Tramín s příchutí krve

Tramín s příchutí krve https://www.databazeknih.cz/img/books/84_/84264/tramin-s-prichuti-krve-84264.jpg 4 76 26

Vinařská krimi série

1. díl >

Kriminalista kapitán Otakar Kuba vyšetřuje násilné trestné činy už dvě desítky let. Je unavený a zvažuje odchod na zasloužený odpočinek. Ale ještě než se definitivně rozhodne, chce využít svoji dovolenou k odpočinku v rodném vinařském kraji a jak doufá, daleko od všudypřítomného zločinu. Ale ani kraj písniček a vína není násilí a zločinu ušetřen. Při návštěvě vinného sklípku u dávného kamaráda Vojty se objeví neznámá, záhadná a krásná dívka, která se představí jako Lucie. Lehce s muži zaflirtuje, vypije pár skleniček tramínu a zase zmizí do noci. Zanedlouho poté je však nalezena nedaleko sklípku mrtvá... Rozjíždí se kolotoč vyšetřování a dovolená kapitána Kuby se mění v obyčejnou pracovní rutinu, vyvstává spousta otázek, na které je nutné odpovědět. Kdo je krásná dívka, kterou nikdo ve vesnici nezná? Odkud se tam vzala a proč? A kdo a z jakého důvodu ji zabil? Tramín s příchutí krve je prvním příběhem z řady „Vinařských krimi“ a odehrává se v kouzelném vinařském kraji pod Pálavou, uprostřed vinohradů, vinných sklípků a mezi vinaři.... celý text

Přidat komentář

koki.veru
16.01.2024 5 z 5

Ke knížce jsem se dostala úplně náhodou díky čtenářské výzvě a jsem za to moc ráda. Vůbec jsem i této sérii nevěděla. Knížka se četla krásně a rychle,pěkná zápletka a hlavně zajímavé prostředí (Pálavu miluju a jezdím tam už kolik let na dovolenou). Určitě budu v sérii pokračovat.

rafan65
14.12.2022 5 z 5

Detektivka která se četla moc pěkně. Autorka napsala knihu která má všechny atributy které čtenář žádá. Neschází napětí, humor a trocha romantiky. Při čtení se člověku v hlavě odvíjí obrázek zrající vinice zalité sluncem a chuť skvělého vína. Tento kraj mám hodně rád a každý rok ho navštěvují.


IVANA0123
23.06.2022 3 z 5

Na začátku jsem si knihu vybrala pro menší odlehčení - víno a jižní Morava mě zlákaly. V první části jsem se ale trochu trápila, nešlo mi začíst se. Postupně jsem si na autorčin styl celkem zvykla a i když jsem závěr odhadla, nebylo to úplně špatné. Takže jsem nakonec dostala, co jsem chtěla, oddechovku z poetického prostředí. 3,2*
(6/22)

Vojslava
11.05.2022 3 z 5

Průměr průměru - prajednoduchý příběh, všechny postavy k nesnesení schematické a ani vinařský kolorit originalitě neprospěl. Jen mám dojem, že si nějaký čas budu připadat jak Mirek Dušín, když si vyberu rýnský ryzlink... :-)

Bubo19
16.04.2022 5 z 5

Po příjemné návštěvě sklípku minulý týden jsem se vrhla na tuto vinařskou krimi a jsem spokojená. Je to pohodové čtení, žádné drsárny. Kniha se čte dobře, pěkně postupně se dozvídáme, kdo byla oběť a kdo je vrah, k tomu i něco ze života kriminalistů. No a víno, to je samozřejmě na prvním místě.

Rami
02.04.2022 5 z 5

Je to příjemná romantická detektivka, u které se člověk zbytečně nestresuje. Hodnocení je možná ovlivněno mým kladným vztahem k tomuto kraji a vínu, ale už se těším na další díl.

drakamena
13.03.2022 3 z 5

Neurazila ani nenadchla, to je sice pravda, přesto ve mně tato detektivka zanechala příjemný pocit. Asi proto, že byla o naprosto obyčejných lidech. Uměla bych si představit, že by se něco takového klidně mohlo stát i u nás na vesnici. Žádní teroristi, konspirace ani celebrity, prostě banální konflikt mezi úplně normálními lidmi. Rozhodně si přečtu i další knihu v sérii.

Ulala
10.02.2022 4 z 5

Čtivé, nenáročné, docela pohodové (až na tu vraždu). Potřebovala jsem oddech po tématech jako jsou únosy dětí, migrační problémy a tak podobně. Udělala jsem dobře, kniha mi byla blízká také tématikou odchodu na odpočinek hlavního hrdiny - za to dávám jednu hvězdičku, druhou za krásný popis naši vinařské krajiny, třetí za to, že fandím českým autorům detektivek a paní Fojtové, která ukázala naši rodnou hroudu bez přehánění. A čtvrtou navíc za ten poklid a lehký humor, která z knihy číší.

Mindy
30.10.2020 3 z 5

Poklidná detektivka odehrávající se na Pálavě mezi vinicemi a vinnými sklípky, takže při čtení a odhalování pachatele jste "nuceni" popíjet skleničku chardonnay, tramínu,ryzlinku nebo nějakého jiného dobrého vína. Aspoň já to tak měla. Žádné napínavé drama se nekonalo, ale byly to příjemně strávené chvilky.

