Zakletý klášter

Zakletý klášter https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514988/bmid_zaklety-klaster-VOA-514988.jpg 4 170 48

Šarkan se vrací. Po třinácti letech v zámoří, kde bojoval ve válce Severu proti Jihu a střežil právo v západním pohraničí, míří Adam Šarkan zpět na rodný Gemer. Jeho sestra Júlia ho prosí o pomoc s pátráním po svém manželovi. Zeman Henrich Belohorský totiž záhadně zmizel během hledání bájného pokladu červených mnichů někde v horách za Jelšavou. Stopa vede i na faru v nedalekých Drienčanech, kde se k výpravě připojí místní znalec pověstí Pavol Dobšinský a jeho pastorkyně Zuzana Kráľovičová. Cestou vysvitne, že Henrichovo zmizení by mohlo souviset s nedávným přepadením zásilky peněz pro správu coburgovského panství. A něco ví i obávaný baron Horváth, který vlastní dům zakázaných rozkoší a prý se paktuje s pochybnými živly. Zakletý klášter je prvním románem cyklu Šarkanovy poklady. Dobrodružný příběh s prvky detektivky, westernu a gotického hororu se dostává do rukou čtenářů s ilustracemi úspěšného výtvarníka Michala Ivana.... celý text

Přidat komentář

orinka3
18.04.2024 3 z 5

Když jsem v knihovně na poličce Nové knihy uviděla tuto knihu, bez rozmýšlení jsem po ní chňapla. Vím, že nejde o velkou literaturu, ale jaksi si nemůžu pomoct. Donedávna jsem netušila, co znamená spojení "guilty pleasure", musela jsem si to vygooglit, takže teď vím, že jde přesně o tohle. Opravdu jsem si lebedila, jakéže je to pěkné čtení. Navíc s obrázkama! Těm už jsem v knihách dočista odvykla. Takže jsem si hezky romanticky početla, už to bylo tedy trošku modernější, novější doba. Odvážné začlenění sběratele pohádek Dobšinského mi přišlo trochu moc, ale nakonec - proč ne? Když může příběhu pomáhat mystika, i skutečná postava slovenských dějin se nakonec do románu hodí. Uvidíme, jak bude série pokračovat dál.

veronika6781
26.03.2024 3 z 5

Pri čítaní tejto knihy som bola ako na horskej dráhe. Raz sa mi kniha veľmi páčila a čítanie rýchlo odsýpalo, inokedy mi niektoré časti prišli príliš zdĺhavé a kniha ma miestami nudila. Taktiež mi trvalo, kým som sa do knihy začítala. Pre mňa je toto prvá kniha od Červenáka a teda som ešte na autorov štýl písania nebola zvyknutá.

Oceňujem historické fakty, ktoré autor do deja zakomponoval. Tiež sa mi páčila postava Dobšinského a odkazy na mnohé rozprávky či povesti. Epilóg knihy naznačil, že v ďalších častiach príbehu sa pravdepodobne stretneme s väčším množstvom mystiky. Mňa ten epilóg určite navnadil aj na ďalšie knihy a som zvedavá, kam sa bude táto séria kníh uberať.

Odporúčam fanúšikom dobrodružných príbehov. Ja sa určite plánujem pustiť aj do ďalších sérií kníh od tohto autora.


MagdaFish
17.03.2024 5 z 5

Brak v nejlepším slova smyslu. :) Čte se to rychle a je to báječně oddechové. A jako snad pokaždé se Juraji Červenákovi podařilo do děje propašovat historické osobnosti. Zde Divokým Billem Hitchkokem počínaje a páterem Dobšinským konče. Bravo! A kde je další díl? :D

Ranuncul
08.03.2024 2 z 5

Rozhodně nejslabší kniha kterou jsem od autora četla.

sowatson
05.03.2024 4 z 5

Od úvodní westernové pasáže až po přesun do Gemeru parádní, dobře odsýpající jízda, napěchovaná zajímavostmi a Červenákovým neuvěřitelným historickým backgroundem. Propojení westernu se slovenskými obrozenci je překvapivě funkční, stejně jako všechny postavy, které se skvěle doplňují a vytvoří zábavnou týmovku. Navrch dávka trochy nadpřirozena a hledání pokladu ve stylu Indiany Jonese. Já jsem si čtení užil. Červenák si úspěšně odstartoval další sérii, která má potenciál oslovit čtenáře Steina a Barbariče, stejně jako milovníky jeho fantasy. Šarkan je borec a Ďuro jakbysmet.
Více v článku a podcastu Obrozenecký western ze Slovenska - viz Recenze.

technik1965
08.02.2024 4 z 5

Oddychové čítanie, trochu naivné.

John6900
31.01.2024 4 z 5

Ano, je to slátanina. Ale tak dobře napsaná, tak čtivá... Je to ta kniha, na kterou se těšíte, až ji zase otevřete a budete pokračovat. Prostě takové to odpočinkové čtení, které mám rád.

