Viníci mají strach

Viníci mají strach https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32878/vinici-maji-strach-32878.jpg 4 40 7

Nový detektivní příběh anglického autora detektivních a kriminálních románů Jamese Hadleyho Chase o osamělém pátrání soukromého detektiva Lewa Brandona po vrahovi svého partnera se odehrává koncem padesátých let na pozadí bohatého tichomořského pobřežního města, ovládaného nedotknutelným milionářem, podloudníky a zkorumpovanou městskou správnou a policií. Lew Brandon, líčící sám své pátrání, při němž nezůstane jen u jedné vraždy, nenadělá příliš rozvleklých řečí: dokáže velmi úsporně, pádně a s notnou dávkou ironie charakterizovat postavy, události i prostředí, přičemž používá stejný metr i na sebe – přiznává se ke svému strachu i ke své omylnosti a přes svůj pohled zbavený iluzí není ani on nepřístupný magickému působení něžného pohlaví. "Roztomile" drzá, odvážná a nepodplatitelná osobnost, stavějící ve své branži "na kouzlu osobnosti a dobré vůli". Skvělý vypravěč, jenž dovede čtenáře svým příběhem plným napětí nejen zcela zaujmout, ale i pocuchat strnulé koutky jeho nevěřícných úst. Ostatně: cožpak to lze jen tak nechat, aby byli zabíjeni kolegové a viníci se z toho mohli vykroutit pomocí peněz? Cožpak lze souhlasit s tvrzením rezignovaného policisty, že "tihle parchanti jsou moc velké sousto, příliš silní a příliš dobře organizovaní na to, aby je jednotlivec zmáknul"?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

The Guilty Are Afraid , 1957


více info...

Přidat komentář

Jaruš7
16.04.2021 5 z 5

Petr Rychlý podmanivým hlasem každé postavě dal osobitost, takže zážitek byl z audiočetby skvělý.
Případ brutálních vražd nemá skoro žádné vodítka, jen nezbytný doplněk pro náruživce - marody plicních sanatorií.
Elitní společenská sorta má policii zpacifikovanou, takže vyšetřování má svá úskalí, a je nutné pro detektiva odolávat tlaku i inzultačnï komunikaci.

Útěk z reality do knižního světa je léčivost.

kamila5406
15.01.2021 5 z 5

Zajímavá detektivka čtivá. Souhlasím s mariebabi


Koka
09.09.2017 3 z 5

Schéma celého příběhu využívá již mnohokrát použitý dějový prefabrikát: odhodlaný a neústupný vyšetřovatel - psanec si v moři číhajících nepřátel najde jedinou spřízněnou duši, aby se nakonec ukázalo, že .... Nečekaný a překvapující závěr (viz předchozí komentář) může zaskočit pouze čtenáře, který stejný zvrat nezažil již v mnoha, mnoha podobných knihách. Ale hlášky tam místy byly skvělé a český překlad pochází z dob, kdy i takové komerční zboží, jako jsou brožované detektivky, ještě bývalo seriózně redakčně opečované, tak se to rozhodně dalo číst.

mariebabi
01.07.2017 5 z 5

Detektivka, která mě hned od začátku zaujala. Příběh se rychle rozvíjí a děj je napínavý. Sympatický a kladný detektiv, který nedbá zastrašování mocných mužů ve městě a jde za svým cílem najít vraha. Závěr byl pro mě velmi překvapující. Hodně nečekaný. Drsné a napínavé scény jsem si pěkně užila v pohodlíčku svého křesla.

Macek58
02.07.2013 4 z 5

Klasický Chase... pohodový čtení.

vitavita
21.05.2012 5 z 5

Příběh soukromého detektiva Lewa Brandona - neměl to lehké ...

mi-380
30.11.-0001 4 z 5

Kvalitní americká drsná škola se vším, co do ní patří: nekompromisní sympaťák - soukromý detektiv, velcí padouši ovládající město, zkorumpované úřady, krásné ženy. A zamotaný příběh, který nás nenechá vydechnout. 85 %.

Autorovy další knížky

James Hadley Chase (p)
anglická, 1906 - 1985
1975  86%Chytit tygra za ocas
1975  82%Pracka v láhvi
1977  90%Třikrát ve slepé uličce
1994  78%Piksla červů
1997  83%Dvojitý pohřeb

Kniha Viníci mají strach je v

Právě čtených1x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce62x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x
dalších seznamech3x