Vlastní životopis zla

Vlastní životopis zla https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495951/bmid_vlastni-zivotopis-zla-1Uv-495951.jpg 4 8 2

Asi nejzásadnější Vilikovského román, spolu s Příběhem opravdického člověka (Větrné mlýny 2014). Dvě části knihy, nesoucí v názvech téma osamělosti, spolu vzdáleně příběhově souvisejí, ale nahlížejí na zlo ze dvou úhlů. Zevnitř a zvenčí. V první části čteme nemilosrdnou vivisekci proměny charakteru ve prospěch totalitní moci, za kterou je potřeba zaplatit. Ve druhé části je to potom zpráva o snaze dopátrat se podstaty největšího zla. Vilikovský jako bravurní vypravěč a mistr jazyka nechává po sobě dlouhodobě platné poselství, a nejen touto knihou.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Vlastný životopis zla , 2009


více info...

Přidat komentář

Teckovana
21.08.2022 5 z 5

Malý exkurs do historie 20. století se Vilikovskému jednoznačně podařil. Jazykově brilantní záležitost plná vtipných dialogů (alespoň pokud jde o slovenský originál) s mnoha vrstvami, které mě bavilo odhalovat. První polovina knihy je něco jako špionážní thriller z prostředí STB, druhá se tváří jako pátrání po nevyřešeném případu, ale jde spíš o soubor esejů na téma kriminologie a zlo. Citovány jsou zde i úryvky z deníku Josepha Goebbelse a tento nacistický pohlavár je tu a tam srovnáván s českým sériovým vrahem Václavem Mrázkem. Stručně řečeno: Krásný příspěvek k dějinám radosti. ;-)

Gracian1964
05.12.2015 5 z 5

ako vidím, ani pri tejto knihe zatiaľ nie je žiadny komentár. Preto to musíme napraviť. Už sa mi stalo niekoľkokrát, že som písal prvý komentár. Netreba sa báť Vilikovského. Skvelé a pútavé čítanie, veľmi príbehové a čítavé. Odporúčam každému, kto sa zaujíma o kvalitnú slovenskú súčasnú literatúru.