Všemi dary obdarovaná

Všemi dary obdarovaná https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532575/bmid_vsemi-dary-obdarovana-65d4fdfb29ebb.jpg 4 556 556

Všemi dary obdarovaná série

1. díl >

Desetiletá Melanie žije ve vězení na vojenské základně, kde se s dalšími dětmi pod přísným dohledem vzdělává. Za svoji spřízněnou duši považuje holčička zbožňovanou učitelku. Sama si nepamatuje jiný svět, než žalář v pevnosti obklopené zpustošenou krajinou, v niž řádí hladovci s neodolatelnou chutí na lidské maso. Ale co když ji odvezou do laboratoře, odkud se ještě žádný ze spolužáků nevrátil? Co když posádka neudrží nápor zvenčí? A odkud se bere ten zoufalý hlad, který Melanii přepadá v blízkosti lidí?... celý text

Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

The Girl With All The Gifts , 2014


Interpreti: Dana Černá , Vasil Fridrich , Klára Sedláčková Oltová
více info...

Přidat komentář

Belisima
23.01.2024 2 z 5

Začátek byl zajímavý, ale potom už mi to přišlo jako strašná blbost.

MichelleKing
11.01.2024 5 z 5

Wooow! Tak tohle bylo něco! Převázně si libuji jen v hororových knihách, ale občas mám chuť na knihu o zombie. Jako fanynku Walking dead a Last of us mě tento titul opravdu mile potěšil. Kniha má skvělý úvod, protože vidíme malou holčicku v nějaké instituci, víme, že tam jsou stráže a lékařský personál, a nemůžeme tak docela přijít na to, co se děje. Autor odvádí skvělou práci, vytváří napětí, pomalu odhaluje informace a vy jen hladově otáčíte jednu stránku za druhou. Všechno je to dobře napsané, napínavé a místy výjimečně strašidelné.
Obsazení postav, které budete milovat i nenávidět, a naprosto strhující příběh.
Opravdu mě to bavilo.


denniys
09.01.2024 5 z 5

Konečně zase jednou kniha, kterou jen tak nezapomenu, která nesplyne s ostatními!!!
Úžasné čtení, okamžitě putuje mezi oblíbené...
Tento příběh o konci naší civilizace je úžasný tím, že je skvěle vysvětleno, co se stalo, co se děje a co se dít bude.. jednoduše obsahuje minulost, současnost i budoucnost..
Dalším ohromným kladem je uvěřitelnost, propracovanost a klidně i reálnost ohledně zdroje nákazy.. ( ophyocordiceps jsem si googlila a jeho parazitování na mravencích a pavoucích je děsivé.... navíc mi téma silně připomnělo seriál The last of us ).
Všemi dary obdarovaná je poutavý příběh o zkáze, přátelství, lásce, odhodlání a víře v dobrý konec, který nepřijde.. Závěrem ukáplo pár slz, což na knihách miluji..
Za mě 99,9/100...

Pampalini
01.01.2024 5 z 5

Civilní a kultivované drama několika postav v bizarních kulisách. Skutečnost a reálnost příběhu končí někde kolem strany 100 a pak začne literatura, autorská invence a zápas s beznadějí. Velkým plusem jsou výborně napsané postavy, které se vyvíjí, vyvolávají pocity všeho druhu. O vyspělosti autora svědčí jeho schopnost psát jednotlivé kapitoly z pohledu a stylem myšlení hlavní postavy. Ke knize jsem se dostal náhodou, sehnal jsem si ji a její pokračování přes bazar a stála za to. V knihkupectvích mi unikla, nebo nezaujala obálkou, která evokuje dívčí román. Představa, že si to někdo koupil jako dívčí romantiku docela mrazí:)

milanříský
29.12.2023 5 z 5

Vymyslet něco originálního v zombie žánru je poměrně vzácné, o to víc je Všemi dary obdarovaná příjemným zpestřením. Sice pracuje s klasickým schématem postav typu vědkyně jdoucí (doslova) přes mrtvoly, nepřístupného seržanta, který nakonec ukáže svou lidskou tvář atd., ale ve výsledku je dost originální.

