Za časů našich prababiček a pradědečků: Život na přelomu 19. a 20. století

Za časů našich prababiček a pradědečků: Život na přelomu 19. a 20. století https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523497/bmid_za-casu-nasich-prababicek-a-pradede-6517119226018.jpg 4 33 13

Období 1890 až 1914 bývá nazýváno „Belle Époque“. Během této „krásné epochy“ došlo k výraznému technickému a ekonomickému rozvoji. V této knize se seznámíte s tehdejším životem ve městech a na vesnicích. Dozvíte se, jaké technické vynálezy se tehdy prosadily, jakým způsobem naši předci trávili volný čas, jak se stravovali, kde nakupovali, jak se uzavírala manželství či které pověry byly běžnou součástí jejich života. Dočtete se například o šumavských umrlčích prknech, svatojánských ohních na Radhošti, nové šlechtě, sportech, rozvoji turistiky, problémech s bydlením v Praze, velkých výstavách a také o státních úřednících. Zjistíte, jak dlouho trvala vojenská služba a zda se jí muži mohli vyhnout. Pojďte nahlédnout do světa našich prababiček a pradědečků, na který se dnes vzpomíná s nostalgií. Navštivte pozoruhodnou dobu, kterou ukončila první světová válka, po níž se svět zásadně změnil.... celý text

Přidat komentář

Apo73
18.11.2023 4 z 5

Knížka se pohybuje tak na hraně povrchnosti, ale naštěstí na její spodní hraně. Takže je to dostatečně podrobné, aby to nebylo úplně plytké, ale nejde to do velkých detailů, což by zase zbytečně zdržovalo. Je to přehledový "funkční" popularizační informační text, jehož hlavní vlastností je, že je "nehluboký" ve všech kapitolách stejně. Škoda, že není nijak koncepčně uchopen, je to výčet, ale přitom je fakt, že na nic podstatného se nezapomnělo. Každá část je napsaná zajímavě se smyslem pro opět "funkční" detail. Autorka skutečně sesbírala nejrůznější drobnosti ze života na přelomu století, je to vlastně v celku barvitý obraz, i když napsaný tak informačně. Jako literatura je to text bez vůně i zápachu, ale musí se autorce přiznat široká rešeršní činnost v sekundární literatuře. Pro základní představu o životě u nás na přelomu století to bohatě stačí a kdo chce vědět víc, musí sáhnout jinam. Takže to oceňuji jako určitý "přelom století u nás v kostce", což je dostatečná kvalita. Typická popularizační, ale dobrá kniha. Vidím, že autorka ještě napsala totéž o první republice a o české šlechtě, myslím, že to stojí za to si přečíst.

Ctenarka_Jitka
29.06.2023 5 z 5

Knihu jsem si přála k vánocům a svého přání nelituji. Kniha se dobře četla a dozvěděla jsem se spoustu zajímavých informací.


Knižní střípky
28.04.2022 3 z 5

Kniha se zabývá životem na přelomu 19. a 20. století u nás. Byly kapitoly, které mě velice zaujaly –svět dětí a mládeže, život ve městě a na vesnici, lidová zbožnost a pověrčivost. Kapitoly týkající se sportu a armády mě až tak moc nezajímaly, ale k dotvoření celkového obrazu o tehdejší době byly samozřejmě také důležité. Zvláštní místo zde autorka věnovala životu na Valašsku, což mě rovněž zaujalo, protože to máme kousek a moc dobře to tam znám.

Asi jsem čekala od knihy něco krapet jiného, a co mi hlavně chybělo, tak mnohem více dobových fotografií, je tady pouze 16 stran obrazové přílohy a to je, dle mého názoru, žalostně málo.

sgjoli
24.04.2022 4 z 5

Tato kniha je zajímavým průřezem života lidí napříč českým, moravským a částečně slovenským územím z přelomu 19. a 20. století a shrnuje zde informace na různé témata: život dětí a mládeže, život ve městě a na vesnici, lidová zbožnost a pověry, sport, život uniformovaných, významné výstavy (+dobový ohlas na ně), turismus, technické vynálezy, Češi v cizině, kapitola s různými zajímavostmi + jedna kapitola je zvlášť vyhrazena životu na Valašsku.
Jednotlivé informace zasazené do kontextu doby a tehdejších politických a společenských poměrů jsou podány srozumitelně, a pokud vás tematicky tento druh literatury láká, určitě je to fajn odrazový můstek, kterým začít. Pro lidi, kteří o tématu života na přelomu 19. a 20. století v Čechách ví pomálu, se určitě jedná o zajímavou shrnující publikaci, kde se dozvíte velmi přístupnou formou řadu základních informací na toto téma.
Pokud již k tomuto tématu máte něco načteno a chtěli byste se dozvědět něco víc do hloubky, nemusela by vám kniha rozsahem informací možná stačit. Dle mého názoru je titul určen hlavně čtenářům, kteří o životě z přelomu daných dvou století ví spíše méně.
Každopádně za sebe mohu doporučit. Kniha se čte dobře, navíc je doplněna o pár dobových obrazových/fotografických příloh (byť osobně bych jich ocenila ještě trochu více) a pro mne tam řada informací byla nová. Pro mne to ten účel splnilo.

