12.2015 3 z 5

Podle obalu by člověk soudil, že se jedná o nějaký temný horor, a s tím jsem si taky knihu kupovala. Asi do půlky jsem byla přesvědčená, že se mi uvolní místo v knihovně. Začátek bezva, ale pak jsme se vrátili s Valentinem do dětství a nejhorší byly proložené úvody kapitol, kde se popisovalo, co se vlastně na Zemi stalo a kdo je kdo. Když se to dočtu během děje, tak mi to nevadí, ale tohle byla vyložená nuda. Druhá polovina už byla lepší, úvod kapitol se už nezabýval popisem, ale uváděl nás do děje a na konec dokonce romantika :-) No tak zkusím další díl...

józi.odkudkam
25.01.2015 3 z 5

V mísení žánrů zde jasně vede ten dobrodružný; to jen aby bylo jasno. V lehce vinnetouovsky naivním mutanto-univerzu prožívá hlavní hrdina David Valentine, USA Míra Dušín, spolu se svými svými kamarády rozličné trampoty. Za největší problém považuji právě ten fakt, že z rozparovačů a vlastně tak nějak ani z ničeho jiného vůbec nejde strach...škoda, očekával jsem, i vzhledem k vydařené obálce, něco temnějšího. No na druhou stranu, jako takový pg13 nezávadný, místy na drsnost si hrající i poučný kousek pro mládež asi fajn. Tři nemastně neslané hvězdy, čtyři ale vážně né.

Richie1
14.01.2015 5 z 5

Tohle postkatastrofické scifi mě plně pohltilo a okamžitě jsem se začal shánět po dalších dílech. Není to klasická upířina, spíše to je dobrodružný thriler s prvky hororu a scifi, který vás chytne a nutí číst až do konce. Velmi dobře napsané - postkatastrofický svět je naprosto věrohodně vylíčen, děj je místy děsivý až brutální, ale je čas i na romantiku.
Skvělé, doporučuji.

kalache
14.08.2013 4 z 5

Není upír jako upír...obal je velmi zavádějící....čtivé...

CGY
01.01.2011 4 z 5

Název série "Země upírů" mě odrazoval. Taktéž obálky prvního a druhého dílu mi přijdou dost pitomé. Naštěstí je Země upírů, tj. Země po roce 2022 běžné představě upíra na hony vzdálená.
Příběh je košatý, propracovaný a strhující. Začítal jsem se pomalu, ale pak to nabralo spád a končil jsem už v trysku. Velmi doporučuji. Skvělé čtení