Wehrmacht: bilance

Wehrmacht: bilance https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39226/bmid_wehrmacht-bilance-DFI-39226.jpg 4 17 3

O druhé světové válce existuje obsáhlá dokumentace, ale jen skromná část se zevrubně zabývá wehrmachtem, nejdůležitějším mocenským nástrojem "vládce válečníků" Hitlera. Guido Knopp se ale nezaměřuje jen na instituci wehrmachtu, nýbrž i na její aktéry. Chronologicky líčí klíčové momenty vývoje od reichswehru k wehrmachtu, od wehrmachtu k válečné branné moci, od válečné branné moci k vyhlazovací soldatesce, od "totální války" ke kapitulaci. Jak se mohla navzdory omezením versailleské smlouvy armáda proměnit v mohutně vyzbrojenou masu, která měla v prvních letech války takovou údernou sílu? Co přitahovalo prusky vychované důstojníky na režimu a jak se měnil jejich vztah k Hitlerovi? Jak se z wehrmachtu stala vyhlazovací mašinerie? Co věděli vojáci o zločinech na frontě a za frontou? Proč byl odpor tak chabý? A jak se podařilo režimu v beznadějném boji udržet na své straně wehrmacht až k hořkému konci? Autor se soustředil na konkrétní osudy generálů, důstojníků a vojáků, na výpověď o tom, jak se proměňovalo jejich vědomí, vůle a manévrovací prostor, nakolik se poučili z vítězství a porážek hitlerovského vojska. Z různých úhlů pohledu tak vznikl pronikavý a autentický obraz wehrmachtu.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die Wehrmacht: Eine Bilanz , 2007


více info...

Přidat komentář

Pazúzu96
02.05.2018 4 z 5

Skvělá knížka, popisující wehrmacht v jeho začátcích a jak se stal nejsilnější armádou meziválečné Evropy. Dílo je opět protkáno vzpomínkami vojáků, navíc se zde popisuje i aktivita wehrmachtu při nacistických zločinech. Inu, německá armáda nebyla ani zdaleka vždy jen "pozorovatelem" , ale mnohdy i vykonavatelem a spoluviníkem holocaustu.

Pablo Kral
09.10.2014 4 z 5

Pokud ano, tak jakým způsobem konkrétně se wehrmacht spolupodílel na ukrutném díle, které předvedly Himmlerovy bandy profesionálních hrdlořezů (SS atd.)? Tak zněla moje otázka když jsem zvažoval koupi knihy, a když mi posléze padl zrak na první stránku. Autorova odpověď mne naplnila úžasem i hrůzou: spolupráce BYLA AKTIVNÍ! Co se stalo (v Rusku) s wehrmachtem, že jeho síla přestala být "čistě" vojenská? Že se neomezovala na "prosté dobývání území"? Proč ty strašlivé zločiny? Lze se vůbec dobrat odpovědi? Lze to pochopit? Pochybuji. Vážně pochybuji. Ani propagandou se nedá vysvětlit všechno. Adolf Hitler probudil hned několik obrů; jedním z nich byl wehrmacht. Děkuji Pane Autore Guido Knoppe! Díky za tuto knihu! Otevřela mi oči!


MaŠle
03.06.2013 5 z 5

Knihu mohu vřele doporučit.