Vražda pro zlatého muže

Vražda pro zlatého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/192961/vrazda-pro-zlateho-muze-192961.jpg 4 196 50

Kapitán Exner série

< 4. díl >

Když se v roce 1948 ztratil z okresního muzea v Horách archeologický nález, nazývaný Zlatý muž, mělo se za to, že ho ukradl, coby počinek do nového života v emigraci, jistý Pavel Kořínek. Poklad se po letech objevil ve Francii, v soukromých sbírkách, odkud ho bez pořádného balíku peněz nebude lehké získat. A po zloději jako by se slehla zem. A ona se možná doopravdy slehla. Po letech je v místech někdejšího výzkumu nalezena kostra, rozhodně nepocházející z dávných dob. Přivolaní archeologové to potvrdí, stejně jako si všimnou proražené lebky. Tím jejich práce končí, dál už je to případ pro policii. Doktor Soudek pak večer na archeologické konferenci spřádá – pro pobavení publika – teorii o vraždě nepohodlného komplice, přičemž pachatele nalézá mezi spolustolovníky. Téměř všichni tehdy v Horách byli, nebo měli s nálezem co do činění. Ale mezi přítomnými opravdu sedí vrah. Ráno je nalezena mrtvola novináře, který vypadl z okna věže, a téměř mrtvola doktora Trouska, jehož někdo pobodal halapartnou. Soudkově nevážně míněné hypotéze se dostává chmurného potvrzení. Brzy se na scéně objevuje kapitán Exner, jehož kromě odhalení vraha čeká i setkání s krásnou antropoložkou a výlet do Paříže.... celý text

Přidat komentář

faba
15.03.2024 4 z 5

Tak to bylo poslední vyšetřování s kapitánem Exnerem a jeho kolegy, které jsem četl a myslím, že už jsem je přečetl všechny. Možná někde něco je, co mi uniklo, ale to ví jen bůh a svatý Václav.
Výlet kpt. Exnera do Francie odhalit zločin co se odehrál v minulosti u nás je opět skvělé čtení a nemusí se u toho tolik přemýšlet. Děj odsýpá, Beránek s Vlčkem plní úkoly a sem tam kpt. Exnera odhalí kde a s kým je...

janavom
22.11.2023 4 z 5

Václava Erbena čtu, když si chci odpočinout. Mám ráda postavu kapitána Exnera a také doktora Soudka.
K těmto knihám se ráda vracím.


drakamena
21.11.2023 5 z 5

Skvělá kniha. Moje první od Václava Erbena a báječně jsem se u ní bavila. Doktor Soudek byl vskutku jedinečná persona. Kdykoli se objevil na scéně, musela jsem se usmívat. Nejzábavnějším okamžikem pro mě byla scénka, kdy s náležitou neochotou převzal roli tlumočníka při rozhovoru Exnera s francouzským inspektorem. Bylo to jako sledovat tenis střihnutý tichou poštou.

baji42
04.11.2023 5 z 5

Výborná starší česká detektivka s šarmantním Michalem Exnerem je jako vždy zárukou kvality.

janina66
15.07.2023 5 z 5

Ještě dodatek četbě. Načetl Tomáš Jirman. A ne Jirmus( to je pilot).

janina66
15.07.2023 5 z 5

Skvělá česká detektivka. Vyslechla jako četbu na ČRo. Do poslední kapitol jsem netušila, kdo byl vrahem. Pak už jo.
Výborný hudební doprovod mezi kapitolami a závěrečná píseň Marty Kubišové Už nepiš dál.

Riccia
22.05.2023 5 z 5

Nalezeno mezi vyřazenými knihami v naší městské knihovně a po přečtení zařazeno do mého domácího "zlatého knižního fondu" :-) Vřele doporučuji pro klidné a pohodové večery a podvečery.

Chesterton
29.04.2023 5 z 5

Tohle je zlatý fond české detektivky. Buržoazní sukničkář (tady se trochu drží při zemi) mě neskutečně baví!
Opravdu do nejmenšího detailu vycizelováno :o)
5/5

slaska77
23.04.2023 5 z 5

Kdo by neznal kapitána Michala Exnera, který si udržuje svůj až buržoazní nadhled i v době pokročilé normalizace? Skvělé, humorné, napínavé i dojemné, a úžasně vyprodukované Českým rozhlasem, za což nezbývá než poděkovat. Václav Erben, naše česká Agatha Christie, a Exner, náš Poirot. Perfektní. Doporučuji, a to i přes fakt, že detektivky úplně nemusím.

ddkk
22.04.2023 5 z 5

Kapitán Exner jako vždy noblesní, neodolatelný a důvtipný. Zapeklitý případ, který se opět odehrával mezi archeology a historiky, vyřešil bez větších obtíží a dokázal se vyhnout i problému, který mu málem způsobil fakt, že ČSSR nebyla tehdy součástí Interpolu. Ale co je taková podružnost pro Exnera!

