Klíčotepci

Klíčotepci https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520271/bmid_klicotepci-tvM-520271.jpeg 4 49 12

Záhutí série

< 3. díl

Strhující finále trilogie Záhutí uzavírá příběh oceňovaných románů Čaropisci a Světatvůrci. Sancie, Klef a Berenika už čelili mnoha zákeřným nebezpečím. Tentokrát však nestojí proti baronům loupeživých korporací ani proti nesmrtelnému hierofantovi, nýbrž proti entitě, jejíž vědomí zabírá polovinu světa entitě používající skribovací magii nejen k upravování neživých předmětů, ale též k ovládání lidských myslí. Aby s ní vůbec dokázali bojovat, pomocí skribovací technologie přeměnili sebe i své spojence v armádu, jakou lidstvo ještě nevidělo. Společnými silami osvobodili alespoň některé vazaly nepřítele, a dokonce porazili několik jeho strašlivých strojů schopných měnit realitu. Navzdory jejich úsilí však nepřítel pokračuje v nelítostném tažení za svým hlavním cílem: prastarými, dávno ztracenými dveřmi do jádra veškerého stvoření. Sancie a její přátelé mají poslední možnost tohoto neporazitelného protivníka zastavit. Nepřítel ovšem může mít v jejich řadách špiona a v rukávu poslední trik. Chtějí-li Sancie, Klef a Berenika získat alespoň malou šanci na vítězství, musejí přinést větší oběť než kdy dřív.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

Locklands , 2022


více info...

Přidat komentář

IcemanSVK
15.04.2024 2 z 5

Za mňa osobne táto posledná kniha sklamaním. Začína to byť totálne neprehľadné a úplný zmätok. Skribovanie párovanie platovanie a kopa inych nepochopiteľných udalosti pokope. Tak ako som bol nadšený z 1. knihy a unikátneho konceptu, tak som sklamaný z tohto finále. Skoda no…

AndreaOn
06.03.2024 3 z 5

No, tak to mám za sebou. Doposlechnuto jako audiokniha. Za mě byl poslední díl nejslabší a už mě v celku dost nudil. Ani konec mě ani moc neuspokojil. Kdybych to neposlouchala, tak to asi ani nedočtu.


knihomolkajanca
26.02.2024 3 z 5

Trilogie Záhutí je něco naprosto odlišného od všeho, co jsem kdy četla. Je to příběh, který začíná v malé komůrce jedné malé zlodějky, která ukradla na první pohled obyčejný, i když krásně zdobený klíč. Je to příběh, který je neskutečně promyšlený do každého nejmenšího detailu a prošpikovaný originální magií od začátku do konce. A je to příběh s dramatickým dějem a epickým soubojem o zachování existence světa v závěru.

Autor tady povýšil magii na něco zcela jiného - spíše by se dala přirovnat k programování, které přetváří realitu. Vytvořil složitý systém, který ale dává smysl, i když je někdy trochu obtížné s ním držet krok. Postupně se tak setkáte s nejrůznějšími vynálezy, přístroji, ale i létajícími městy nebo lidmi s přetvořeným a propojeným myšlením, či předměty ohýbajícími skutečnost k obrazu svému. Ač je tento magický systém důmyslně vymyšlený, postupně stále více zastiňoval postavy samotné. Každý krok autor vysvětloval a popisy toho, co a jak se stane, jsou místy opravdu zdlouhavé. Postavy, které mě v prvním díle tak bavily, se mi tak postupně zdály plošší a méně výrazné, některé dokonce zmizely vlivem událostí úplně.

Právě to je největším nedostatkem série. Protože i když je sledování téměř oživlé magie fascinující sledovat, ty interakce postav v tom pravém slova smyslu chybí. A přitom Sancie, Klef, Berenika i Gregor by si více prostoru opravdu zasloužili. I navzdory tomu kniha nepostrádá napětí, nicméně tím, že třetí díl je už od začátku opravdu monumentálně epický, nezbylo už mnoho prostoru, kam dále by vůbec mohl vygradovat. Závěr, přestože velkolepý, tak nedokázal naplno pohltit, uběhl až příliš rychle, a příliš do ztracena. Přitom je svým způsobem dost hořkosladký a měl potenciál vzbudit více emocí. I tak ale sérii hodnotím jako celek kladně, protože co knihám někde chybí, dohání jinde svou originalitou.