TeaPeter
27.01.2024 1 z 5

Příšerná slátanina. Naprosto nehodná tohoto autora. Pan autor by se měl držet svého kopyta a do těchto literárních prérií se nepouštět. Literární nebesa by jistě byla nekonečně vděčná, kdyby na tuhle knihu NIC nenavazovalo.

Valdora
12.01.2024 4 z 5

Bylo to čtivé, mělo to spád. Nechyběly divoké přestřelky a prvky fantastiky. Tak jak to u autora známe a máme rádi.

Boby17
06.01.2024 4 z 5

Ostrostřelec a lovec zločinců Adam Šarkan se z Divokého západu vrátil na rodné Slovensko. A hned musel využít všechny své dovednosti, aby pomohl své sestře v tísni. Víc k obsahu nebudu prozrazovat. Popisy soubojů byly strhující, tak jak jsem u svého oblíbeného autora zvyklý. Co mi zde ale nesedělo, to byla ta nadpřirozená linka. Proto dávám jen čtyři hvězdy, ale pokračování si rozhodně nenechám ujít. A musím také pochválit moc pěkné ilustrace Michala Ivana.

Kyri
03.01.2024 4 z 5

První třetina mě moc nebrala. Měla jsem pocit, že nebrala ani autora, prostě to nějak neplynulo hladce. Ten westernový kontext tak nebyl pro mě.
Od druhé třetiny jsem to četla jedním dechem. Napínavé, dobře napsané. Nečekaný epilog byl taky fajn.

OlafSveinsson
08.12.2023 4 z 5

Trochu western, trochu detektivka, trochu Indiana Jones a trochu fantasy. Zní to nesourodě, ale nakonec to dává docela smysl. Obsahuje i stopové množství hororových scén, kdy jsem měl po dlouhé době při čtení husí kůži. K tomu nádherné ilustrace Michala Ivana. Další příjemná oddechovka.

cathyblack
03.12.2023 3 z 5

Jakmile otočíte první stránku, uvítá Vás nádherná ilustrace osamělého jezdce. Kansaská prérie, zaplivaný pajzl a válkou Severu proti Jihu pošramocené lidství. Pach levného tabáku, ještě levnějšího chlastu a grátis tělesných výměšků. Jeden ve jménu zákona se zlatou hvězdou od šerifa proti všem těm nepřátelům pořádku. Skvělý westernový úvod mne okamžitě připoutal ke knize, která na můj vkus velmi rychle ztratila na tempu, nikoli však na dobrodružné atmosféře.

Šarkan se po třinácti letech v Americe vrací zpět do rodného Gemeru. Jeho sestra hledá manžela, kraj je ovládán obávaných baronem Horváthem a jeho noclehy, kteří se paktují s pochybnými živly. Nad vším visí ono záhadné zmizení švagra, který ztratil sám sebe při pátrání po bájném pokladu červených mnichů kdesi v horách. Do hledání zmizelého (nebo jeho mrtvoly) se zapojuje i Pavel Dobšinský, slovenský evangelický kněz, folklorista a sběratel lidové slovesnosti. Skutečná historická osobnost! Jako by nestačil mix westernu, dobrodružného tónu, prvků detektivky, Červenak do směsi přimíchá duchařinu a prvky gotického hororu a taky něco z Jánošíka. Lidovou slovesností příběh doslova poutá ke čtení.

Zakletý klášter se mi zatím jeví jako slabší věc, nicméně mám tucha, že se Adam Šarkan teprve rozjíždí a brzy se k němu vrátíme. Zatím to na me působilo jako dobrý, lehčí úvod, který nemá vyděsit, ale nalákat na další sérii.

LaCucaracha
29.11.2023 3 z 5

Je to čtivé, jak je u Červenáka zvykem, ale tím pro mě plusy skončily. Resp. ze začátku jsem byla docela nadšená prostředím Ameriky, že to bude v duchu westernu, jenže ta scéna byla vlastně dost plonková, protože hrdina se záhy přeplaví přes oceán zpátky domů a jede se známá linie ala Stein a Barbarič. Ale pro mě slabší odvar. Navíc mi tam lezla na nervy jedna z hlavních postav, to úžasné dechberoucí ďouče s očima jak zrcadla. Že by Červenák cílil na ženské čtenářky? Nemám prostě důvod sahat po dalších dílech. Zato by mě vážně zajímalo, kdy Argo hodlá začít pokračovat s reedicí řady Stein a Barbarič s brožovanými obálkami. To už je snad rok, co vyšel první díl, a od té doby nic? To jako vážně?

