Vyvrhel

Vyvrhel https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/526459/bmid_vyvrhel-6556011ea36a7.jpg 4 60 18

Úmluva oceli série

1. díl

První díl nové trilogie Úmluva oceli od mistra epické fantasy Anthonyho Ryana Alwyn se narodil uprostřed občanské války v království Albermaine a vyrostl mezi zbojníky. Pálí mu to a naučil se zručně zacházet s nožem, uprostřed hlubokého lesa se cítí svobodný a mezi lapky má to, co nikdy neměl přátele a rodinu. Zrada však obrátí jeho život naruby a udá mu úplně nový směr, plný krve a pomsty. A Alwyn nakonec narukuje do královské armády. Bojuje pod velením šlechtičny Evadine Courlainové, kterou pronásledují vidění démonické apokalypsy. Aby se Alwyn mohl pomstít, musí přežít válku a smrtící intriky urozených. Do pohybu se však dávají temné síly, lidské i nadpřirozené, a snaží se Evadinin vzestup za každou cenu překazit. A Alwyn se musí rozhodnout stane se válečníkem, nebo navždy zůstane psancem?... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

The Pariah , 2021


více info...

Přidat komentář

Jidu
24.04.2024 4 z 5

Čekala jsem, že prvních cca 100-150 stran se budu seznamovat se světem, akce tu moc nebude a budu se jen snažit zorientovat v postavách. Omyl, začínáme pěkně zostra a svět je představován za pochodu.

Kdo by čekal nějaké obr fantasy plné čarodějnic, upírů atd., tak by byl poměrně zklamaný, jelikož prvků fantasy je zde dost pomálu. Mně to ale nevadilo.

Ráda jsem se vžila do života drsných zbojníků, do života v lese, a upřímně mě to bavilo víc, než nějaké víly atd. Přišla jsem si jako v nějakém..asi historickém románu s prvky fantasy. A to, jak jsem zjistila, mám ráda.

Co se mi také líbilo, tak je to, že autor jede ve stylu Martina. Máte oblíbenou postavu? Myslíte si, že bude pro děj důležitá? Šupito -hlavička pryč. GENIÁLNÍ! Plné zvratů.

Co knize maličko uškodilo, tak je přeci jen rozsah. Teda alespoň za mě. Alwyn tam nemusel mít tolik niterních úvah a bylo by to super. Upřímně mě někdy štvaly tak, že bych knihu hodnotila na 75%, ale 3 a 3/4..to jsme zase v jiné knize takže hodnotím na 4*.

Konec také překvapil, se strachem jsem otáčela stránky, že to skončí otevřeně, ale ne. Pokračování si přečtu ráda, ale teď mám klid na duši, jelikož je to dost uzavřené.

Celkově spokojenost a milé překvapení.

skrob
07.04.2024 odpad!

Vydržel jsem po stranu 150. Je to šíleně rozvláčné a ... nudné. Anthony Ryan píše knihy, které čtu jedním dechem (Vélin Al Sorna) a pak knihy, které jako by napsal někdo jiný - o dva řády slabší - a toto je jedna z nich. Nebo možná není, ale já nemám čas prokousat se tou nudou na konec 632 stránkové knihy, jestli se to náhodou nezlepší. Život je krátký na to, abychom ho utráceli čtením špatných knih.


lucyvase4
04.04.2024 4 z 5

Kniha mne velmi bavila. Hned při jejím otevření jsem si říkala, že to bude pecka.

Mapa a seznam postav. To vše najdete hnedka na začátku. Seznam postav se vážně hodil. Hodně mi pomohl zorientovat se v ději. Nadšená jsem byla i z mapy. Bohužel více na začátku než v příběhu samotného čtení. Tady jsem zjistila, že mapa neni moc podrobná a v tomto díle spíše zbytečná.

A.Ryan má silný vypravěčský talent. Jeho dlouhé opisy pocitů, emocí hl.hrdiny, myšlenek a úvah. Pro mne super. Tohle mám ráda, dokáži se pak lépe vcítit do postav a děje. Pro někoho to ale může být až moc. Dokazuje to ostatně i naše společné čtení. Někteří tuhle knihu po pár stránkách vzdali.

Pokud máte rádi fantasy plné magie a nadpřirozených bytostí, tady je nenajdete. Jedná se spíše o historický svět plný rytířů , zbojníků, politiky s pouze malým náznakem nadpřirozena.
Tento svět je ale skvěle vykreslený. At už se jedná o politiku, bitvy, rasy lidí, kteří tu žijí, víru. Akce a napětí se střídá s nudnějšími popisnými pasážemi. O zvraty ale není nouze. Nikdy si nemůžete být jistí, kdo bude dalším mrtvým. Na tohle má Ryan talent podobně jako G.R.R. Martin.

