Co po ní zbylo

Co po ní zbylo https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442520/bmid_co-po-ni-zbylo-rFq-442520.jpg 4 114 38

Vermontský cyklus série

< 4. díl

Neřeknu ani slovo. Na mou duši… Profesoru poezie na odlehlé Vermontské univerzitě Jonahu Baumovi se celý život převrátí vzhůru nohama, když jeho žena Rebecca a malá dcerka Sally zmizí z domova. Nic neukazuje na únos — žádné stopy vraždy, žádný důkaz, že Rebecca Jonaha opustila. Jen Sallyiny mrazivé kresby, Jonahovy malé lži a šerifovy obavy, že nic není takové, jak to vypadá. I Sallyina nejlepší kamarádka Lucinda ví, že Sally by jen tak nezmizela, když spolu sdílejí tolik tajemství — zvlášť to, co viděly v lese. A Lucinda přísahala, že tohle tajemství si nechá pro sebe. V den pětadvacátého výročí zmizení své ženy a dcery najde Jonah v lese malou dívenku. Nemohla by to být Sally? Je holčička vůbec skutečná, nebo je jen výplodem Jonahova zoufalství a smutku? Anebo se v temných lesích odehrává něco zlověstnějšího?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: ekniha , Host
Originální název:

What Remains Of Her , 2018


více info...

Přidat komentář

Belanna
07.12.2023 5 z 5

Zajímavě napsaná knížka, kterou bych neřadila mezi thrillery, ale mezi psychologické romány. Zapůsobila na mě chmurnou, až mrazivou atmosférou, která se linula po celou dobu.
Námět se mi líbil, taktéž autorův osobitý styl, který na čtenáře umí zapůsobit.
Závěr knížky jsem tentokrát opravdu neodhadla, což je další plus pro autora.

Margerite
15.09.2023 5 z 5

Krásná kniha, jako závěr tetralogie i samostatně.


janina66
31.05.2023 4 z 5

60-70%
Je to ryze psychologický příběh o smutném životě otce, kterému se ztratila žena s malou dcerou. Teprve po 25 letech na to přijde dcera šerifa a kamarádka zmizelé dcery Sally.
Kniha je pochmurná, ponurá. Být kratší a ne tak psycho, byla by to dobrá detektivka.
Vyslechla jsem audio, tak kniha vcelku odsýpala. Jen konec je trochu optimistický.

šipek
10.08.2022 4 z 5

Tak jsem se zde rozhodoval mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Nakonec dávám slabší čtyři hvězdičky. Dvě třetiny knihy byly dost nezáživné až závěr to dost vylepšil. Určitě pro mě nejslabší kniha od tohoto autora.

Pepina19
04.05.2022 4 z 5

Moje první kniha od tohoto autora a ano líbila se mi. Krátké kapitoly, které se dobře četly a příběh se mi líbil. Hlavní postava otec ztracené dívky a manželky dělal co mohl a dlouhá léta žil s pocitem, že si ostatní myslí, že v jejich zmizení má prsty.

Kája95
12.03.2022 4 z 5

Málo uvěřitelné, ale dosti napínavé.

kniha
02.03.2022 5 z 5

Výborná knížka s temnou zneklidňující atmosférou. Napínavá a mrazivá psychologická jízda. Skvělý autorův styl, který mě sedl a nutil číst.

bruntal
01.01.2022 4 z 5

Nechápu zdejší nízké hodnocení. Ano je to v podstatě brak, ale v porovnání s Bakcmanem a jeho zdejším hodnocením si zaslouží mnohem víc. Skvělá kniha!

karaliene
25.10.2021 2 z 5

Uondané...

Simstr
30.08.2021 3 z 5

Nebylo to úplně špatné. Asi jedna z nejslabších knih od tohoto autora.

Janadvorackova
21.08.2021 3 z 5

Zbylo po ní pětadvacet let stýskání, smutku a depky.
Z pochopitelného důvodu hlavní hrdina zpustne a žije v lese s tím, že přišel o smysl života, život samotný, o budoucnost.
O pětadvacet let později ho shoda náhod dovede jednak k podobnému "příběhu," pak také k vyřešení jeho problému.