Florindela
06.10.2019 3 z 5

Detektivní zápletka snad OK, ale soukromý život kriminalisty je strašně nezáživný... nebaví mě. Celkem 4 díly, ale nepochopila jsem, v jakém pořadí mám tyto knihy číst (když si je půjčujete z knihovny a autorka je označí jako příběh jarní, letní, podzimní a zimní, tak asi nezačnete podzimem... achjo). Tu poslední,která měla být první, už jsem ani neotevřela.

TeaPeter
29.08.2019 3 z 5

Příjemná detektivní jednohubka. Dělalo to na mě dojem, že se autorka touto knihou poprvé pustila do detektivního žánru, takže snad další knihy budou zrát k lepšímu.

haki34
23.06.2019 3 z 5

nenáročná, celkem čtivá detektivka...
autorce bych zejména vytkla výrazy jako "starostenská hlavinka" - použít na hlavu starostky odrůstající střednímu věku se mi nezdá velmi vhodné, a navíc v souvislosti s milostnou romancí - zní to poněkud infantilně....
oslovení "sokolík" mladšího kolegy hlavního vyšetřovatele bych zkousla, ale nebyla potřeba to opakovat několikrát na každé straně, no ne ??
pak mě zarazilo, že oběť vraždy nikdo zpočátku nepoznával, i když byla z vedlejší vesnice, navíc tváří bilboardů...
a motiv vraždy byl celkem klasický a typický....jména zůčastněných si byla celkem podobná : Vrba, Háša, Kuba, Danda...taky hodně myšlenek se opakovalo dokola. Zaráželo, že nejdříve se zmíní, že ve vesnici je několik hospod, pak když Francek Machů nesedí v první, tak ho dál nehledají...Někdo v předchozích komentech hodnotí kladně nadpisy kapitol - ty bych já cekem oželela - stačilo by označit čísly nebo tak...a snad už stačilo, takže :
nečekejte nic hlubokého, světoborného a půjde to :) ocenit musím popisy vína a sklípků -- člověk si hned představí lákavou atmosféru babího léta ve vinařském kraji....
pokračuju další detektivkou v sérii...

pavčape
20.04.2018 4 z 5

Knižku jsem četla již dříve a vím, že se mi líbila celá série. Milá klidná detektivka z moravských vinic.

medlovice
26.06.2017 3 z 5

Docela dobrá česká detektivka , sklípky , hospoda taková pohodová četba a když soukromí detektiva přestane bavit prostě se přeskočí dál a nic se nestane, případ se vyřeší.

Danuše7
04.06.2017

moc se mi líbila, zdánlivě delší pasáže popisují prostředí jižní Moravy

jprst
09.01.2017 2 z 5

Žádná špice mezi českými detektivkami to rozhodně není, chybí tomu nápad, překvapení, chvílemi se to i dost vleče, prostě docela nuda.

ivoiro
25.03.2016 5 z 5

Skvělá kniha. Příběh poutavý.

tanika
17.01.2015 5 z 5

příjemná česká detektivka, oddychové čtení bez potoků krve - určitě si ráda přečtu i další díly

Keddie
06.02.2014 4 z 5

Tenhle román se mi četl dobře. Je to taková poklidná detektivka, bez velkého vzruchu, napětí a překvapivých zvratů. Hodně dialogů, spousta vína. Musím říci, že si s chutí přečtu i další díly.

marlowe
13.12.2013 1 z 5

Možná se někomu bude zdát, že jdu českým „krimi-autorům“ programově po krku. Ale opak je pravdou: Nic by mě nepotěšilo tolik, jako najít „dalšího Velinského“. Jenže proti přírodním zákonům halt člověk nic nezmůže. Vždycky je třeba vytěžit mnoho tun hlušiny, než narazíte na jeden lesklý kamínek.
A první díl série „Vinařská krimi“ – alespoň podle mne – jiným termínem než „hlušina“ označit nelze.
Slova, slova, slova – nekonečné dialogy provozních řečí. V dobrém románu by neměla existovat jediná věta, bez které by se kniha obešla. V „Tramínu“ by šlo s klidným svědomím vypustit polovinu stran – a nic by se nestalo. Detektivka má vyprávět o vyšetřování zločinu, nikoli popisovat, jak a kde všude hrdinové popíjejí víno, popřípadě kávu, popřípadě něco tvrdšího. Celý příběh šustí papírem, vyšetřování se smrskává na sousedské klábosení a závěrečné (a v podstatě náhodné) dopadení vraha navíc zcela deklasuje pachatelovo okamžité přiznání (kdyby ten zmetek alespoň zapíral).
Vůbec nejsem milovník krve a násilí, stokrát raději sáhnu po Simenonovi, než např. po Lee Childovi. Takže v tomhle to nebude. Ten základní problém leží jinde: Nejde o to jenom vršit věty jednu za druhou. Je třeba těm větám také vdechnout život – a to je na psaní to nejtěžší. Když příběh nezačne dýchat, zůstane navždy jen mrtvým dítětem.
Jedna hvězdička z milosti za „docela zajímavé“ názvy kapitol.