Stírací losy

Stírací losy https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321849/mid_stiraci-losy-iIY-321849.jpg 3 20 12

Vlčí kůže série

< 3. díl

Ingefrid vyráží do malé vsi jménem Černá Voda, která leží u temného jezera obklopena nekonečnými lesy. Musí zde vyřídit dědictví po matce Myrten, kterou nikdy nepoznala, neboť ji vychovávali pěstouni. Na čas přijímá místo zdejší farářky a pouští se do pátrání po matčině i své vlastní minulosti. Do ruky se jí díky Myrtenině ošetřovatelce Risten dostává pár starých dopisů i zažloutlých fotografií, a na světlo světa tak vyplouvají dávno zasuté události, tajemství, bolestivé ztráty…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Skraplotter , 2003


více info...

Přidat komentář

petr_
05.02.2024 3 z 5

Dávám méně hvězdiček ne proto, že by se jednalo o horší četbu, ale nejsem si jistý, jestli jsem plně pochopil její obsah. Možná je to i proto, že čtu sérii knih odprostředka, i když si myslím že se jedná o samostatný příběh a nemusím jednotlivé části číst chronologicky tak jak byly napsány.

Avšak některé části děje mě zaujaly. Například úvahy farářky o víře a zvláště to, kolik pochybností může mít věřící člověk, ačkoliv je věřící. Jak lidské.
Velmi by mě zajímal také vztah Švédů k norštině, což je problém s kterým jsem se setkal i v jiné severské literatuře a zřejmě je stále aktuální. S tím také souvisí vztah obyvatel k Laponcům (Sámům), což je věc v Evropě unikátní.
Velmi se mi líbila část, která popisuje jak se Ingerfrid stará o ovce a popisuje jejich bahnění.
Abych to shrnul, tak je tento příběh plný zajímavého severského prostředí.

Katka2382
19.12.2021 5 z 5

Zase moc pěkné.Krásná severská trilogie,která asi není úplně pro všechny čtenáře.
Ale mě se stejně nejvíc líbila dvojka-Poslední pramen.


camelopardus
25.11.2020 5 z 5

Nádhera! Oproti druhému dílu, který se mi nečetl snadno, mě tento závěrečný díl trilogie nadchl.
Třetím dílem se mi vše z předchozích dvou knih konečně propojilo, občas jsem musela nakouknout i do nich a pak jsem se začetla více než při jejich prvním čtení, protože jsem se nyní více orientovala.
Okouzlil mě intimní popis duchovní cesty hlavní hrdinky, její obrácení, její opravdové hledání Boha a touha po hlubokém vztahu s nim.
Pro milovníky a přívržence Kerstin Ekmanové poznamenávám, že podle jedné epizodky z tohoto dílu byl natočen i film Vlk (Varg 2008), který sice není nic extra, ale můžete zde vidět věrohodnou představitelku románové Risten, její syny, Eliáše i osmistěnný domek po strýčku Larsovi a nakouknout tak do oné slavné vesnice Černá Voda. :-)

vojteska70
08.05.2019 1 z 5

Pro mně nic moc

Maanna
20.02.2019 4 z 5

Završení trilogie, které doplní osudy postav o další generaci a odhalí další příběhy těch, které už známe z dřívějších dílů. Část odehrávající se v Černé Vodě je opět krásná, s barvitým jazykem a popisy přírody i života lidí. Trochu horší pro mě byly části ze Stockholmu a Indie, tam jsem zdaleka neměla pocit, že na těch místech s postavami "jsem" - možná je to i samotnou Ingou, protože tyhle charaktery, které nevědí coby, mi trochu pijí krev. Celá trilogie mě ale nadchla, i když uznávám, že masové popularity se asi nedočká.

Kerberos
13.10.2018 3 z 5

První díl byl prostě nejlepší,zbytek už byl velmi zdlouhavý,prostě jsem čekala víc.

pajaroh
28.02.2018 4 z 5

Poslední díl trilogie Vlčí kůže je zpočátku o něco slabším článkem, přestože se vine ve stejném melancholickém a nedějovém duchu, ale druhá polovina knihy je opět krásná - příběh nevýrazně "šedé" Inge ve Stockholmu a její ubíjející nespokojené úvahy o náboženství se naštěstí stejně jako ona mění po jejím přesunu do Černé Vody v severním Švédsku a náboženské tápání je vytěsněné životem, popisem podmínek severu a zanikajícími zlomky sámské kultury.
Tato trilogie podle mě nikdy nebude mít spousty čtenářských příznivců, je hodně specifická a psaná především pro "severské" povahy. Prostě se musíte pročíst pod zamrzlý povrch.

MMacicekk
22.09.2017 4 z 5

První autorčina kniha, kterou jsem měla možnost si přečíst a i když jsem ji nehodnotila špatně, myslím si, že i na delší dobu poslední. Nejedná se vůbec o jednoduché čtení, kniha vyžaduje čtenářovu plnou pozornost a jelikož jsem nečetla předchozí díly, mátly mě změny jmen u týchž postav. Rovněž v knize absentují uvozovky u přímé řeči, na což nejsem zvyklá, ale po pár stranách vám už to ani nepřijde. Myslím si, že je na škodu i počet stran, protože kniha pak působí ucouraně a utahaně, což je škoda. Námět fajn, zpracování pokulhává.

Liduka
16.09.2017 2 z 5

Kniha absolutně o ničem. V anotaci je řečeno vše, co se v podstatě stane. Kdo je otcem Inge se dozvíte asi tak v polovině a pak jen čekáte, zda přijde ještě nějaký skandál, ale to se nestane. Třičtvrtě knihy jsem přeskákala rychlostí blesku a i to jsem si mohla odpustit a přečíst si posledních pár stran a o nic bych nepřišla.

Jana77
21.08.2017 3 z 5

Za mě jen tři hvězdy. Dlouho mi trvalo se začíst, měla jsem zmatek v postavách a dialogy bez uvozovek mi dělaly největší problém. Samotný děj není vůbec špatný, ale potřebovala jsem ke čtení naprostý klid, abych se mohla soustředit.

Ivuska.09
06.08.2017

Krásné dílo plné melancholie. Stírací losy jsem napsány takovým stylem, u kterého nemůžete ani na chvilku vypnout, jinak se v příběhu ztratíte. I přesto vás do sebe dokonale vtáhne.

Márinka
23.07.2017 4 z 5

Není to čtení na horké letní dny. Více v recenzi:
http://www.databazeknih.cz/recenze-knihy/rok-na-drsnem-severu-8370

Autorovy další knížky

Kerstin Ekman
švédská, 1933
2015  75%Vlčí kůže
2013  76%Černá voda
2018  85%Pes
2017  68%Stírací losy
2015  62%Umíráček

Kniha Stírací losy je v

Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce37x
Chystám se číst16x
Chci si koupit3x