Psycho sonda do světa muže, který přišel o rodinu, byla hluboká, temná, zajímavá, uvěřitelná. Místy jsem ale hloubala až moc a říkala si, že kdyby se příběh trochu zdrcnul, vyzněl by lépe.

te-ssiinka3905
09.02.2021 3 z 5

(SPOILER) Kniha bavila a ne, že ne... když tady někdo píše, že je příběh odhalitelný a jasný, tak ais četl něco jiného... Zkuste se zamyslet jak by Vám bylo, kdyby zmizeli z minuty na minutu vaše manželka/manžel a dítě? Já i to umím představit, umím si představit, že v té chajdě v lese žiju i já... Co mě trošku zklamalo je, že není na konci vysvětleno, jak se to mělo Gretel... utekla? neutekla? všechno se mu to zdálo? nebo nezdálo? jaktože to přežila?
Za to ubírám dvě hvězdy... za rozlousknutí a odhalení pachatele tleskám... nikdy nemlžete vědět kdo je váš přítel... i roky můžete žít ve fikci...

Lenka.Vílka
21.01.2021 5 z 5

"Red Pills - Crown The Empire"

Knihy jsem se bála hned od přečtení anotace. Knih, kde se někdo ztratí a potom vrátí je hodně. Ale knih, kde se někdo ztratí a za čtvrt století se vrátí a otec si myslí, že je to ten samý člověk, leč to není dospělá baba, těch jsem ještě moc nečetla. Tedy pokud není ve vermontských lesech časová kapsle. Tak jsem se do toho pustila...

Protože ona ta anotace je vážně nic moc. A potom v praxi? Začátek je trochu vlažnější. Proč? Hlavnímu hrdinovi zmizí žena a dcera. Takže přijdou otázky, lži, zamotávání se do toho. A samozřejmě se den předtím pohádali, mají finanční potíže a taky životními pojistku. Tohle jsem četla už hodněkrát. Jenže Eric Rickstad má jednu výhodu. Umí dobře psát. Proto je začátek stravitelný. Jenom je škoda, že se do přítomnosti dostaneme tak pozdě.

Ale v té přítomnosti se to otočí do něčeho tak dokonalého a dojemného, až jsem byla schopná odpustit závěrečné přehazování horké brambory. Protože já si během čtení připadala, že tam skutečně jsem. Ve sněhu, v boudě, kolem stromy a mám strach z toho, co se stane v další vteřině. Protože Rickstad se v těch pocitech strachu, špatného svědomí a lásce šťourá bravurně. A za to ho obdivuju. Že to napsal tak, abych si nepřipadala, že se spolu točíme v kruhu a přešlapujeme na místě. Protože leč se tam zase tolik nestalo, v tý vnitřní vrstvě se toho stalo jako, ku@@a, hodně!
A chtěla jsem, aby to skončilo dobře. Ať už by to znamenalo konec jakýkoliv.

Čili hned je jasný, pokud tedy je tohle vaše první kniha ve vašem životě, tak to nebudete vědět, ale jinak jsou cesty následující:
- V lese je časová kapsle
- Ona je skutečná. Ale starý pán je blázen a vidí v dívce, co tam není
- Narazil na svojí vnučku a možná je někde ještě někdo z jeho rodiny
- Náhoda, která zachrání úplně všechny

To je možností, co? S možností kombinovat. Ale realita byla mnohem lepší :)

Jistě, šťoural může namítat, že bylo jasné od začátku, kde je pravda. Už jenom kvůli střídmému počtu postav. Ale něco mi říká, že to nebylo to hlavní, co chtěl autor sdělit.


TENTO ODSTAVEC OBSAHUJE MOŽNÝ SPOILER, POKUD SE DOMNÍVÁTE, ŽE JE KNIHA DETEKTIVKA. ZAČÁTEK.
Není to totiž detektivka. Na to autor nepředkládá nic byť vzdáleně podobné vyšetřování. Určitě to ani není thriller. Ale je to poměrně zdařilý psychologický román. O vyrovnávání se se ztrátou milované osoby a následků. Ne, nezbytně o nalezení pachatele.
TENTO ODSTAVEC OBSAHUJE MOŽNÝ SPOILER, POKUD SE DOMNÍVÁTE, ŽE JE KNIHA DETEKTIVKA. KONEC.