Moc se mi také líbilo, že konec není tak moc otevřený. Pokud by jste tedy nechtěli číst další díl, nemusíte. Autor pěkně uzavřel jednu kapitolu Alwynova života. A co mu přinese další je zatím ve hvězdách. Já se na to ale moc těším.

Kniha je plná úžasných citátů. Za zmínku stojí např.:
"Válka není nikdy spravedlivá, ať dopadne jakkoliv."
"Falešná přísaha nemá žádnou váhu a jediné, co ti přinese je nedůvěra a nepřátelství druhých. Takže, když dáš své slovo, dodrž ho."
"Každý jde svou cestou, každý potká svůj osud."

čef
19.03.2024 3 z 5

Příběh neukotvený v ničem, ani v čase prostoru nebo filosofii – to je fantasy. Dočkáme se mnoha soubojů, intrik, útěků apod., ale nic více. Opět se potácíme po fiktivní zemi-nezemi, jsme poučováni, zrazováni a zneužíváni fanatickými vědmami a těšíme se na konec této předlouhé story, který snad přinese nějaké rozuzlení. Ale zase nic – v dohledu jsou další díly, které si ovšem nechám ujít.

Archie
11.03.2024 3 z 5

Zhruba po třetině mě kniha začala bavit a říkal jsem si, že by mohlo být u Ryana zase dobře (což se mi stalo pouze u první Písně krve). Nicméně, u poslední třetiny jsem zájem zase ztratil. Přišlo mi, že se děj tak nějak upachtěně přesouvá z místa na místo a chybí tomu nějaké to fantasy koření a emoce. Alwyn Písař si nevedl špatně, ale s u Ryana mi chybí nějaký háček, který by zasekl a nepustil.

Aisik007
17.02.2024 5 z 5

Ikdyž je kniha Vyvrhel trochu jiná, než ostatní knihy od Ryana, tak bych tu knížku vůbec nezatracoval. Má sice pomalý start - stejně jako mrak dalších knih - ale pak se děj rozjede a nemyslím si, že si knížka zaslouží menší hodnocení jen kvůli pomalejšímu startu. Je vyprávěná pouze z pohledu hlavní postavy, což vůbec nevadí - možná naopak a co bych na knize vyzvedl z mého podhledu oproti očekávání u Raynova stylu, tak je to větší dávka realističnosti všeho. Příběh se určitě v dalších dílech velmi rozjede a už teď se máme opravdu na co těšit.

martina1199
13.02.2024 3 z 5

Knihy tohoto autora mám moc ráda, ať už sérii o Vélinovi Al Sorna - i s jejím volným pokračováním, nebo Draconis Memoria. I proto jsem se na Vyvrhele tolik těšila. Ovšem přišlo dost velké zklamání, nemohla jsem se dlouho do příběhu začíst. Alwyn Písař, ostatní vedlejší postavy a ani svět, který autor čtenářům představuje, mě nezaujaly. Možná to bylo pomalejším tempem vyprávění, možná mým čtenářským rozpoložením. V druhé polovině knihy se to ale změnilo, děj po Báni mě konečně chytl, a až do konce jsem se dobře bavila. Teď už jsem zvědavá, jak se Alwynův příběh bude vyvíjet, a zda se Torii podaří najít, co hledá. A taky jsem zvědavá, jak zareaguje Evadine, až se dozví pravdu. Zda spadne ze svého piedestalu a strhne všechny sebou.

LiLLu
04.02.2024 5 z 5

Tesila jsem se pri docteni pisne, ze autorovo styl, se pri dalsi knize jeste vylepsi. A to se take stalo. Vyslechl fanousky a zrusil preskakovani deje na dalsi postavy.
V knize jsem nepotkala hluche nudne misto, az do uplného konce. Zustavate pekne napnuti celou dobu.
Tesim se na pokracovani, protoze toto byl teprve rozjezd!

knihomolkajanca
02.02.2024 5 z 5

Když jsem se do Vyvrhele pouštěla, netušila jsem, že mě čeká jeden z nejlepších čtenářských zážitků loňska. Anthony Ryan opět dokazuje, jak skvělý mistr vypravěč je, jak neuvěřitelné příběhy umí vytvořit. Vyvrhele vám u něj trochu netradične naservíruje z první osoby a můžete se těšit na to, že si hrdinu užijete ještě o to více.

