Zavátý život

Zavátý život https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386061/bmid_zavaty-zivot-Qrl-386061.jpg 5 152 37

Písčité pláně, pohádkové tropické pralesy, nezměrný oceán – fantastické krajin z dávnověku Země ožívají v barvitých příbězích Josefa Augusty. Na základě významných vykopávek a rekonstrukcí pravěkých zvířat i neandertálců sleduje autor osudy tvorů, jež byli tisíce i desetitisíce let před námi jedinými obyvateli naší planety a jejichž tvrdý a krutý boj o přežití dávno zavál čas. Knihu, která vyšla poprvé před více než šedesáti lety, čas nezavál, ba naopak, v nové grafické úpravě a s jedinečnými ilustracemi Zdeňka Buriana patří k epochálním českým knihám o pravěku a dodnes budí zájem dětí i dospělých.... celý text

Přidat komentář

Bedřich63
23.04.2024 5 z 5

Po třech knihách, které obsahovaly Burianovy ilustrace a mapovaly celé jeho velkolepé dílo, jsem se dostal i ke knize, kterou Zdeněk Burian ilustroval.
Moje volba padla na Zavátý život. Josef Augusta je skvělý vypravěč, každá povídka je trochu jiná, dohromady dávají úžasný obraz života v pravěku. Doplněno o krásné kresby to nemá chybu.
Určitě si přečtu další knihy, které tato dvojice spisovatel-ilustrátor společně vytvořila. A jak jsem si slíbil, postupně se podívám i na jiné autory, pro které knihy také ilustroval Zdeněk Burian.

Janizoun
06.12.2023 5 z 5

Úžasné, dechberoucí pravěké čtení pro mládež, kde nás kniha seznamuje s dřívějším nelítostným životem a obsahuje naprosto nádherné ilustrace Zdeňka Buriana, to skrývá tato nádherná kniha "Zavátý život". Tato možná dnes už zapomenutá kniha, osloví určitě i dnešní generaci dětí, tak jako oslovila i mé děti a to i přesto, že to pro ně bylo i velmi smutné čtení.


n.ezn.amy
06.11.2023 5 z 5

Překrásná kniha, která mě svým obalem a nádhernými ilustracemi Zdeňka Buriana od malička lákala v naší domácí knihovně. A když jsem už konečně uměl číst, tak bylo úžasné vstoupit do dávného světa pravěkých zvířat a tehdejší nedotčené přírody. Kniha přibližuje hlavně období druhohor a třetihor, kdy tehdejší život dokázal být i hodně krutý a nemilosrdný.

Zemlja
27.08.2023 5 z 5

Krásné příběhy přibližující pravěký život s nenahraditelnými ilustracemi Z. Buriana. Nádherná kniha.

Samwise1KB
01.07.2023 5 z 5

První kniha od Josefa Augusty, kterou jsem někdy v deseti četl.

poutnik66
18.02.2023

(SPOILER) Z této knihy mám celoživotní trauma. Četl jsem ji ve věku kdy je dítě hodně citlivé a povídka o slůnětí, které se si skotačí ve vodě, mává chobůtkem, raduje se ze života a má svou milovanou maminku, a pak umře, jsem obrečel. A nejen to zasáhla mě natolik, že už jsem tu knihu nikdy nedokázal otevřít.

heavy66
12.12.2021 5 z 5

Můj další oblíbený soubor povídek z dob dávno před Potopou světa, kdy na Zemi vládl ráj zvířat. Josef Augusta a Zdeněk Burian dali těmto zapomenutým tvorům jména a podobu.

Ava365
28.11.2021 5 z 5

Vzpomínka na rané dětství s krásnými kresbami Zdeňka Buriana.

Meda77
24.11.2021 5 z 5

Nádherná kniha s vynikající tvorbou pana Buriana, též ikonou v Obrázkovém světě, uznávanou i v dobách před revolucí. Povídky z doby pravěké psány tak, že jsou skvostem i v době současné. Krásné vzpomínky. Plný počet.