Jenom vtipný fakt (odečtěte ujetosti a akční scény) kniha mi chvílemi dost připomínala film The Silencing. Možná proto ve mě uzrála myšlenka, že by se mi příběh možná víc líbil se začátkem v přítomnosti a s flashbackama do minulosti. (Ale možná to píšu jenom proto, že obě díla měla podobný nádech a zanechala podobný pocit na svém konci.)

Krátké kapitoly byly fajn. Jenom by kniha měla mnohem míň stran, kdyby bylo vydáno "normálně". Tohle píšu opakovaně. Co je špatného na knize, byť o 250 stranách, když vás každá z nich odrovná? Nepochopila jsem, proč nebylo normálně číslováno. Názvy kapitol mě rušily, protože jsem zbytečně v textu hledala, kdy právě toto bude. Ale to je detail. Po pár kapitolách se na to dalo zvyknout...

Knihu nedoporučuji těm, kdo čekají zběsilou akci. Ale kdo už něco od aurora četl, tohle moc dobře ví...

Po předchozí sérii si ráda počkám, co od autora vyjde příště. Tedy jestli. Klepu, abych to nezakřikla. Protože se mi názory zdají takové nejasné. Ale určitě si přečtu něco dál, abych zjistila, v jaké poloze ho mám raději.

PS: knihu přede mnou mohli číst maximálně dva lidi a je mi líto toho prvního. Protože i mě se kniha špatně otvírala a držela při čtení špatně. (Tohle by ani rozlomení nezachránilo, ale není to moje kniha, že?) Řekla bych klasická kniha od Hostu, ale i tak to na mě působilo jinak než vždycky. Zkusila jsem testově otevřít Zrcadlového muže a je v tom velký rozdíl (tu přede mnou taky víc jak tři lidi číst nemohli...spíš jenom dva). Když knihu otevřu, drží mi na otevření. Když otevřu Co po ní zbylo, zavře se mi dřív, než stihnu dát ruku pryč. Problém je v tom, že kniha by vám měla udělat radost, ne přivodit bolet zápěstí. Škoda :( ale obálka je krásná :)

Leona333
14.01.2021 3 z 5

Kdyby byl příběh kratší a kdyby byla tato kniha rovnou označena za psychologický román a ne thriller... Četla bych jej s menším - jiným očekáváním, i z jiného úhlu pohledu... Takhle to za víc jak tři hvězdičky vážně není.

Zara
04.01.2021 1 z 5

Hloupoučký, naivní, rozvleklý a vzhledem k maximální redukci postav snadno předvídatelný scénář, až si říkám, jestli on autor není Američan....vzhledem k silně sestupné tendenci autorových knižních výlevů si jeho další počin určitě odpustím.

blackoutzuzi
21.12.2020 2 z 5

Za mě je tahle kniha snad největším zklamáním roku. Autorovy předchozí knížky miluju, ale tohle se moc nepovedlo. Neuvěřitelně rozvleklý a nudný děj, nulové drama a napětí, navíc hlavní postava otce je neuvěřitelně otravná... A vlastně i ostatní postavy byly tak divný, nemastný, neslaný. Bohužel, tohle hodnocení mě fakt bolí, protože jsem autorova velká fanynka...

Prudence
05.11.2020 3 z 5

Inu dočetla jsem. Ani mi nevadilo, že hlavní postava není superman ani sympaťák, celkem jsem mu rozuměla. Do půlky mě to bavilo, pak jsem se zasekla, děj přestal být věrohodný, přestal mě bavit. Na konci se to trochu vylepšilo. Nesedl mi styl psaní, zmatené myšlenkové pochody. Do knihovny bych si ji nedala.

Dáša0507
19.10.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Hltala jsem jí "jedním dechem". Napínavý příběh. Těším se až si přečtu ještě nějakou knihu tohoto autora.

astra3
17.10.2020 1 z 5

Tohle se mi vůbec nelíbilo.

adnov
09.10.2020 4 z 5

Pro mne první kniha od tohoto autora.
Velmi čtivá. Napínavá. Líbilo se mi, že to nebylo přitažené za vlasy a že příběh plynul chronologicky. Jemně temné, oddechovka, v rámci žánru dle mne patří k tomu lepšímu. Jen nečekejte zástupy mrtvol a podrobné líčení týrání, jak v podobných knihách bývá zvykem.