Hodnocení: 60%

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Host.

roso.mak
22.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Ten konec měl být šťastný, ale byl spíš zatraceně děsivý.
A neměl logiku.

Proč byl děsivý? Vám nepřijde sakra děsivý, že skončíte jako poslední dva lidi na celé planetě? A to, že se milujete, vás sakra nezachrání.

A proč neměl logiku? To mi neříkejte, že entita s takovou inteligencí, že dokáže vyvolávat dveře do jiných realit i do stvoření světa, by nedokázala obejít jeden aug z "úsvitu jejích časů"?

bumble
16.02.2024 2 z 5

První díl této série byl úžasný, druhý už méně a tento? Kdyby mi opravdu nezajímalo, jak to všechno dopadne, odložil bych knihu nejpozději v půlce.
Z mého pohledu neuvěřitelný chaos, kdo je kdo, různé reality a o co zde vlastně jde? Skribování myslí, dráhování, párování....? Asi už toho všeho bylo příliš a tak nějak jsem se ztrácel. Vůbec si nejsem jistý, že kdyby mi někdo požádal, abych mu knihu svými slovy odvyprávěl, jestli bych to dokázal ( já to vím, nedokázal).
Za mě velké zklamání, ale tak to někdy bývá :-(

parvitas
16.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak - a je dobojované. Zrevala som sa hneď niekoľkokrát, dokonca aj doslov čítam s gučou v hrdle. Neviem prečo to na mňa tak silno zapôsobilo. Kvôli obetovaniu? Osamelosti? Láske? Rodine? Spomienkam?
Nie vždy potrebujeme magické a technické zázraky, niekedy stačí mať pri sebe len niekoho, koho milujeme a nech je to akékoľvek klišé, tvorí to celý svet. Manželku. Deti. Milovaného.
Celá spoločnosť, celý ich svet sa mení. Od udalostí v prvom a druhom diele prešlo niekoľko rokov a vojna zasiahla každý kút, kontinenty, ostrovy aj moria. Sancia a jej partia sa musí vydať na samovražednú misiu, kde sa stretnú s neskutočne silnými protivníkmi. Dôjde na známe matematické “winnetuovopravidlo - nepriateľ môjho nepriateľa je môj ehm, no nie úplne priateľ, skôr spojenec, aj keď to tak na začiatku nevyzerá. A potom dôjde na ohýbanie reality, doslovné využitie fyzikálnych zákonov, pretváranie skutočnosti a skribovanie (nech si jedna vec myslí, že je to inak), manipuláciu času (* tu mám jednu otázku na tých, to už čítali) a zotročovanie myslí a využívanie nemožností až na krajnú mieru. Lietanie? Áno, odfajnuté. Ponorka? Tiež. Lietajúce mestá, dvere do inej reality, alebo k tvorcovi sveta, prepojené mysle ľudí aj to všetko. Check.
Čo ma dostalo a udivovalo zas a znovu, bolo zdieľanie emócií, súcitu, vedomostí a tak podobne symbióza za vyššie dobro spoločnosti, ktoré mení civilizáciu na niečo viac. Ak mi aj spočiatku robilo problém porozumieť združeniu osôb (kadenciám Bienveni, Disegni, Ludi), neskôr som ich brala ako jedno. Ak toto nie je new weird po novom, tak potom neviem, čo iné by to mohlo byť.
Klíčotepci sú perfektným mega vyvrcholením predchádzajúcich udalostí, a keď hovorím mega, naozaj tu nič nie je malé. Mierka sa rozrástla z jednej štvrti, z mesta až na celý svet. Za mňa, oplatí sa to čítať aj bez prestávky, všetko sa krásne vysvetlilo a prepojilo (doslova, je tu návrat na známe miesta).
-
* A teraz tá mini technická otázka. Hierofant v zajatí pri mučení prežil akoby niekoľkodesaťtisíc rokov, ktoré neskôr využil. Teda sa dá využiť minulý čas, ale v skutočnosti neprežitý, tak ako to, že Sancii sa potom uberá prirodzený čas a starne rýchlejšie? Jej sa uberá budúci, či súčasný čas? On sa tým pádom oslabil, tiež, zostarol? Ale aj tak je teda jedno, ktorý čas sa vezme? Minulý, či budúci? Fiktívny? Hm

