Velký Let/Na shledanou

Velký Let/Na shledanou https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/17185/velky-let-17185.jpg 4 290 16

Vyprávění o Nomech série

< 3. díl

Velký Let je poslední vyprávění o nomech, vesmírných trosečnících ne větších než čtyři couly, kteří stále ještě hledají Cestu Domů. Ve Velké Jízdě svým důvtipem a šikovností rozjeli náklaďák a odjeli z Obchoďáku, ve Velkém Boji přelstili člověka a ovládli Jekuba s dlouhým krkem, zubatou tlamou a obrovskými boubelatými pneumatikami. Velký Let vypráví o tom, jak cestovali Concordem do střediska vesmírných letů na Floridě. Masklin už tuší, jak se konečně můžou dostat domů...... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

Wings , 1990


více info...

Přidat komentář

mia.com
31.07.2022 4 z 5

Tento dil me bavil nejvic ze vsech. Moc hezke dobrodruzo a pekne zakonceni. Celkove bych ale kazdy dil zkratila a udelala z toho jednu knihu. To by bohate stacilo.

Hadati
28.07.2022 4 z 5

Ve třetím díle sledujeme osudy Masklina, Angala a Gurdera, kteří se vydali do země zvané Florida, aby se zmocnili lidské sondy a získali tak přístup ke své vlastní vesmírné lodi. V závěru se pak Masklinovo dobrodružství propojí s příběhem z předchozího dílu, kdy jsme zbytek nomů zanechali při útěku v bagru.

Poslední kniha je akčnější, protože sledujeme hlavně tyto tři nomy, kteří se snaží o cíl, který by měl být pro ně prakticky nemožný. Ale jedná se o pohádku pro děti s dobrým koncem.

Trilogie má jednoduchý příběh, jen s několika málo postavami, přesto je čtivá. Náročnější čtenáře ale nejspíš neuspokojí.


jirijanovotny
07.06.2022 5 z 5

"Věda vysvětluje, co se kolem nás celý čas odehrává. Stejně tak činí náboženství, ale věda je lepší, protože přichází s pochopitelnějšími výmluvami, když se splete."

Hobo
14.03.2021 4 z 5

Ach, i když stařec, proč se nebavit jako dítě?

Dave_Jame
22.01.2021 4 z 5

Nomové potřetí.
Závěrečný díl trilogie mi trošku napravil chuť po nejistém pocit z druhého dílu. Je to pěkná ukázka tvorby pana Prachetta, která vás donutí se zamyslet nad některými velkými otázkami, i když odpověď na ni vlastně už dávno znáte. Jedinou nevýhodu vidím v trošku roztáhalém konci. Přesto je hezké se po nějaké době opět k mistrově tvorbě vrátit.

laepus
04.01.2021 4 z 5

Chvílemi jsem dokonce kacířsky uvažoval, že bych u Pratchetta šel dokonce jen na tři hvězdy (což bych se sám styděl a snažil jsem se odůvodnit, proč dát pak čtyři), ale nakonec v žádném případě. Pravda, je to potřetí stejná dějová linka = zmocnit se nějakého stroje a odněkud utéct (nejdřív z Obchodu, pak z lomu a teď z Anglie a ze Země), navíc dvě třetiny tak nějak plynou. Ještě to není ten vrcholný (rozuměj autorsky vypsaný) Pratchett, ještě se hledá a některé vtipy ještě úplně nefungují. Ale. Ale postupem času mi začalo docházet, jak jsem se lacině nechal oklamat tou slupkou téhleté knížečky - pro děti jsou tam ti pidimužíci, co utíkají a ničeho se nebojí, pro dospělé tam jsou ty vtípky. Ale je tam toho, jako ostatně VŽDY u Pratchetta, mnohem víc - mnohem hlubší myšlenky roztroušené nenápadně v textu a až v poslední třetině se to začne krásně všechno spojovat, harmonizovat a dávat hlubší smysl. Podobenství.
No a ten závěr? Ten je tak úžasně nadpozemsky krásný pratchettovský, že pro mě momentálně snese srovnání snad jen se závěrečnou zemělploškou - Pastýřskou korunou. A to je co říct.
Takže závěrem - ty čtyři jsou zcela zasloužené. Smekám, sire Terry.

petr_
30.11.2020 5 z 5

Terry Prachet psal o lidech, kteří hledají mimozemšťany tak kde nejsou, a tam kde jsou tam si jich nevšimnou. O náboženství, které vypadá jako stálá věc, ale také ho je třeba občas změnit, nebo začít věřit něčemu jinému. Proto mi byla obzvláště sympatická vsuvka o pralesních žábách, kterou autor vtipně použil při popisu relativnosti poznání. Autor je prostě mistr vtipných poznámek a podobenství a proto jeho knihy rád čtu.

bbara155
01.10.2020 5 z 5

Krásné, milé, vtipné, bavila jsem se a taky přemýšlela o lidské rase. O potřebě mít Boha nebo božstvo, o potřebě nebýt osamělý. Jo, tahle trilogie mě dostala!

Alena_S
21.02.2019 5 z 5

Krásná pohádka, škoda, že končí, Angalo de Galanterie toho klidně mohl napsat víc. Ať už se tam zrovna dějí šílenosti nebo třeba vůbec nic, čtení je celou dobu pastva pro oči.

Sidonie
03.03.2017 5 z 5

Novější překlady NA SHLEDANOU, NA NEPŘÍTELE a NA CESTU jsou nesrovnatelně lepší než VELKÁ JÍZDA, VELKÝ BOJ, VELKÝ LET.

Noita
03.03.2017 5 z 5

20 let ji mám doma a nevím o takovém klenotu. Kdysi dávno mne kdosi odradil, že prý není tak dobrá jako ostatní Pratchettovky...odkud se ten žvást bere? Napsáno s lehkostí a citem. Když srovnám, jak se plácám s "Pod parou" v srdceryvných právech skřetů a právech všech na všechno a ne a ne to dočíst, protože už se mi nechce číst o ničích právech! A tady o nomech krásná knížečka (vlastně celá trilogie), která si na nic nehraje. Zanechala velmi příjemný dojem a urputně zápolí s Kmotrem o knihu měsíce :-)

hildegardaA
17.08.2016 3 z 5

Bylo to vtipné, Pratchettovské, roztomilé, ale děj byl pomalý a s knihou Na nepřítele by mohla být klidně spojená, je to zbytečně rozdělené do dvou knih.

yueh24
03.05.2015 2 z 5

Velká bída... to není Pratchett, jakého mám rád...

Pawlisman
04.09.2014 4 z 5

Jsou lepší Pratchettovi knihy, ale pro jeho fanoušky povinnost. Zase trošku něco jiného.

Dandulka
26.07.2013 5 z 5

Moc hezký konec, malinko překvapující, ale dopadlo to dobře pro všechny. I Confetto nakonec našel svou cestu, své poslání.

Athena
07.07.2013 3 z 5

Musím říct, že bylp trochu divné číst knížku od Pratchetta, která se neodehrává v Zeměploše, ale u nás na Zemi. Bohužel s tím i ztrácí své kouzlo a vtip, který prostě k Zeměploše patří.

Autorovy další knížky

Terry Pratchett
britská, 1948 - 2015
1993  84%Barva kouzel
1997  87%Dobrá znamení
2007  77%Darwinovy hodinky
2003  94%Noční hlídka
1995  93%Stráže! Stráže!

Kniha Velký Let/Na shledanou je v

Přečtených509x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených14x
Knihotéce202x
Chystám se číst66x
Chci si koupit36x
dalších seznamech3x