Vlk.kh
19.11.2023 5 z 5

Vezměte pomyslný shaker, vložte ostrého chlapíka s knírem a licousy, (jako míval Lemmy Kilmister), koltem proklatě nízko a výkonnou winchesterovkou, který se vrací po třinácti letech dobrodružného života lovce odměn za velkou louží zpět na rodnou hroudu - v tomto případě do Horních Uher druhé pol. 19. stol. Přidejte pohřešovaného šlechtice, který se vydal hledat bájný poklad templářů, okořeňte špetkou duchařiny, přidejte nebojácnou sestru hlavního hrdiny, která je zároveň ženou pohřešovaného, přidejte vzdělaného a národně buditelsky založeného faráře a jeho inteligentní a rošťáckou schovanku, k tomu prohnilého barona a jeho otrlé bouchače, drsného vymahače župního práva s jednotkou pandurů (ne, obrněnce to nejsou) a tlupu zbojnické svoloče, která má dalako k horním chlapcům z rozprávek o Janošíkovi. Pro čichový požitek vhoďte svěží vůni zalesněných slovenských hor a pach dýmu střelného prachu a nemalou porci krve. Přizvěte mistra vypravěče Juraje Červenáka a nechte ho odvést jeho kus práce s promícháním výše zmíněných ingrediencí a máte poslední u nás vydaný román výše zmíněného autora. Právě jsem dočetl a jsem spokojen. Není to trio Stein, Barbarič, Jaroš, není to ani žádný z bijců z hist. fantastiky, které se kdysi Ďuro věnoval, nicméně je to pořád zábavné, napínavé a částečně i poučné čtení, které má spád. Mám pocit, že se začala psát další knižní série, která mě chytne a nepustí

astroweb
19.11.2023 4 z 5

Nejnověji přeložený slovenský autor, dobrý rozjezd v Americe, na Slovensku trochu více popisné, závěr připravený na další pokračování více ve stylu fantasy.

tonysojka
02.11.2023 4 z 5

Já mám prostě pro tyhle Červenákovy "blbinky"slabost.Lehce se to čte, člověk si připadá jako by se v kině díval na americký film, nemyslí,mysl odpočívá od těžké reality.
Je to napínavé, dobrodružné,"klaďasi" jsou správně kladní,zlosyni hnusně odporní a ti nejvíc zlí i inteligentní,na to trochu drsného humoru a jemné romantiky;co víc si k čtenářské zábavě přát.
Jen ten konec přesahující někam do fantasy.....no, uvidíme.
Mám obavy,aby se z dobrého westernu nestalo něco jako "Limonádový Joe."

farb
19.10.2023 3 z 5

Přemýšlím, že si nechám narůst licousy s knírem.... :-D A taky se mi asi nikdy neomrzí schopnost páně Červenáka, který dokáže namíchat tolik věcí do funkčního, napínavého a čtivého celku. Westernový úvod naprosto luxusní, až mě mrzelo, že byl tak krátký. Následné pátrání ve slovenské domovině standardní, ničím výjimečné, ale poctivě napsané, příjemně doplněné lehkým nádechem hororu. A pak epilog... No, řekněme, že to pro mě nabralo zcela nečekaný směr - po všech těch náznacích a ostýchaní, do toho na tak kratkém prostoru takhle prásknout... A tak navnadit na věci příští! Takže i když mě první Šarkanovo dobrodružství neposadilo na zadek, tak jsem si ho užil a jsem vážně zvědavý, co přijde dál.

nero 13
02.10.2023 5 z 5

(SPOILER) Zakletý klášter je kniha která začíná jako western pokračuje jako průvodce Slovenským národním obrozením v podání Pavola Dobšinského, musel jsem si zjistit že to byl Slovenský ekvivalent našeho Karla Jaromíra Erbena, zvrhne se ve slušnou střílečku v Ďáblově kolibě, kde zjistíme že ne všichni zbojníci bohatým brali a chudým dávali, pak se z toho stane horor kdy se mi vybavily některé scény z filmu Mumie a závěrečný epilog je pohádka jak vystřižená z Erbenovy Kytice která rozhodně není pro malé děti.
Mně se to jako celek líbilo a musím pochválit i ilustrace které my trochu připomínali ilustrace z dříve oblíbených Kodovek.

Torgal
04.09.2023 3 z 5

Červenákovská rutina dobrá maximálne ako ľahké odpočinkové čítanie. Prvé stretnutie čitateľa so Šarkanom na Divokom západe má viac šťavy ako všetko po tom čo sa presunie do svojej domoviny. Akoby príbeh bol len nutné zlo potrebné k predstaveniu hlavných postáv série. Skrátka pátracia akcia s trochou vypytovania a trochou strieľania, nič veľké ani unikátne. Všetko je však nasiaknuté ľudovou slovesnosťou umocnenou prítomnosťou nášho najznámejšieho zberateľa rozprávok Pavla Dobšinského. Prvky fantastiky v historických románoch mi spravidla veľmi nešmakujú a toto nebola výnimka. Ale keď sa v epilógu rozprávkový a skutočný svet pretli naozaj radikálne, tak moja zvedavosť na ďalšie časti razom vzrástla na maximum. Šípim tu potenciál na vskutku originálne dobrodružstvá. Nič to ale nemení na tom, že výsledný dojem z tejto knihy je akoby Ďuro išiel na voľnobeh a zaujímavejšie veci si šetril na neskôr. 7-/10 PS: Plusové body za atmosférické ilustrácie Miša Ivana, ten nikdy nesklame.