Arminus
07.05.2021 5 z 5

Chci psát především o posledním vydání této knihy, z roku 2018 v nakladatelství Albatros, ve formátu A4. Jako sběratel knih ilustrovaných Zdeňkem Burianem mám 4 předchozí vydání – první vydané u Pavlíka v roce 1941, druhé, také ještě válečné, u Vilímka v roce 1944 (papír již mnohem horší), první poválečné z Mladé fronty v roce 1957 (moje první Augustova kniha) a druhé, vydané tamtéž v roce 1962. O další vydání jsem už neměl zájem (ilustrace jen přetiskované, text stejný), až jsem si přečetl článek na webových stránkách blogu Dobrodružná vyhlídka pana Ondřeje Müllera, programového ředitele z nakladatelství Albatros, o novém vydání, ve velkém formátu, aby „… kvaše vynikly a též v celobarevném provedení…“. Nutno říci, že tato reklama nelhala, jde o skutečně nádherné vydání, pérovky většinou otištěny ve větším formátu a kvaše neporovnatelně lépe než ve vydáních dosavadních (při tom jmenovaná vydání, která vlastním, vůbec nebyla vytištěna špatně). Nákladu na koupi tedy rozhodně nelituji, všem sběratelům lze jen doporučit. Při té příležitosti jsem porovnal všechna vydání, která mám a zjistil zajímavou věc o doslovu autora, pana profesora Josefa Augusty. V obou protektorátních vydáních a ještě ve vydání z roku 1957 je text shodný. Tak o první, titulní, povídce knihy pan profesor píše: „ za podklad posloužily výzkumy největší a nejproslulejší paleontologické výpravy, vyslané z newyorského přírodovědeckého muzea do Mongolska a Číny…“ (o této a dalších expedicích paleontologů viz výborná kniha Darrena Naishe „Dinosauři. Velká kniha objevů“). Pak se zřejmě něco stalo a ve vydání Zavátého života z roku 1962 (nejen pamětníci ví, že tehdy už nastávalo jakési oteplení v kultuře a nakonec i politice, které vyvrcholilo v roce 1968) už je označení místa děje „dnešní Mongolsko“ nahrazeno „Mongolskou lidovou republikou“ a my můžeme číst dále toto: „První poznali důležitost výzkumu Mongolska ruští vědci… Ba smíme říci, že hlavní místo ve výzkumu této země patří vůbec ruským vědcům ….“ Následují celé odstavce o ruských vědcích, vrcholící zjištěním, že teprve za sovětské vlády začal výzkum v Mongolsku „probíhat“ správně, „plánovitě“ atd. Skoro se čtenář obává, že pan profesor dodatečně zjistil (někdy počátkem 60. let!), že i Mongolsko vynalezli – jako ostatně tehdy vše – Rusové… Úlitba režimu (nebyla třeba ani za německého protektorátu, za probíhající války proti USA, vyzdvižení významu americké expedice ani nacistům nevadilo) tedy složena, kniha mohla dál vycházet (bez ní by už nevyšla?). Jak k tomu byl pan profesor dotlačen či zda to byla jeho iniciativa se můžeme dnes jen dohadovat (koncem 50. let byl profesor Augusta jmenován děkanem a od roku 1960 vedl katedru paleontologie na UK. Řád práce dostal v roce 1963 ... Že by souvislost s jeho politickým probuzením?). Vydání z roku 2018 přetiskuje doslov v původním znění … A text knihy je upraven Ondřejem Müllerem.

JajaD13
08.04.2021 5 z 5

Stejně jako u mnohých jiných u mě Augustovy knihy nastartovaly celoživotní zájem o paleontologii. A ty Burianovy ilustrace! To je skvost!

Basc0
19.03.2021 4 z 5

Až nečekaně příjemná kniha i přes její stáří, která velmi barvitě zobrazuje období druhohor a třetihor podobou krátkých, často dosti depresivních povídek. Nicméně velmi čtivá. Mohu jen doporučit.

boxas
15.02.2021 5 z 5

Toto je kniha, od které se datuje můj celoživotní zájem o archeologii. Nejen kvůli Josefu Augustovi, ale samozřejmě i díky nezapomenutelným ilustracím Zdeňka Buriana.

ijcro
05.02.2021 5 z 5

Nedávno jsem našel doma založenou původní knihu s nádhernými ilustracemi o světě, který už není. V kontextu doby, přihlédnu-li k roku vzniku, se zdá být dost ponurá, což dokreslují fotograficky vyvedené ilustrace. Poprvé jsem ji měl v ruce, když mi bylo tak deset. Nu, a dneska ji mám založenou v knihovně na čelném místě. Zaslouží si to. Nejen kvůli ilustracím.

Eicherik
05.02.2021 5 z 5

Kniha přečtená v dětství. Příběhy ze světů, které už dávno zavál čas. Nesmrtelné ilustrace Zdeňka Buriana.

Grzimek
09.01.2021 5 z 5

Augusta - Burian, nic víc se nemusí psát.

suffragium
09.09.2020 5 z 5

Kniha mého dětství. Možná jedna z prvních, nad jejímiž stránkami jsem pochopil, že literatura se nečte, ale prožívá.

pismenkovyJoe
12.01.2020 4 z 5

Krásné a velmi poutavé příběhy z dávných období.

Radka1911
02.07.2019 4 z 5

První historická knížka kterou jsem četla a moc jsem si ji zamilovala.

p3tris
04.06.2019 5 z 5

Jako malý kluk jsem jezdil k babičce na chatu, kde byly, mimo jiných, v knihovně i knihy Josefa Augusty, překrásně ilustrované Zdeňkem Burianem. Prolistoval jsem je snad tisícekrát a ty kresby se mi tak zaryly pod kůži, že je znám nazpaměť dodnes. Po více než třiceti letech jsem první z nich vyndal, tentokrát už z vlastní, knihovny a znova si jí přečetl. Autor vždy čerpá ze skutečných archeologických nálezů, takže povídky spojuje jedno téma. Smrt. Příroda byla krutá v druhohorách a je krutá i dnes. Děj většinou není nikterak složitý, ale je napsán květnatým a lehce archaickým jazykem. Jde vlastně o hodně nenásilnou formu výuky, i když některé poznatky jsou už překonané. A samozřejmě tou největší devizou jsou ilustrace. Co na tom, že už víme, že třeba Ceratosaurus takhle nevypadal. Dětská fantasie pracovala na plno a i já, jako dospělý muž, se na ně nemůžu znovu vynadívat.