Alwyn se narodil uprostřed občanské války a dětství neměl jednoduché. Pak ale narazil na Deckina Scarla, krále zbojníků, který jej přijal do své bandy. Naučil ho umění přežít i využívat svou bystrou mysl a pozorné oči. Hořká zrada z Deckinových vlastních řad ale vše obrací naruby. Alwyn se rázem ocitá na dně lidské společnosti, kde smrt číhá na každém kroku. Hodlá však využít vše, co ho Deckin naučil. Hodlá přežít. A hodlá se pomstít tomu, kdo jej připravil o jeho nejbližší.

Jak už to tak u Ryana bývá, má i Vyvrhel pomalejší rozjezd. To ale nic nemění na tom, že dokáže během pár stran vtáhnout do děje. Pokud totiž autor něco skvěle ovládá, pak je to umění dávkovat informace. Tentokrát dokonce zašel ještě dál a často vyzrazuje i kus dalšího děje. Výsledek? Ještě větší zvědavost a touha pokračovat.

Vyvrhel je přehlídkou zástupu morálně šedých postav. Ani samotný Alwyn není zrovna svatoušek, ale přesto ho nejde nemilovat - je něco jako temný Robin Hood. Čeká vás boj o přežití, velká přátelství, lásky i velkolepá bitva, kde se zúročily Ryanovy znalosti ve středověké historii. Je strhující a autor se s popisy rozhorně nemaže. Pěkně bez obalu vám předhodí poměry v rozvrácené společnosti i násilí v boji včetně vyhřeznutých vnitřností.

Velkou roli sehraje náboženství a dějem se line i lehké nadpřirozeno. Ryan si připravil půdu pro další díly a Vyvrhel má zkrátka vše, co pořádná epická fantasy má mít. Hrdinu, za kterého budete dýchat, spletitý děj, rozmanité postavy a strhující příběh. Kniha je navíc úžasná i jako audio a hlas Ondřeje Nováha se k Alwynovi perfektně hodí. Miluju a doporučuju!

Hodnocení: 95%

Za knihu k recenzi moc děkuji Knihy Dobrovský.

Iva095
31.01.2024 5 z 5

Audiokniha
Už dlouho se mi nestalo, že by si mě kniha tak moc a tak rychle získala.
Když jsem se do této knihy pouštěla vůbec jsem nečekala, že mě čeká tak skvělý zážitek.
V podání Ondřeje Nováka se příběh krásně poslouchala.
Alwyna jsem si oblíbila celkem rychle. Jeho příběh mě i přestože měl pomalejší začítek naprosto pohltil.
Těším se na pokračování.
Od autora to je pro mě první kniha, ale rozhodně ne poslední.

"Člověk je strůjcem vlastního štěstí."

"Zbabělost a zdravý rozum jsou často jedno a totéž."
¨
"Zbičují člověka za vraždu, ale neoběsí ho, když se vykoupí zaplacením ceny krve rodině oběti. Ale když někdo znesvětí knihu, přivážou ho ke stromu, rozpárají mu břicho, udělají z něj potravu pro vrány a žádné výkupné ho nezachrání."

Turlogh
26.12.2023 5 z 5

Vynikající román. Zatím, dle mého, nejlepší kniha od A. Ryana a četl jsem všechny. Zbojník a později voják Alwyn Písař mi prostě naprosto sedl. Už se těším na pokračování, doufám, že vyjde v češtině brzy. V originále, jako čtenář Jarda 007 to číst nebudu, na to nemám. Howgh.

Planin
25.12.2023 3 z 5

Kniha mela velmi velmi pomaly rozjezd, zaver to nahradil, uvidime jak bude dale, ale zatim nema na Krkavce

trudoš
22.12.2023 4 z 5

Vyvrhel tak není ničím lepší, než předchozí romány Anthonyho Ryana. Nabízí však plnohodnotné dobrodružství, plné smělého hrdinství, krkolomných přátelství a nezbytného hřmotu oceli na válečných polích. Jednotlivé motivy jsou sice známé z jiných děl, ovšem tím, jak se děj neustále proměňuje, komplikuje a vyvíjí, je nemožné odhadnout, jaký směr zápletka nakonec nabere.
Opět přitom platí, že největší silou autora je schopnost vyprávět. Ačkoli první román z plánované trilogie čítá neskromných šest set třicet stran, nelze text osočit z hluchých míst nebo prvoplánové výplně. Po celou dobu se příběh drží jasné vytyčené linie, jejíž finále je zdánlivě v nedohlednu, ale postupně se k němu děj se vší parádou blíží. Průběžně je zároveň obohacován dalšími a dalšími záhadami, které s největší pravděpodobností dostanou prostor v následujících dílech. Tohle je poctivá heroic fantasy, pro kterou fanoušci tento žánr milují. Bez magické omáčky či bájných ras, zato však s plnou porcí řádně hořkého patosu.