Corso
13.03.2022 4 z 5

Priklad knihy ktora by si zase zasluzila bohatsi obrazovy material, priblizit citatelovi o com cita sa priam ponuka. Kniha obsahuje taku tu zlozku kriedoveho papiera s obrazkami, ale je to malo. To je hlavna vec, co stahuje z mojho hodnotenia hviezdicku. Forma beletristickej knihy. A potom trosku chaoticka koncepcia obsahu. Inak clanky fakt o mnohych zaujimavych aspektoch zivota bezneho cloveka. Ci uz nabozenske a ludove zvyky, zivot v meste, o sporte, sokolstve, obliekani, starostlivost o decka, domacnost, kapitoly o armade, policii, skolstve, umeni, kulture, narodeni, starostlivosti o zdravie, sobasoch, umrti, poverach. Normalne by som tuto knihu doporucil ako doplnkove citanie k dejepisu na skolach. Ak si dejepis pamatate ako zmes datumov a divnych slovnych nepochopitelnych spojeni "Zlata bula sicilska" "Zrusenie nevolnictva" ale aj tak ste prd vedeli co to znamenalo. Tak presne takato knizka vam chybala. Sice kontretne tato sa zaobera 19. az prvou polovicou 20.storocia, tzn. Narodne buditelstvo, secesia, habsburgovske panovanie a jeho pad, vzostup priemyslu, vynalezy ako automobil, lietadlo, elektrika, telefony... Nejde do hlbky a neobsahuje analyzy, obcas nejake statistiky a cisla... Ale hlavne je to o zivote bezneho cloveka a co prave vtedy hybalo ceskym svetom. Bola to doba kedy este sli ruka v ruke ludove povery, uzasne objavy, obrovske politicke zmeny, blizili sa tie najvacsie tragedie v dejinach, krystalizovali sa uplne nove socialne vrstvy a stare zriadenia umierali za zvukov plesovej muziky, sokoli uspraduvali svoje slety, Praha mala uzasne vystavy, a ludkovia si doma zapalovali hromnicne sviecky, chranili dom kocickami, svatenou vodou, a v lete sa modlili za dazd.

1casper
22.02.2022 4 z 5

Pěkné čtení o každodenním životě našich předků.
O životech na vesnici a ve městě, o narození dětí a vzdělání dívek. Třeba jsem nevěděla, proč a k čemu byly hromničky, svěcené kočičky nebo vlastně proč vznikl Klub českých turistů.


Určitě se ke knize vrátím.

karin4338
26.12.2021 5 z 5

Zaujímavá knižka. Mnohé veci som vôbec netušila, takže za mna zaujímavé čítanie na rozšírenie si obzorov.

maryzka
20.12.2021 5 z 5

Tak jsem si oživila některé věci, které jsem již zapomněla, neboť se ke knihám, kde byli napsány, tak jsem se k nim nějak nevrátila. Především jsem byla překvapena i jmény lidí, kteří kdysi byli páteři literárních salonů i narážek nekonvenčních spisovatelů(viz Jaroslav Hašek).

kuky921
29.07.2021 3 z 5

Drobný náhled do dob dávno minulých. Je tam od každého trošku, taková ochutnávka….

daniela7398
07.07.2021 4 z 5

Mně se to jednoduše moc líbilo, obohatilo mě to a přineslo určitý celistvý pohled na každodenní život bohatých, chudých, sportovců, novinářů či zakladatelů různých spolků. Velice pěkně popsány zvyky na vesnici. Tleskám paní Kneblové a těším se na další knihu.

tygřík2
30.06.2021 3 z 5

Příjemná kompilace, která se dotkne tu toho tam onoho... Občas blýskne zajímavost, občas jsem se nudila. A někdy i zasmála. Třeba když autorka píše o černém bezu v lidovém léčitelství a chce nám namluvit, že úsloví : před heřmánkem smekni a před bezem klekni, naše prababičky braly doslova:-)))

Sirael23
09.05.2021 3 z 5

Tato kniha obsahuje řadu zajímavých a poučných informací. Jen má jednu vadu - chce obsáhnout všechny oblasti života, což se úplně nepovedlo. Třeba kapitola o sportu nebo světových výstavách je fajn, zatímco úvod do módy je bez adekvátní obrazové přílohy k ničemu. Také kapitola o bydlení je velmi stručná, zabývá se vlastně jen Prahou, takže pokud vás zajímá jiná část republiky, máte smůlu. Autorka si měla vybrat jen určité oblasti, takto promarnila potenciál knihy.

Matatokumpao
13.04.2021 3 z 5

Příjemné čtení o době dávno minulé. Pohodlně jsem si zopakovala znalosti z přednášek a dobarvila je drobnostmi z každodennosti.