Senzibil

Senzibil https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453723/bmid_senzibil-wsa-453723.jpg 4 114 25

Jsme v jednadvacátém století, ale v zamlžených a drsných Jeseníkách se do nelítostného zápasu na život a na smrt pouštějí dva muži nadaní schopnostmi, které si spojujeme spíše s pradávnými kouzelníky. Román Senzibil Markéty Pilátové rozehrává příběh dvou senzibilů obdařených těžko vysvětlitelnou silou, kterou každý z nich využívá jiným způsobem. Zároveň je sondou do českého „něcismu“, tedy obecně rozšířené víry v „něco“ vyššího, jež se neváže na tradiční náboženství a církve, ale také příběhem urputného a věčného boje dobra se zlem. Značná část děje se odehrává mimo hmatatelnou realitu, v paralelních světech. Při tom se dozvíme mnohé o senzibilech, zázračných léčitelích, přelévání mentální energie a pokusech předlistopadového režimu využít tuto těžko uchopitelnou skutečnost ve svůj prospěch. Některé motivy románu jsou rozprostřeny mezi pohádku a science-fiction, ale zároveň jsou pevně ukotveny v realitě. K tomu napomáhá i hluboká spjatost děje s Jeseníky s tajemností tamější přírody i tragickým obdobím čarodějnických procesů, které na desetiletí ovlivnily celý kraj a jeho obyvatele. Kromě jiných témat je román i příběhem mnoha podob lásky, zdaleka ne vždy idylické a naplněné.... celý text

Přidat komentář

jejda.majda
09.03.2024 5 z 5

Konečně! Konečně se mi dostala do ruky kniha, která mě vtáhla a bavila mě od začátku do konce. Děj byl neotřelý, nepředvídatelný a ten jazyk! To byla tak krásná a hutná čeština! Užívala jsem si úplně každé slovo.

Nečetla jsem si dopředu, o čem kniha bude, a čekala jsem něco jako vhled do světa českých léčitelů. A přišlo veliké překvapení, protože tohle byl strhující příběh o boji dobra s zla, do kterého ale byly vsazeny opravdové české reálie týkající se senzibilství, léčitelství a hypnózy.

Kniha mě dostala. Úplně přesně se mi trefila do noty. Mimo zajímavý příběh mě donutila přemýšlet i nad mým vlastním životem a způsobem myšlení. A přitom to byla beletrie, ne žádná ezo naučná literatura.

Markéta Pilátová je vynikající českou spisovatelkou a jestli jste od ní ještě nic nečetli, tak byste rozhodně měli.

Marhulka14
06.12.2023 3 z 5

Přiznám se, že jsem se chvílemi dost ztrácela.....
Kniha je zajímavá a plná tajemna.


wendys93
25.08.2023 5 z 5

Senzibil byl hrozně zvláštní na čtení. Tajemnej, fantaskní, hodně metaforickej a často snovej. Ale dalo se to u takový knížky předpokládat, řekla bych. Zároveň je velmi poetickej a v mnohém naturalistickej, což je taky něco, co nemusí vždycky fungovat. Tady je to ovšem kombinace přímo fenomenální.
Autorka dala život strašně zvláštnímu hrdinovi s neobyčejnou schopností, silným charakterem a osobním příběhem, který vás dostane. A dost možná i dožene k slzám a otevřenosti.

Isew
24.08.2023 3 z 5

Zpočátku měl příběh opravdu grády. Pak se začal rozpadat. Výborný nápad, který si zasloužil lepší zpracování. Jak skvěle kniha začala, tak neslavně skončila. Škoda.

jaroiva
18.03.2023 3 z 5

Příběh mne nějak nezaujal, ale hodně se mi líbila atmosféra, tajemné paranormální a přitom to působí realisticky.

senora
18.01.2023 2 z 5

Přiznávám, nechápu to. Šlo to mimo mě.