Kizuizi
05.12.2023 4 z 5

Vyvrhel není zrovna hubená knížka, má přes 630 stran, ale já ji přečetla za dva večery. Ano, dalo by se říct, že jsem ji zhltla, a to i přesto, že je úplně jiná, než jeho trilogie Stín krkavce. Začátek knihy je velmi pomalý a vlastně se nám zde představuje hlavní hrdina Alwyn. Popisuje tu jak se dostal do zbojnické tlupy, či jak se učil jejich řemeslu a velký prostor tu mají i jeho myšlenky.
Na akčnosti přidá kniha až v druhé půlce, ale i když se tu objeví velká a krvavá bitva, i konec knihy je pomalejšího rázu.

Mně osobně Vyvrhel přišel velmi čtivý (jinak bych to četla asi déle, že), a i když jsem čekala něco akčnějšího, neskutečně mě to bavilo. Dokonce mi nevadil ani náboženský podtext, který mi k té době prostě sedl.
Anthony Ryan je opravdu velmi dobrý vypravěč, protože jsem úplně viděla ty společenské rozdíly, trpěla jsem když trpěl Alwyn, byla jsem znechucena z formy soudu tehdejší doby (ty jejich popravy, no fuj) a radovala se, když se vrátili z bitvy. Moc se mi líbilo "zapojení" nadpřirozených sil, protože celému příběhu to dodalo takový správný šmrnc a doufám, že tenhle prvek bude zachován i nadále.

kokrokr
21.11.2023 4 z 5

Autorova trilogie s Vélinem mě hodně bavila a tak jsem zkusil i tuto knihu. Je to pěkná dobrodružná fantasy, ale autorův styl je tu najednou jiný. Cítím to podobně jako „KubaHanzelin“, jen si ale nejsem jistý zda budu pokračovat i dalším dílem.

jarda007
19.11.2023 5 z 5

Mě se to moc líbí. Už jsem se pustil do druhého dílu, který je zatím jen v originále.
Je to trošku těžší čtení, ale i v angličtině je to velmi čtivé.
Recorded by Sir Alwyn Scribe

KubaHanzelin
14.11.2023 3 z 5

Když oznámili novou sérii od Ryana, byl jsem jak na trní, přece jen jeho předchozí tituly, až na slabší části Draconis Memoria, jsem hltal a stránky mi ubíhaly stejně jako se měnilo počasí venku při čtení, těchto poměrně objemných knih.
A tak mi na stole přistál Vyvrhel, který.. je jiný, než to na co jsem u Ryana zvyklý, první změna je, že je celá kniha odvyprávěna z pohledu první osoby a točí se jen kolem jednoho hrdiny, to by nebylo na škodu, rád si přečtu zase něco jiného než jsem zvyklý, ale bohužel se mi tentokrát Ryan né úplně trefil do vkusu s celkovým dějem.
Vzhledem k tomu, že jsem u Ryana zvyklý na surový, poměrně drsný a temný děj, tak mě tahle, až skoro pohádková zbojnická pohádka trošku zklamala, nemůžu říct, že jsem se u některých částí nebavil, ani nemůžu říct, že se to četlo špatně, jen mi tam chybělo víc těch drsnějších prvků na které jsme u Ryana zvyklí.. no uvidíme u dalšího dílu:)

Frizer
26.10.2023 4 z 5

(SPOILER) Velice dobré, moderní fantasy. Zajímavý mix více prvků. Nevyhneme se sice pár klišé, to ale není na škodu. Příběh začíná variací na " temného Robina Hooda" abysme se později dostali obligátně do " důlního vězení" a poté na sever za "vikingy".

Alwyn mě jako hlavní hrdina velice bavil a i ostatní postavy zdatně sekundují. Děj je dostatečně napínavý aby čtenáře udržel u četby. Celá kniha je prodchnuta otázkou "víry" a předurčení a i když to nevyhledávám nijak mě to nevadilo.

Příběh a postavy jsou tedy dostatečně zajímavé....co je ale na knize nejlepší jsou akční scény a akce jako taková i když ty se objeví až po polovině. V knize je asi jedna z nejlepších bitevních scén jaké jsem kdy četl.....pěkně naostro, z první a druhé řady voje. Nablízko a z očí hlavního hrdiny. Podobně špinavé jako třeba "Bitva Bastardů" ze seriálového GoT.

V AJ je již třetí díl...já jsem zatím u druhého. Bohužel i zde funguje Ryanovo prokletí, že první díly jeho sérií bývají nejlepší. Nicméně pro čtenáře dospělé, moderní fantasy velice doporučuji.