Taky jsem se podivila nad názvem pokladu - proč právě Zlatý chlap? Kdo ví, možná jen důmyslná šaráda autora nebo jeho smysl pro humor...

Dávám plný počet i za četbu Tomáše Jirmana v Českém rozhlase.

ivousekk
16.04.2023 3 z 5

(SPOILER) Na me strasne moc postav (=jmen). Jsem si kazdou chvili rikala, jezis, tohle je zas kdo?
Pripad samotny nebyl spatny, ale cele to pusobilo nejak nerealne. Komisar, ktery nema sefa a dela si vlatne co chce a kdy chce. Vedatori, co si jezdi na zapad tak snadno a casto jak do mistni samosky pro rohliky A celkove rozuzleni/vypatrani bylo jak jedna obri nahoda.

Jaruš7
11.04.2023 4 z 5

Případ komplikovaný s historickými artefakty, jenž bůhvíproč mají podivný souborný název "Chlap".
Opět archeologické prostředí, kde o poklady, loupeže a vraždy není nouze. Kapitán Exner je svůj se vším co mu autor nadělil - bystrý úsudek, charisma a šmrnc.

Česká klasika. Audiokniha poutavá.

Eicherik
10.04.2023 4 z 5

Samotná kniha byla velmi čtivá. Prostředí archeologie bylo velmi atraktivní, doktor Soudek a ostatní postavy byly zajímavé a příběh si příjemně plynul. Jen některé části rozuzlení mně nepřipadaly příliš věrohodné, tak jednu hvězdu ubírám.
Citace: "Já jsem Exner," řekl mladý muž.
"Německo?"
"Spíš..." prohlásil Exner a měl najednou radost, že ještě nezapomněl všechno, co se naučil ve škole, "spíš Hercynský les..."

LadaLil
10.04.2023 2 z 5

Nekomplikovaný příběh se sympatickým kapitánem byl pro mě tentokrát trochu nudný. Na velmi malé ploše bylo představeno příliš postav s typickými českými jmény a to ztěžovalo orientaci. Vyústění bylo naprosto obyčejné, reálné a tím pádem pro mě nezajímavé. Odpočinkové ano, ale možná až příliš nenápadité.

Anavi8912
08.04.2023

Klasická česká detektivka, luxusně načtená p. Tomášem Jirmusem . Elegantni kapitán pražské policie, Michal Exner, opět vyšetřuje vraždu v archeologickém prostředí.

Vesmich
03.04.2023 4 z 5

S kapitánem Exnerem bylo lze možno nahlédnouti do světa, jaký by tak nějak mohl být, možná byl, pro někoho asi. Je to podobné, jako filmy Marie Poledňákové, které také byly často z rodinného prostředí, které mohlo být nebo možná bylo, ale spíš ani moc nebylo, a proto jsou nesmrtelné, stejně jako todleto tady, byť to není žádná velkolepá literatůra.

Isew
31.03.2023 3 z 5

Zatím asi nejlepší kniha ze série o kapitánu Exnerovi. I když neduhy předchozích děl měla také - upovídanost, příliš mnoho postav, které často a rádi mluvili, často úplně o ničem, ale ve výsledku to byla detektivka, která měla překvapivý závěr. Ale cestovat si každý rok do Francie a získávat bez problémů povolení k její návštěvě? V době vlády jedné strany? I v šedesátých letech se mi to zdá trochu podivné.

Andrea864
31.03.2023 3 z 5

Poklidná detektivka vsazená do zajímavého prostředí se zápletkou, která má dvě časové linky. Příběh je čtivý a i bez velkého napětí má spád.

nai.ivka
27.03.2023 2 z 5

Exnerovky byly pro generaci mých rodičů pojem. Jako filmy jsou možná skousnutelné. Druhý pokus a opět to samé. Nuda nuda nuda dlouhé okecávačky. Na celé knížky je toho fakt málo. Tedy pro mě málo.

kristeen
01.03.2023 2 z 5

Velmi průměrná detektivka. Provokativně ideální kapitán Exner v prostředí archeologů podruhé. Ano, pokud znáte archeologické prostředí, může působit místy úsměvně, ale to na dobrou detektivku nestačí. Podtitulek "Napětí" rozhodně není patřičný. Některé formulace a obraty, stejně jako pojmenování slavného nálezu coby Zlatého chlapa kvality knihy příliš nezvyšuje. Zdá se, že kapitán kriminálky v době socialismu měl možnosti až Bondovské, od parádního auta, po nezřízené vyjížďky do všech koutů republiky, ba i do zahraničí. Konverzace někdy zbytečné, byť se snaží vytvářet určité napětí. Ano, většinu sympatií si získává dr. Soudek, tak tomu ale bylo i u skutečné postavy, která byla autorovi inspirací.