Důvod je prostý - na pozadí postapo světa rozvíjí autor vztah učitelky a mladé inteligentní zombie holky. Podobně, jako třeba teď v aktuálním The Last of Us, si mozky lidí podmanila cizopasná houba a hlavní hrdinka Melanie tady navíc není klasickou nemrtvou, ale inteligentní bytostí, byť s chutí na lidské maso.

Právě momenty, kdy Melanie bojuje se svou podstatou, snaží se neublížit lidem které si oblíbila, patří k vrcholům. M. R. Carey přitom příběh postavil na pětici postav, které hodil do nehostinného světa. V jeho pojetí je vše sice na první pohled jednoduché, o té víc Všemi dary obdarovaná dokáže udeřit citlivými emocemi, úvahami nad budoucností. Což většinou není doména zombie knih.

mi-380
21.11.2023 5 z 5

Den Trifidů – už dlouho hledám něco podobně originálního, chytrého a zároveň zábavného. Právě jsem našel, s doporučením mých spřátelených uživatelů.
I já se nechal vtáhnout do cesty postapokalyptickým světem. Je přehledná, napínavá, a, přestože jde o katastrofický horor, vyvolala ve mně, paradoxně, pocit světa naprosto reálného. Vznik zombie je založen na přírodou ověřených jevech, polopatického vysvětlování je naštěstí pouze nezbytné minimum a postavy, které postupně vyjevují své třinácté komnaty, se chovají s přiměřenou logikou.
...
A pak našli tu mrtvolku, tělo dítěte ještě mladšího, než je ona sama, s odříznutou hlavou.
Myslí si, že mu hlavu možná uřízla doktorka Caldwellová, protože takovéhle věci ona dělává.
90 % (zatím 537 hodnocení s průměrem 86 %).

mila2411
09.11.2023 4 z 5

Koupeno čistě náhodně. Nebylo to vůbec špatné - konec světa, epidemie... po x-té a zase trochu jinak.

alekis
08.11.2023 5 z 5

Hrůza ze všech stran ostré zuby cení...
Kráčíme bůhví kam zničenou zemí.
Nechci tě zabít a nechci tě sníst.
Protože to tys mě naučila číst!

Postapo, kde místo smrtícího viru, mimozemšťanů či jiných potvor nastupují houby. Příběh je velmi napínavý a k tomu má dost solidní nadstavbu. Medicínské hledisko, byť pro mě dost věcí bylo nesrozumitelných, neb nemám fondy, a především etické hledisko. To chci zdůraznit.
Úplný závěr je podle mého opravdu vynikající...
Do jisté míry koresponduje kniha s upírskou knihou Já, legenda (film s Willem Smithem je úplně mimo a neoslovil mě). Knihu jsem četla dávno, ale co z ní vyplývá, stejně jako z Všech darů, je, že dochází k transformaci, k výměně. Že svět už bude jiný než byl, ale zčásti přetrvá, co bylo předtím. Nesmím spoilerovat, tak soras - to, co jsem chtěla říci je dost zakukleně popsáno.
Doporučuji, je to napínavé a hodně krvavé, ale nejen to. Je to o přátelství, souznění, o citu, který udělá zázrak.

marlowe
05.11.2023 5 z 5

Omšelé a všemožnými béčkovými zpracováními až zprofanované téma je zde uchopeno naprosto netradičním způsobem. Nádherné a emocionálně silné komorní scifíčko, které se vymyká šablonám – mohu jenom doporučit.

Awča
01.10.2023 5 z 5

Miluji postapokalyptické příběhy.
Do příběhu jsem se úplně ponořila. Líbilo se mi, že je vyprávěn různými postavami. Zamilovala jsem si je všechny. Moc jsem si přála šťastný konec. A protože jsem velká holka, příliš jsem v něj nevěřila.
A byl ... jaký byl. Skvělý!