Deia
15.02.2024 4 z 5

Táto časť sa odohráva osem rokov po druhej časti, čo ma celkom zarazilo, takéto veľké náhle časové skoky nemám rada, hlavne keď sa tam z ničoho nič objavia postavy, ktoré tam predtým (asi) neboli. Taktiež sme zrazu hodený doprostred vojny voči zjavne neporaziteľnej entite, keďže tá má prístroje, ktoré vedia vymazať realitu. Čo mi ďalej nesedelo je to zdieľanie myslí, prišlo mi to príliš zvláštne a neuchopiteľné. A celkovo som veľkú časť knihy mala pocit, že poriadne nerozumiem tomu, čo sa tam deje, samé augy, skribovanie, kadencie, divné prístroje... Ale aj napriek tomu všetkému sa mi to čítalo veľmi dobre, autorov štýl písania mi sedí, číta sa mi to samé a aj postavy som si celkom obľúbila. Celý čas som si ale hovorila, že vyššie hodnotenie ako druhej časti tejto nedám (3 hviezdičky), ale záver ma rozbil, ten je dosť emotívny, aj keď posledným pár odstavcom som už zas nechápala :D. Som zvedavá na autorovu ďalšiu tvorbu, hlavne na to, s čím ešte príde.

luculi
11.02.2024 3 z 5

I u třetí knihy došlo k dalšímu velkému časovému posunu. Konec Světatvůrců znamenal začátek války, opravdové velké války. A Klíčotepci se posunuli na dějové lince o celých osm let. Bitvy dávno zuří, tisíce lidí jsou mrtvých nebo zotročených. A naši staří známí žijí ve vlastní zemi, která zní trošku jako utopie. Ale taková idyla to zaručeně nebude. Jak to tak vypadá, někdo stále musí chránit ostatní lidstvo a snažit se o nápravu.

Trošku mě mrzí, že autor skáče po takových úsecích a vynechává tím docela zásadní vývoj, jak v příběhu, tak v postavách. Rovnou skočí tam, kde potřebuje, ale ten mezičlánek přitom vynechá. Díky tomu mám pocit, že o spoustu věcí přicházím, jelikož se k nim nedoberu postupně, ale dozvím se je jen tak mimochodem při nějaké zmínce. Navíc ztrácím pocit blízkosti s postavami, když velká životní rozhodnutí padla v době, která byla vynechána.

Jako další je tu ta zvláštní metoda spojení 'Sanciiných lidí'. Přijde mi to už trošku přehnané. Nedokážu si představit komunitu tisíců lidí, kteří žijí tímto způsobem a komunikují takhle navzájem. Vždyť tím ztratí veškerou možnost nějakých tajemství, vlastních osobních myšlenek, téměř svobody. Jako nápad dobré, ale hrozně naivní myšlenka, která by podle mě nemohla fungovat. Autor to sice trochu i vysvětluje, ale i tak to není moc reálné. Během čtení se to jeví jako jeden ze způsobů, jak by mohlo lidstvo přežít, nebyly by války a nepřátelství. Zní to moc hezky, ale všechno má i svou stinnou stránku.

Velká část knihy se poměrně vlekla. Dlouhé popisy, pomalý postup při výpravách. Hrdinové stále chrlili jeden nápad za druhým, jeden bláznivější než druhý. Chápala jsem jejich pohnutky, jen ten proces byl poměrně pomalý. Chvílemi jsem ztrácela sílu číst, protože jsem měla pocit, že se nic velkého a zásadního neděje. Když přišel nějaký nápad, byl hrdiny dost detailně vysvětlován, včetně procesu, jak k tomu dospět. Jenže ne vždy jsem tento tok myšlenek dokázala sledovat a chápat. Do toho všechny souboje a problémy, které museli řešit, se popisovaly doslova na hromady odstavců. Takže jsem ztrácela nadšení i chuť číst. Jako bych četla stále to stejné, jen různě popsané. Po nějaké době a po třech knihách to poměrně omrzí.

Stále je to dobrý fantasy příběh, s něčím novým a neokoukaným. Bavily mě postavy, námět, nápad se skriby, který často zněl už trošku jako sci-fi, i to, jak to bylo místy napínavé. Bylo ale dost mezer v dlouhých nudných popisech, v časových skocích, které čtenáře obraly o sblížení s hlavními hrdiny. Nejlepší byl první díl, který byl něčím novým, co mě chytlo opravdu od začátku do konce. S dalšími knihami však napětí klesalo a čtení mě nedokázalo tolik pohltit. A některé pravdy, které postupně vyplouvaly na povrch ohledně Kraseda, Klefa a Valerie, mě v podstatě napadly už dřív, takže to nebylo takové překvapení. Asi víc než o příběh jde o poselství, o to, že lidstvo se svými vynálezy a nápady samo ničí. A zvlášť, pokud je u moci někdo, kdo to může všechno zneužít...

