Exodus: Osud vyhnanců

Exodus: Osud vyhnanců https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/13733/bmid_exodus-osud-vyhnancu-j1Q-13733.jpg 4 29 9

Historik a publicista interpretuje poválečné "vyhnání" německých civilistů z tzv. východních území. Vylíčení utrpení německého civilního obyvatelstva během postupu Rudé armády na konci 2.světové války a poválečných deportací především z Východního Pruska, Slezska, Pomořan a Sudet. Publikace vysvětluje poválečné osudy německého etnika.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Die große Flucht: Das Schicksal der Vertriebenen , 2001


více info...

Kanylka
Kanylka
06.11.2023 5 z 5

Hrozná byla doba, hrozně smutné čtení, knihu všem doporučuji

MarcoPolo936
MarcoPolo936
08.10.2022 5 z 5

Kde končí spravedlivá odplata, kde začíná zločin.... Boží spravedlnost neexistuje a tahle kniha to naprosto dokazuje. Velká tragédie na lodi Wilhelm Gustloff je něco opravdu děsivého...Rozepsal bych se více, ale další kapitoly.. mrtvé děti, znásilňování, zabíjení.. je mi z toho smutno...


KLADIK
KLADIK
16.12.2018 5 z 5

Od autora si jistě ještě něco přečtu. Takže knihu doporučuji!

jan7940
jan7940
17.03.2018 4 z 5

Strhující kniha, plná utrpení, beznaděje, znásilňování a smrti.

Y2T
Y2T
17.08.2016 5 z 5

Myslím, že jsem celkem otrlý čtenář, ale z téhle knihy mi bylo opravdu na nic.

Kniha je plná autentických svědectví o utrpení civilistů, a to od pamětníků ze všech stran konfliktu. Kniha rozhodně stojí za přečtění, i když vás asi na několik dní připraví o klidné spaní. Zjistíte, jak se lidé chovají v mezních situacích a co všechno je lidské. Kniha popisuje utrpení civilistů od Východního Pruska, přes Pomořany, Slezsko až po Sudety. Líčí zločiny nejen rudé armády, ale i polských partizánů, českých gardistů a funkcionářů NSDAP. Musím říct, že jsem si o české národní gardě paradoxně celkem vylepšíl mínění, protože z uváděných popisů plyne, že narozdíl od bezmezného krvelačného řádění rudé armády a polských partizánů, cílili ve velké většině na aktivní nacisty a jiné osoby spřízněné s nacionálně socialistickým režimem, byť jen regionálního významu. Ani ty popisy mučení už po přečtění předchozích svědectví o řádění rudé armády a poslkých partizánů nezní nijak extréme.

Kniha je celkově k rudé armádě dost tolerantní a neustále připomíná, že tomu předcházelo dění na východní frontě. Naopak nulovou toleranci má vůči funkcionářům NSDAP, kteří zakázali pod trestem smrti evakuaci civilního obyvatelstva a přitom sami měli k útěku připraveny soukromé lodě a letadla. K tématu vlčích dětí vyšla i samostatná kniha jiné autorky "Vlčí dítě".

achilles
achilles
18.08.2015 5 z 5

Smutné čtení. Vždy jsem si myslel, že největší zvěrstva dělali Rudoarmějci, ale v této knížce je chování Čechů vůči Sudetským Němcům vykreslováno jako mnohem horší.
Vždycky se ptám sám sebe, proč je tématika 2.sv.války má oblíbená?Proč, když z 90% je děsivá a hrozná. Ale čtu ji stále. Asi proto, abych si stále mohl přes ten současný marasmus říkat, že žijeme v dobré době a musíme si toho vážit.

Pablo Kral
Pablo Kral
27.06.2014 5 z 5

Jako zdravotník si často kladu otázku, co všechno ještě člověk musí zkusit, než konečně umře. Když jsem si myslel, že žádná Knoppova kniha mne už nemůže nijak překvapit, tak z "Exodu-osudu vyhnanců" mne opravdu nebylo dobře. I kdyby tahle práce byla jen smyšlenou fikcí - přesto by na mne asi udělala mohutný dojem. Slovy humanisticky smýšlejícího filozofa: Je mnoho způsobů jak lze "zakoušet bezvýchodnou existenci". Uprchlictví je jedním z nich. Studie mnou otřásla. Na druhé straně řekli-li jsme A, řekněme i B. Pokud jde o světskou spravedlnost - musím souhlasit s tím, že bylo správné vyhnat Němce z území, jež okupovali. Koneckonců to byl přímý důsledek "jejich" světové války a museli za expanzivní agresi zaplatit. Bohužel i (zdánlivě) nevinní civilisté. Tak to vidím. Otevřená výpověď o válečných a poválečných hrůzách si zaslouží jasných 5*

maryzka
maryzka
01.05.2012 3 z 5

souhlas s Ulou. Češi museli utect před Hitlerem v pohraničí po válce se tam na nich vyřádili ČešI. Ale závěr knihy je usmiřující .

Ula
Ula
30.11.-0001 5 z 5

Pro obyvatele Slezska - povinná četba !