Allys
19.09.2023 5 z 5

Príbeh sa odohráva v postapokalytickom svete, má svižný dej a dobre sa číta. Príde mi až veľmi podobný so seriálom Last of Us (možno tam je nejaká súvislosť) vrátane konkrétnych zvratov v deji a scén avšak mnohé v tejto knihe je prepracované oveľa lepšie vrátane detskej postavy Melanie a celkovo daného sveta.
Môžeme vidieť typické stereotypné hlavné postavy a ich vcelku očakávané jednanie, avšak tým, že je každá kapitola rozprávaná inou hlavnou postavou, môžeme vidieť hlbšie pohnútky k činom, s ktorými sme predtým vôbec nesúhlasili a potom často tiež nie :-D
Svižný príbeh sa zaoberá otázkami kam až je kto schopný zájsť a obetovať seba alebo iných, či už z dôvodu vyššieho dobra, vlastného ega, prípadne z hľadiska výskumných cieľov.
Videla som aj filmové spracovanie, na ňom sa odrážal rok výroby a asi aj nižší rozpočet.

5tužka
15.09.2023 5 z 5

Výborné! A jako audioknihu, kterou jsem měla tu čest poslouchat, velmi doporučuji :)

Thalin
25.08.2023 4 z 5

Na začátku jsem byla lehce zmatená z celého dění, za jakým účelem jsou děti "chovány" takhle a jak celý svět funguje a trošku se mi to táhlo, jak se toho moc nedělo. Ale jakmile skupina opustila základnu, tak už se mi to celé četlo mnohem lépe a opravdu mě to bavilo. Jen mi trošku vadil styl, kterým byla kniha uspořádaná. Některé kapitoly měly jednu stránku a střídaly se pohledy a tím pádem i styl psaní podle dané postavy. U některých spisovný, u některých nespisovný a to mi trošku nesedlo, přišlo mi to lehce rušivé. Ale jinak mě kniha opravdu bavila, nákaza a vše kolem mi přišlo docela propracované a postavy byly uvěřitelné. Jen ten lehce otevřený konec mě trošku překvapil a úplně mi nesedl.

pohoda58
15.08.2023 5 z 5

Skvělá kniha, velmi mne překvapila.

M.Margot
10.06.2023 5 z 5

Je to skvělá knížka, která byla i zfilmována. Filmová verze se jmenuje Nejnadanější dívka (2016)
Pokračováním je Chlapec na mostě ...

Hanys_
30.04.2023 4 z 5

Zajímavá zombičina s potenciálem na zfilmování. Byla docela sranda číst to, paralelně u toho sledovat last of us, a říkat si jak si jsou některé věci nenápadně podobné. 8/10

gabriela8704
28.03.2023 4 z 5

Přečtena. Na můj žaludek drsné téma kuchani nezivych děti či polodeti. Kdo ty scény psal asi měl jakýsi zvraceny chutě.

Kazdopadne děj je fascinující a stojí za to překonat ty nevolnosti a nechunosti. Ono kdo ví, třeba nějak podobně dopadneme a naše děti nastoli klid Zemi.

Dolik13
20.02.2023 3 z 5

Mám rád zombie tématiku, a to velmi. Tato kniha měla oproti klasickým zombie příběhům originální zápletku, alespoň zpočátku tomu vše napovídalo.

I úvod knihy mě velmi bavil, jenže já bych to celé přirovnal k jízdě na horské dráze. Skvělý rozjezd, ale poté jen nudná, nepříliš zajímavá jízda rovně.

Navíc jsem bojoval s nepříliš zajímavými charaktery, až na Melanie. A vzhledem k tomu, že v knize jsou vlastně jen 4 postavy, tak to není ideální. ¨

Ze zajímavého námětu se dalo určitě vytěžit mnohem více. Po dočtení nemám žádné pocity a jsem si jistý, že za týden už si z knihy budu pamatovat jen útržky. Jako milovník zombie nicméně dám šanci ještě pokračování a třeba se můj pohled na tuto sérii nakonec změní.

PS: Hladovec zní fakt komicky a směšně.

LenkaVes
20.01.2023 5 z 5

Kniha se dobře čte, líbí se mi, že můžeme sledovat příběh pohledem hlavních postav. Zajímavý konec :-)

Miker
11.07.2022 5 z 5

Další z mých top přečtených knih. Románu nic nechybí, napětí, tajemno, spád, a hlavně uvěřitelnost. I přes otřepané téma je zápletka po všech stránách originální a vše ještě zlepšují skvěle napsané postavy. Určitě si přečtu pokračování a i další autorčina díla.