Velký úklid

Velký úklid https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399997/mid_velky-uklid-zZ2-399997.jpg 3 11 1

Jak již sám název napovídá, nová kniha respektované spisovatelky Markéty Pilátové Velký úklid je věnovaná všem nepořádným dětem. Hlavní hrdinka Maruška je opravdu hodně nepořádná a její nervózní a přepracovaná maminka si s ní už neví rady. Neví si rady ani s poněkud rozevlátým tatínkem, bubeníkem známé kapely, a chce se s ním rozvést. A čím je maminka nervóznější, tím je Maruška nepořádnější. Pomůže jí až tajemná sousedka paní Krátká. Ta má ve svém starém bytě vždycky vzorný pořádek a slíbí Marušce, že ji naučí uklízet. A pomůže jí uklidit nejen její pokojík, ale také vztahy s maminkou a tatínkem. Dosáhne toho poněkud mazanými metodami, za které by se nemusel stydět ani Sherlock Holmes. Kniha je doprovázená zvláštními ilustracemi Olleho Trottestama, šestnáctiletého nadaného švédského umělce (s českou maminkou) s poruchou autistického spektra.... celý text

Přidat komentář

broskev28
24.05.2022 4 z 5

Tak to byla parádička - alespoň pro mne.
Ilustrace mě nejprve trochu zarazily, ale časem jsem si je oblíbila a hlavně se mi moc líbilo barevné členění celé knížky. Příběh jako takový byl dobrý, nápad slečny Krátké parádní a konec pohádkový; vždyť jsme v dětské knížce! Ale mám jedno velikananánské ALE:
Text na některých stranách, namátkou na s. 22, 31, 60, je zahlcující: i pro mě, a to jsem dobrá čtenářka a už mám něco přelouskáno! Nejde ani tak o to, že by ho - ten text - tvořily dlouhé a složité věty, mám na mysli spíš vizuální stránku: jednolitá vrstva písmen, často na barevném podkladu, a opticky tam nejsou vlastně žádné (nebo téměř žádné) odstavce.
Takže si nejsem jistá, co na to malí čtenáři; jako rodič bych asi knihu zvolila pro předčítání. Ale já osobně jsem velmi spokojená.

"Paní Krátká se ale nerada pletla lidem do života. Věděla, že o to nikdo nestojí. Lidé si nejraději svoje životy zařizují sami. Ale jak Maruška zdrceně stála u té velké popelnice a házela do ní poslední hračku, paní Krátká si řekla, že už toho bylo dost! Někdy se zkrátka lidem do života plést musíte, protože kdybyste dál jen mlčky přihlíželi, stali byste se součástí toho, co nechcete, aby se dělo."