Zachraňme vesmír

Zachraňme vesmír https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13794/bmid_zachranme-vesmir-Mfb-13794.jpg 4 53 5

Sbírka vědeckofantas­tických povídek oplývajících vtipem, nápaditostí a poutavým dějem. -- zdroj: legie.info --

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Ratujmy kosmos i inne opowiadania , 1966


více info...

Přidat komentář

Vidlička
01.09.2023 4 z 5

Čteno nedlouho po Solaris a Rýmě, takže jsem si trochu spravila chuť. Na mě Standovy romány působí neblaze, zato povídky umí super. Obzvlášť, když zapojí svojí bezbřehou fantazii a vezme nás do sotva představitelných světů, ale taktéž plných všech lidských nešvarů a zel. A ve formátu satirických bajek mu to jde přesně podle mého gusta.

"Zbytky hvězdoletu se proměnily v miriady letících atomů, jež věčně mlčí, protože atomy nemají žádnou minulost, všechny si jsou rovné, ať pocházejí z největších hvězd či z mrtvých planet nebo z bytostí dobrých či zlých, neboť v celém vesmíru je jediná hmota, které se není třeba bát." ...krása!

Neodpustím si ale dloubnutí do lidstva: sice už umíme spoustu z toho, co hrdinové budoucích věků, ale abysme pokročili v přestání dělání bordelu a rozesílání zla do celýho vesmíru, to ne. To, čeho se Standa bál už v šedesátých letech, se nejen nezmenšilo, ale obávám se, že stále narůstá...

Lili
09.11.2019 2 z 5

Tak jsem se ujistila, že jsem od Lema fakt nic nečetla a tahle první mě za srdce nechytila. Moc jsem se nebavila, na jeho humor se ne a ne napojit. Asi jsem čekala něco vážnějšího, v podobném duchu jako „Den Trifidů“, z kterýho jsem byla nadšená, ale tady jsem měla podobný pocit jako při čtení „Stopařova průvodce Galaxií“, kde jsem taky byla mimo. Záchranné lano mi Lem nakonec přeci jen hodil, a to povídkou „Z hvězdných deníků Ijona Tichého“, kde jsem se bavila hlavním hrdinou, který letěl v raketě kdesi vesmírem, dostal se do časové smyčky a potkával svá minulá i budoucí já.
A vůbec, povídky z druhý poloviny se mi zdály daleko lepší a zajímavější. Takže hůl nelámu a určitě se ještě pokusím splašit Solaris, ta určitě stojí za přečtení.


opic 12
20.07.2018 3 z 5

To se na pár stránkách začtete a najednou je konec.Tak to jsou povídky všeobecně.
Na začátku zachranujeme defacto uklidíme vesmírný prostor s astronutem Tichým.Přes bajky s fantasy prvky se dostaneme do druhé poloviny a to velice pestrého souboru dalších kratších Lemovek.Žánrovky s důrazem na nadsázku i žertíky.
To bylo tenkrát.Svět ještě neřešil nanotechnologie a klonování zato se tu setkáme se svíčkovou (ta mě dostala) která se dostane na oběžnou dráhu mateřské lodi.Sanatorium kde potkáte spoustu podivuhodných pacientů,jako třeba robota hypochondra či vědce který krmí labutě dráty i když klesají na dno.A proč ? Jednoduše proto,že rád krmí labutě.
Paranoidní časovka z hvězdných deníků Ijona Tichého jakoby dala vzpomenout na P.K.Dicka tak to je také zážitek.To je tak když potkáte své Já z pondělí zrovna v uterý a nevíte jestli se zjeví...No z toho pondělního se v noci z pondělka na úterý stal úterní a tak dále. "Nechápu".Nevadí,těší mě jsem zrovinka ted středeční :-D
Nadále se pokračuje kapánek existencionálně a levitující závěrečná Pravda Lemovka tot jak vyšitá.
Kdo ujíždí na tomto autorovy,stojí to za to.A hlavně taktně "zachranme vesmír".

PanTomina
24.05.2017 3 z 5

Dobré, byť autorovo slabší dílo.

Ikkju
13.05.2013 5 z 5

Tahle tenoučká knížečka na mě v knihovně čekala několik let, než jsem jí docela náhodou objevil.. Potěšily mě pohádkové příběhy ve kterých třeba nevystupují slovutní konstruktoři, ale jsou stejně vtipné, i klasické příběhy o cestách za podivínským géniem (mám rád od dob co jsem četl stejný žánr z pera pana Meyrinka)... A pilot Pirx, přestože pevně oběma nohama na zemi, prožívá zázraky na hranici magie, ikdyž je definuje třeba jako temporální fyziku..