Za tichem: Novohradské hory

Za tichem: Novohradské hory https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535301/bmid_za-tichem-novohradske-hory-6606c85ab57e0.jpg 5 11 3

Chcete cestovat a zároveň hledáte klid? Pak nepotřebujete jen mapu, ale také navigaci pro svou duši. Nechte se zavést na zapadlé naučné stezky, opuštěné hřbitovy i ztichlé obce uprostřed lesů v oblasti Novohradských hor. Ticho tu číhá za každým rohem a za některým je toho mnohem víc – krajina jako dárek, pečlivě zabalená opuštěná krása. Začtěte se do zapomenutých místních příběhů a nechte se inspirovat k trase vlastního rozjímání. Průvodcem vám bude spisovatel a místní patriot Jan Štifter.... celý text

Přidat komentář

Gabi13
25.04.2024 5 z 5

Tak já konečně vím, proč to tam tolik miluju a každý rok se sem s rodinou vracím. Vždycky jsem si myslela, že to je tím, že si tu perfektně odpočinku, že je to na samotě a ono to tak opravdu je. Novohradské hory je prostě moje láska. Také intuitivně hledám místa, kde nikoho nepotkáme a to je nám pak jen odměnou prostá příroda, provoněná sluncem a jako by úplně zpomalená. Krásná slova jsou v tak úžasné, útlé knížce. Děkuji za otevření očí, proč já to tu vlastně tak miluju. Jak jednoduché...

pajaroh
16.04.2024 4 z 5

Zajímavé povídání o tichých místech Novohradských hor. Pro mě trochu krátké, rychlé, jako ukázka plánované knihy... věřím, že se o těchto končinách dá povídat mnohem více a čtenář se nudit nebude. Na druhou stranu, vše potřebné ve svých knihách Lesní eseje a Lesní glosy poeticky zachytil Josef Kroutvor, kterého autor vícekrát vzpomíná (a které opravdu doporučuji).
Takže tuto knihu vnímám spíše jako osobní poctu několika oblíbeným místům Jana Štiftera než ucelené povídání. Pěkně psanou a fotograficky zachycenou poctu.


eva3992
01.04.2024 5 z 5

Zapadlé naučné stezky, opuštěné hřbitovy, kostely, obce, které již nejsou. Místa v oblasti Novohradských hor, která jsou autorovi důvěrně známá.

Miluji knihy Jana Štiftera, obvykle však od něj čtu jiný žánr než cestopis. Bylo mi však jasné, že jeho poetický styl bude znát i v tomto případě a nespletla jsem se. Kniha tak byla rozhodně více než „jen“ cestopisem.

Při čtení jsem měla potřebu hned vyrazit do Novohradských hor, na místa, která autor popisuje. Již nějaký čas plánuji výlet do na jih naší země, zřejmě se budu v knize inspirovat. Kdyby takovéto knihy existovaly i o místech, která mi jsou bližší, byla bych nadšená.

Nejsou tu popsány jen trasy odkud kam se vydat, najdete tu i spoustu zajímavostí a nechybí ani lidské osudy. Celý průvodce je doplněn krásnými fotografiemi.

Knížku si určitě užijí více ti, kteří místa znají nebo je navštívili, ale bude se líbit i těm ostatním (já jsem toho důkazem )

Z textu jen ticho a klid úplně sálá. Vypněte chvilku hektický svět a ponořte se do ticha.

Štítky knihy

Novohradské hory

Autorovy další knížky

Jan Štifter
česká, 1984
2018  89%Sběratel sněhu
2022  83%Paví hody
2016  84%Café Groll
2020  85%Světlo z Pauliny
2014  78%Kathy

Kniha Za tichem: Novohradské hory je v

Právě čtených2x
Přečtených11x
Čtenářské výzvě5x
Knihotéce6x
Chystám se číst23x
Chci si koupit10x