U pravěkých lovců

U pravěkých lovců https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18127/mid_u-pravekych-lovcu-RGA-18127.jpg 4 58 4

Sbírka povídek o životě pravěkých lovců je určena především mladším čtenářům. Profesor Josef Augusta zábavnou formou poukazuje na celou řadu událostí i detailů, které provázely vývoj člověka. Povídky vychází ze skutečných archeologických nálezů, nejen na území dnešní Moravy, ale také například ve Francii. Z pozůstalosti.

p3tris
p3tris
26.04.2022 5 z 5

Poslední z knih pana Augusty v mé knihovně se příznačně odehrává i v nejmladším časovém období, ve starší době kamenné. Přestože profesor Augusta byl v první řadě vědec, a jak se dozvíme z již klasických dodatků, veškeré povídky se zakládají na známých paleontologických nálezech, přece jen mají blízko k dobrodružné literatuře. Takové, kterou můžeme znát třeba z pera Eduarda Štorcha či z Tomanových Příchodu bohů. Hlavními hrdiny se tak často stávají mladí lovci a moudří starci, pečující o oheň. Naopak poplatný době vzniku zůstává šaman, který svým tmářstvím, upevňováním víry v nadpřirozeno a vypočítavostí brání pokroku a rozumu. Ale nejde o nic, nad čím by nešlo přizavřít oko. Všechny z povídek jsou svou náplní zajímavé a dozvíme se v nich mnohé ze života pravěkých lidí. Absolutorium si již klasicky zaslouží ilustrace Zdeňka Buriana.

Finskej
Finskej
06.02.2014 3 z 5

Knihy o pravěku Josefa Augusty jsou v kontextu české literatury poněkud unikum: čtivé povídky z pradávného světa, jejichž obsahem jsou - v kontextu dobových znalostí vědy - události tak, jak mohly být a jak se mohly odehrát. Hrdina pravěký lovec? Jak vyrábí oštěp? Jak maluje na stěnu jeskyně? Jak pohřbívá padlého druha? Vlastně naučná literatura kamuflovaná za zábavnou dobrodružnou a to vše v harmonickém celku. + ilustrace Zdeňka Buriana, no neberte to.


KubaKJ
KubaKJ
26.08.2012 4 z 5

Třetí kniha trilogie o pravěku, která tentokrát vypovídá o životě a strastech pravěkých lovců - našich předků.

pet-kyval
pet-kyval
14.04.2011 4 z 5

[030/11] Povídky a romány z prostředí pravěkých lidí, doprovázené kresbami Z. Buriana, snad nikdy člověka neomrzí, a pokud si k nim jedinec nalezne tu prapodivnou lásku už v útlém věku, časem se k nim dozajista zas a znovu navrátí…

(012) ,,A mohlo to být ještě horší. Mohl snadno ztratit i život, protože ovládne-li kohokoli slepá vášeň, zakalí mu rozum, zapomene na opatrnost a to ho často vžene do zkázy."

Josef Augusta měl bezesporu talent a fantazii. Z jediného pozůstatku doby před cca 20 000 lety, dokázal sepsat fiktivní, čistě hypotetický, příběh, o práci šamanů a kouzelníků při připravování zdařilého klamného obřadu před zahájením lovu mamutů, bizonů, jelenů, či stáda koní.

(014) ,,Každý snáší své bolesti a strasti jinak. Jednomu je utiší samota, druhý na ně zapomíná uprostřed svých druhů."

Mám však výtku. A to k něčemu, co autor dozajista se svou pozůstalostí nezamýšlel. Celková kompozice povídek je vyhovující, vzájemně spolu harmonizují, ale: chybí nahuštěnější dialogy, neustále se opakující popisy každodenní rutiny života obyvatel pravěku vyvolávají chorobnou nudu a, i když jednotlivá jména se od sebe liší poměrně výrazně, jednoslabičnost z nich dělá jednotnou osobu bez vytváření větších rozdílů.

(082) Lstivost a potměšilost se potulují světem už od prvních počátků lidstva!

Svazek však skýtá i zajímavé informace. Například o nejstarším doloženém místě na světě (v oblasti Ostravy), kde bylo používáno černé uhlí jako topivo, nebo popis různých způsobů ubytování. I když z názvu vyplívá, že se jedná o soubor povídek zaměřených na lovce, nemůžu se ubránit pocitu, že mi chyběla větší zmínka o soužití mužů s ženami.

Štítky knihy

pravěk

Část díla

Autorovy další knížky

Josef Augusta
česká, 1903 - 1968
1968  92%Ztracený svět
1971  91%Z hlubin pravěku
1975  88%U pravěkých lovců
1942  97%Divy prasvěta
1956  95%Hlubinami pravěku

Kniha U pravěkých lovců je v

Přečtených95x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce150x
Chystám se číst10x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x