Odstrčená - Erasmus 87

Odstrčená - Erasmus 87 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474356/bmid_odstrcena-erasmus-87-iKu-474356.jpg 4 1 2

Zahradnice z předměstí série

< 3. díl >

Další román z cyklu tentokrát sleduje osudy prostřední dcery Lori. Lorka a Petr jsou svoji již mnoho let, a nyní létají po světě se svojí stále se rozrůstající rodinkou. Jedno z jejich dětí, prostřední dcera Lori, se ale cítí být upozaděné za svými sourozenci, a tak celou rodinu přihlašuje do projektu Erasmus 87. Do rodiny přijíždí mladá studentka z Bulharska a spolu s ní i nová dobrodružství pro celou rodinu.... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
14.11.2023 4 z 5

Rodina Bachmanova měla v tuto dobu už pět dětí. Nedávno se jim narodil druhý syn Robert. Petr měl už studie za sebou a začal létat jako druhý pilot.
Jejich prostřední dcera, a také prostřední dítě, Laura, kterou nazývali Lori, byla od ostatních dětí dost odlišná. Nerozuměla si se staršími sourozenci s Petrem a Brigitou, ti dva byli nerozlučná dvojka. Ani si nerozuměla s o dva roky mladší Elisou, ta byla podle ní ještě dítě a maminčin a tatínkův mazánek. Cítila se ve svém dětském životě odstrčená a ušlápnutá.
Rodiče se ji snažili z toho dostat a přesvědčit ji, že je milovaná, jako všechny jejich děti, možná ještě o něco víc, neboť při maminčině porodu se těžko dostávala na svět a málem ji ztratili.
Celé roky s tím handicapem bojovala, stejně jako její rodiče. Až v době, kdy jí bylo čtrnáct, se pro ni naskytla velká možnost na změnu jejího neradostného života a dětství.
Kniha se mi líbila, stejně jako předcházející dva díly Osudová setkání a Rodina. Oblíbila jsem si všechny členy rodiny a ostatní příbuzenstvo a přátele. Přesto, že jsem tuto rodinnou ságu již jednou celou přečetla, těším se na čtvrtý díl, Životní cesty dětí Bachmanových.

jana-cisarova
27.02.2023

(SPOILER) Opět přidám komentář k jedné mojí knize. Jde o třetí díl ze série rodinné ságy „Zahradnice z předměstí“. První díl „Osudová setkání“ nám představil hlavní hrdinku, zahradnici Lorku, která v tomto dílu zažije tři osudová setkání, která od základu změní její dosavadní život. Ve druhém dílu „Rodina“, se z ní stává vdaná žena, provdaná za mladého, o více než deset let mladšího muže, studenta Petra Bachmana. Petr se po mnoha letech dálkového studia stává pilotem civilních letadel. V té době mají již čtyři děti a páté je na cestě.
Odstrčená – Erasmus 87, je třetím dílem cyklu. V tomto díle vystupuje do popředí jejich prostřední dcera Laura, zvaná Lori, která se od útlého dětství trochu odlišuje od svých sourozenců. Je přecitlivělá, nerozumí si s nimi, cítí se odstrčená a ušlápnutá. Již od svých zhruba sedmi let touží stát se letuškou. Poznává jejich práci při častých rodinných letech do různých destinací na volné letenky, které jejich otec dostává pro každého člena rodiny. Její nezáviděníhodný osud ušlápnutého dítěte se začne měnit, když dosáhne věku čtrnácti let.
V osmé třídě přihlásila s dovolením rodičů celou svoji rodinu do mezinárodního programu všech socialistických států "Erasmus 87" Jejich rodina byla zkontaktována se stejnou rodinou z Bulharska, kde měli taktéž 5 dětí, stejného pohlavního složení a stejného ročníku narození. Lori získala nejmilejší kamarádku, erasmovou sestru, stejně starou Larissu Lorencu Dimitrievu. Následoval společný výměnný pobyt v jejich rodinách a prázdninový pobyt v sanatoriu v Nesebaru. Tam byly první čtyři týdny jen děti samy, ale pak za nimi přijeli ostatní členové jejich rodin, a strávili tu krásné prázdniny, na které nikdy nezapomenou.
Lori byla docela dobrá ve psaní, proto se přihlásila do soutěže, kde měly děti napsat své zážitky a zkušenosti z erasmových pobytů a nového přátelství. Ujala se toho s vášní mladé začínající spisovatelky. Jak se jí její práce povedla, dočteme se na konci tohoto třetího dílu rodinné ságy.