Z posledních stránek, kdy už se začalo všechno vysvětlovat, uzavírat a byl z toho cítit konec, jsem měla největší radost. Konečně se to dělo. Šest set stran trvalo dojít k tomuto bodu. Určitá část mě potěšila tím, jak vlastně skončila, ale poslední stránky už bylo silné kafe. Smutné, depresivní a epilog už na moji hlavu trošku moc. Ale jo, stálo to za to...

terinkha
30.01.2024 5 z 5

(SPOILER) 03/2024
Monumentální zakončení trilogie Záhutí.
Od začátku do toho Bennett šlape. Trochu jsem doplácela na to, že Světatvůrce jsem četla už dost dávno, ale kniha naštěstí funguje i bez přesných znalostí předešlých dílů.
Bavilo mě to ohromně. Neskutečně to utíkalo, děj byl napínavý, postavy jako vždy skvělý, všechny fíčury fakt neskutečně vymyšlený (ale tohle obdivuju na všech autorech sci-fi a fantasy, co dokážou vymyslet).
Užila jsem si to, (před)závěr epickej, jen ten konec...Achich, to byla trochu bolavá noha. Vlastně to tak vyšumělo do ztracena a těžce mě to neuspokojilo.
Dva poznatky:
1. Kadence - tohle je naprosto skvělý! Takovej vynález bychom potřebovali ve společnosti, jak by nám bylo, kdyby se lidi pořád nedohadovali (i když ono by stačilo trochu víc komunikovat...).
2. Asi mi nějak uteklo, co se stalo s lidmi, na které historicky použili čisticí hůlku...Přece nezůstala jen jedna osoba! Takže mi moc nesedí, že jen jedinej člověk byl bit na tom, že na něj použili čisticí hůlku...
Záhutí bylo skvělý a i když nejsem nadšená z konce, musím dát plnej počet, protože mě to fakt velmi bavilo.
90 % a doporučuju všem!

kuruteku
23.01.2024 5 z 5

Asi se vyplatí číst knihu po knize hned. A možná stojí za to se na začátek vrátit. Ale i tak to byla jízda. Do tří čtvrtin jsem si zpíval s Dykem a Mertou: "Kdykoliv se sejdou dva anebo tři, aby vzývali noc ve jménu tmy, stačí, abychom povstali a řekli: Ještě jsme tu my!" A na konci jsem měl i knedlík v krku. Nicméně úplný závěr překvapivě uhnul nějak do ztracena. A ono to asi jinak nešlo. Od stařeny jsem tušil, o koho jde i jak se Klavides, Krasedes a "Tevane" protnou.
Nicméně - způsob fungování Bienvene a Digastili (určitě to není dobře, ale pocit je důležitější, než přesný zápis) je fascinující i děsivý. V době robotů, v době AI, v době po pandemii z některých vizí mrazí.
Tak ještě se vrátím k městům, ale teď si musím dát od silných emocí i zvratů, bojových scén a nekonečného utrpení pokoj. Na chvíli.

trudoš
01.01.2024 5 z 5

Uplynulo osm let od událostí Smrtné noci a svět od té doby balancuje na hraně zkázy. Tisícihlavá armáda Tevanne ničí jednu lidskou osadu za druhou, zatímco Krasedes na druhém konci pevniny nadále sní o konci magie, nehledě na milionové oběti. Nejlepším plánem na přežití se tak zdá být uzavření smlouvy s ďáblem...
Robert Jackson Bennett je podobným inovátorem epické fantasy, jako byl ve svých počátcích Brandon Sanderson. Nápaditým způsobem pracuje s tradičními motivy, vymýšlí ohromující světy a do hlavních rolí obsazuje sympatické hrdiny. Zatímco první díl trilogie Záhutí představil originální principy čarování, ne nepodobné modernímu programování, v druhém díle jsme byli svědky zrodu „umělé inteligence“ v magickém slova smyslu. Boj o přežití je tedy logicky motivem závěrečné knihy, jen namísto terminátorů se válčí s oživlou magií, jež je rozhodnuta svět natvrdo restartovat. Klíčotepci tak ve mně zase jednou vyvolali ten báječný pocit úžasu nad tvůrčí fantazií a svéhlavým dobrodružstvím.

LiliDarknight
08.12.2023 4 z 5

Americký spisovateľ Robert Jackson Bennett sa naposledy vracia do svojho technicky bohatého sveta. Tu premenil programovanie na vlastný druh mágie. Skribovanie je to, čo otvára nielen dvere, ale aj mysle. Ide o zložito vytvorený systém, navyše oklieštený mnohými pravidlami. Jeho vystavaniu venoval autor veľký priestor v prvej knihe Čaropisci, aby sa dej zase rozbehol v pokračovaní Světatvůrci. Všetko malo pôsobiť logicky. Problémom sa stali tie časti príbehu, ktorým až takú pozornosť nevenoval.

Priblíženie diania v mestskom štáte Tevanne bolo skôr okrajové. Postavy dostali len toľko priestoru, aby ich čitateľ dokázal rozlíšiť. Od prvej strany je ale jasné, že čokoľvek bolo budované, viedlo to k tomuto. K veľkolepej bitke, ktorá má zmeniť celý svet. Práve o tomto hovorili zákulisné mocenské hry a politikárčenie. A teraz sa majú ľudia spojiť, aby bojovali proti ďalšiemu prefíkanému nepriateľovi.

Tón celého rozprávania pritom udáva už prvá kapitola. Ubehlo niekoľko rokov, počas ktorých rebeli posilňovali svoje pozície. Snažili sa zachrániť nielen nevinné obete, ale takisto „kradli“ ľudí nepriateľa. Tých, ktorí prišli o slobodnú vôľu a stali sa bábkami v rukách mágie. Napätie by sa teda dalo vyslovene krájať. Celé povstanie visí na hrane noža. Stačí jediný krok vedľa a príde deštrukcia.

Text aj vďaka tomu pôsobí hutne. V spojení so strhujúcou atmosférou čitateľ vyslovene hltá každé slovo. No podobne ako postavy, aj my si musíme na odpovede počkať. Pretože tie autor neservíruje na podnose, hoci niektoré sa dajú vydedukovať z prečítaného. Pátranie po pravde a strategizovanie striedajú veľkolepé boje, z ktorých hrdinovia len tak-tak vyviaznu. Väčšinou s nemalými stratami.

V tých pokojnejších okamihoch vyniknú aj filozoficky orientované témy. Povstalci sa totiž v boji proti nepriateľovi uchýlili k podobným praktikám. Zrazu je nastolená otázka, ako málo stačí, aby sa z niekoho stal zlosyn. Lebo ako hovorí ľudová múdrosť, cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami. Niečo podobné na vlastnej koži zažívajú aj protagonisti.

Výraznou témou na zamyslenie je určite strata vlastnej identity ako následok vytvorenia akéhosi kolektívneho vedomia. Homogénnej bytosti tvorenej stovkami myslí. Nielen preto je náročné vyznať sa v postavách. Práve tu sa prejavuje jeden z nedostatkov série. Bennett postavy od úplného začiatku vnímal ako druhotné. Ich charaktery síce vybudoval, ale zároveň ostali nevýrazné, aby nezatienili svet, v ktorom existujú. V tejto knihe aktéri ešte viac splývajú. Ak v tom bol zámer, treba mu určite zatlieskať.

Napriek tomu ide o pomerne nepríjemný jav. Pre čitateľa je o to náročnejšie vžiť sa do motivácie zúčastnených. Nehovoriac o tom, že sa tým oslabuje dôležitosť tej-ktorej sebaobety. Ďalším slabým miestom sa poľahky mohla stať aj zbytočne lineárna dejová linka. Tento problém vcelku zdarne zakrýva odbočovanie do minulosti a aj gradujúce napätie. To vybuchne do veľkolepého záveru, v ktorom navyše zaznievajú mnohé posolstvá. Najsilnejšie sa hovorí o tom, že na pretvorenie sveta niekedy nepotrebujeme veľkú mágiu. Celkom postačí obyčajná usilovnosť.

Kniha Klíčotepci pomerne zdarne uzatvára trilógiu. Odpovedá na posledné čitateľove otázky. Zároveň ale na posledných stránkach otvára dvere k niečomu novému. Pre naozaj podrobne prepracovaný magický systém je čítanie miestami náročné na pozornosť. Viac ako postavy alebo dej však zaujme svet samotný a to, ako sa mení. Obdobne čitateľov upútajú aj myšlienky ukryté medzi riadkami.