Životní cesty dětí Bachmanových

Životní cesty dětí Bachmanových https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/474357/bmid_zivotni-cesty-deti-bachmanovych-31y-474357.jpg 5 2 2

Zahradnice z předměstí série

< 4. díl >

Další román z rozsáhlého cyklu sleduje osudy dospívajících dětí Lorky a Petra Bachmanových. Rozvětvená rodina Bachmanových na sklonku osmdesátých let minulého století prožívá různé peripetie. Díky otcovu zaměstnání pilota mají možnost létat i do kapitalistické ciziny. Brigita na gymnáziu řeší svůj neobvyklý vztah s třídním profesorem, Lori a Elisa navštíví své známé v Bulharsku a Petr nastupuje na vojnu. Do dalších osudů celé rodiny zasáhne Sametová revoluce.... celý text

Přidat komentář

Rose-Mary
20.12.2023 5 z 5

Obsáhlá kniha pojednává o pěti dětech manželů Lorky a Pera Bachmanových, které známe již z předchozích třech dílů cyklu Zahradnice z předměstí.
Nejvíce se věnuje osudům dvou dcer, Brigity a Laury. O nejstarším Petrovi, třetí dceři Elise a nejmladším Robertovi, jsou tam jen některé kapitoly.
Brigita byla krásná mladá dívka. Vypráví o svých dvou láskách. První z nich byla zakázaná láska s třídním profesorem, když jí bylo šestnáct let. Po maturitě poznala o tři roky staršího vysokoškoláka, který se později stal jejím manželem.
Lori byla od mládí zapálená pro povolání letušky. Její životní cesta s ní procházela dvěma středními školami, kde na ni také čekala dvě milostná dobrodružství. Nikoho si ale blíže k tělu nepustila, na prvním místě u ní bylo studium, zdokonalování jazyků a hlavně single život nezávislý na lásce a partnerství, jaký je nutný pro povolání letušky.
V tomto dílu si svá studijní léta odbyla, o prázdninách jí otec zařídil brigády na Ruzyni. Po vystudování dvouleté nástavby oboru cestovní ruch nastoupila zaměstnání na letišti u odbavovací přepážky. Souběžně si udělala kurz pro palubní průvodčí. Kniha končí jejím úspěšným nástupem do zaměstnání jako palubní průvodčí.

jana-cisarova
05.03.2023 5 z 5

Jak krátce okomentovat knihu, která má 438 stránek? 4. díl rodinné ságy z cyklu Zahradnice z předměstí. Je přímo nabita příběhy jejich, již dospělých a dospívajících dětí.
Začátek se dá zaměnit s červenou knihovnou první poloviny 20. století. Třída samých pubertálních dívek a nově příchozí profesor, který má zastoupit jejich třídní, která odchází na mateřskou. Navíc mladý a velmi pohledný. Třídou při té zvěsti zahlaholí hlasité Hurá. Jediná, která je vůči té zprávě netečná, je Brigita. Právě ona se stane tou, do které se mladý profesor zamiluje na dálku, při pohledu na její foto z třídní fotky loňského ročníku. Ona si zatím doma odbývá těžký zápal plic a nového profesora spatří až po více než třech týdnech.
Nejstarší z dětí, Petr, starý mládenec. Převzal od maminky starost o zahradu, zdědil její zahradnické povolání. O dívky neměl zájem, jen on a ještě jedna osoba, věděli proč.
Druhá v pořadí, Brigita. Byla velmi krásná a rodiče měli už od jejích dvanácti let strach, aby něco nevyvedla a nedostala celou rodinu do maléru. O rok mladší Laura od dětství snila o povolání letušky. Lásku a jakékoliv citové vzplanutí si nekompromisně zakázala. Přesto si i ona dovolila krátké milostné zážitky se dvěma spolužáky ze středních škol, které vystudovala. Její cíl byl, aby se po maturitě dostala na dvouletou nástavbu cestovního ruchu. Byla to jediná škola v ČSSR a sídlo měla v Karlových Varech. Lori měla výborné maturitní vysvědčení, její úsilí a obětavé snažení se vyplatilo a dostala se tam.
Třetí sestra v pořadí, Elisa. Od dětství milovala ruční práce, nadání měla po mamince Lorce. Šila oděvy pro celou rodinu, pletla a háčkovala. Zvolila si učební obor dámská krejčová a švadlena. Po ukončení učebního oboru měla možnost si udělat maturitu na nástavbě dívčí rodinné školy.
Nejmladší syn Robert byl v tomto dílu ještě dítě. I on měl možnost po revoluci nastoupit na nový druh gymnazijního studia. Od páté třídy ho rodiče přesunuli na osmileté gymnázium.
Kniha mohla být o čtyři kapitoly, cca o 60 stránek kratší, kdybych dopředu věděla, že pátý, poslední díl, s názvem Letuškou v Emirátech, nebudu moct vydat s tak vysokým počtem stran, které by došly až skoro k pěti stovkám. Musela jsem rodinnou sérii rozdělit nikoliv na pět, ale na šest dílů. Přidala jsem pátý díl s názvem Vysněná cesta do oblak, která začíná posledními čtyřmi kapitolami ze čtvrtého dílu Životní cesty a pokračuje Lořiným prvním pracovním místem na Ruzyni. Zpočátku pracuje na check in při odbavování cestujících. Přitom navštěvuje tříměsíční kurz pro palubní průvodčí. Její sen se splní a stává se letuškou. Její osudy popisuje pátý díl Vysněná cesta do oblak.
Kniha je velmi čtivá, to vím od čtenářek, přesto, že je tak silná. Zařadila jsem do ní několik barevných fotografií, které znázorňují mé hrdiny, děti Bachmanovy. Hledala jsem ve fotobance až do omrzení tak dlouho, až mi podoby některých mladých lidí přesně sedly s mou představou, jak moje děti vypadaly.
Při tvorbě svých knih se vždycky snažím o to, aby obálky knih korespondovaly s názvem knihy a s jejím dějem. Jsou to často hodiny strávené na Pixabay, než najdu to pravé foto na obálku. Na některé obálky knih mi poskytl fotografie můj syn Marek, cestovatel a fotograf. Jeho dílem je foto na obálku této knihy, Životní cesty dětí Bachmanových. Též jsou jeho dílem fotografie na obálku Královna rozbouřených moří a Vila Adriana.