Charlie119
02.09.2022 3 z 5

Váhal jsem mezi třemi a čtyřmi. Je to velmi zajímavý koncept, i když je pravda, že vztahy postav mi sem tam přišly jak podle šablony.

Andi
30.08.2022 4 z 5

Skvělá kniha, tak jiná. Závěr to pokazil, zdál se mi odbytý.

Heli20
22.05.2022 5 z 5

Tak tohle byla jízda!Budu-li upřímná, jedna z nejvíc fascinujících knih, co jsem kdy četla. Příběh ve mně dozníval ještě hodně dlouho a dodnes se k němu v myšlenkách vracím.

orinka3
23.04.2022 5 z 5

Tomu říkám překvapení. Nečekala jsem, že se z českých literárních vod vynoří tak velký talent! Mám ráda magický realismus a tady je nejen napínavý a strhující děj, ale i překrásá čeština. Boj temna a světla, hranice lidských možností i pronikání entit z pradávna. Je potřeba nepřeskakovat a číst pozorně, jinak se snadno ta nit zašmodrchá. Navíc se všecko odehrává v Jeseníkách a okolí, takže i krajina je mi blízká. Vřele doporučuju, protože jde o nevšední čtení, které rozhodně vyniká.

Vesmich
10.04.2022 5 z 5

Je vůbec možné, že to napsal někdo zdejší? To má tolik rovin, že si můžu vybrat jednu, někomu ji vyprávět a pak jinou a vyprávět tu a budou to dvě knihy a další a budou tři a tak až do Nekonečna. Je to metakognitivní román o metakognitivním myšlení. Například. Taky je to kniha o Jeseníkách a copak se tam všechno neděje. Samozřejmě je to román o lásce.

Teckovana
27.07.2021 5 z 5

Něco mezi Lukjaněnkovou Noční hlídkou a Murakamiho magickými romány. Velmi čtivý a napínavý román z prostředí paranormálních jevů.

Mibaf
09.07.2021 4 z 5

Měl jsem pocit, že se kniha na každé druhé stránce vlastně trochu obhajuje, snaží se čtenáři dokázat, že to co zažívají postavy příběhu není zas až tak vzdálené tomu, co může prožít každý z nás. A možná právě to byl ten důvod, proč mi tak dlouho trvalo, než jsem se dokázal naladit na tuto vlnu. A možná víc jak dvě třetiny knihy jsem tedy dost zápasil a myslel, že vůbec nedočtu.

Zároveň mě ale hodně zajímal osud všech postav. Do poslední chvíle totiž není vůbec jasné, kdo se přikloní na jakou stranu a kdo se jak zachová. A právě proto připočítávám plusové hvězdičky :)

broskev28
01.05.2021 4 z 5

Krásně vypravená kniha nakladatelství Torst, ale pro mě mírné zklamání.
Po Tsunami blues, které jsem zhltla jedním dechem a které mě nadchlo tématem i jazykem, jsem se do Senzibila nemohla začíst. Dlouho figuroval na mém seznamu rozečtených knih a teprve zhruba po čtvrtině jsem se konečně zaháčkovala a četla s chutí a zájmem. Nebýt toho, že jde o další knihu z mého rodného kraje, asi bych nevytrvala a odložila ji.
Místní odkazy jsem kvitovala s nadšením, občas jsem se ujišťovala, zda mě neklame paměť: benzínová pumpa na náměstí, netypický jasan vedle losinského zámku (skleník za zády), Vernířovice. Mírně mě zmátla Pekařova Hora a už vůbec jsem nepochopila existenci Zářivé: když všechno ostatní sedí, proč ji nemůžu najít? Ale beru to jako autorskou licenci, můj problém.
Zatímco Tsunami pro mě představovalo zjevení - báseň v próze, tady mě jazyk nijak neuhranul. Možná to byl záměr; samotné téma je vlastně přísně vědecké, a současně zcela mimo vědní obory. K tomu se bohužel přidaly tiskové chyby, naštěstí spíše výjimečně, ale přesto rušivě. