Záhada Wallenberg: Zmizel zachránce maďarských Židů v sovětském gulagu?

Záhada Wallenberg: Zmizel zachránce maďarských Židů v sovětském gulagu? https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77968/bmid_zahada-wallenberg-zmizel-zachrance--DNC-77968.jpg 4 3 2

Pátrání po osudech švédského diplomata, který na sklonku války organizoval akci na záchranu maďarských Židů. Systém tzv. ochranných pasů a repatriace maďarských Židů, kteří měli nějaké vazby na Švédsko. Záhadné zmizení Wallenberga těsně po válce. Svědectví, dokumenty, vzpomínky, úvahy a dohady.

Přidat komentář

borsalino_csfd
14.05.2018 3 z 5

Na případu Raoula Wallenberga je zřejmé, že pro Ruskáky nemá lidský život valnou cenu, nedá se jim věřit a když už je u něčeho chytí za ruku, tak i tak zatloukají. Svět byl závěrem války definitivně v rozvratu, čehož využilo NKVD a SMERŠ vedené vrahouny jako Abakumov či Berija a unášelo lidi jako na běžícím pásu do Ruska do nejhrubších lágrů. Co na tom, že šlo o vyslance nebo legační rady. Stačilo Wallenberga obvinit ze špionáže kvůli kontaktům s velením nacistů, maďarských nacistů, Horthym, zástupci západních zemí, USA... Co na tom, že tyto účelové kontakty Wallenberg udržoval proto, aby mohl zachránit tisíce lidí od holocaustu.
První dvě kapitoly jsou poměrně dost zajímavé, včetně stálých ruských variací na téma, kde je/byl Wallenberg, ať už v Kremlu seděl kdokoli. Poslední připomíná přehlídku různých konspirací, a to mě moc nebavilo. Třeba se jednou pootevřou ruské archivy a dozvíme se pravdu, ale snad ne zase tu ruskou...

Hebrey
05.12.2016 4 z 5

Ačkoliv kniha pojednává o událostech poměrně dramatických a o marném pátrání po osudu člověka, který si rozhodně zasloužil příjemnější osud, než jaký mu byl nadělen, je celkem srozumitelně napsaná a velmi dobře se čte. Pro někoho může být překážkou množství vysvětlivek, ale ty holt k tomuto žánru patří. Jedinou výtku bych snad měla ke kapitole Záhady, v níž se autor snaží utřídit jednotlivé nesrovnalosti v poznatcích o tom, co se s Wallnebergem stalo. Utřídit se mu je moc nepodařilo, naopak přeskakuje z jedné záhady ke druhé, neustále se vrací v čase a podrobně popisuje události, které s případem souvisí jen nepřímo.


Štítky knihy

diplomaté filantropové holokaust, holocaust

Kniha Záhada Wallenberg: Zmizel zachránce maďarských Židů v sovětském gulagu? je v

Přečtených3x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x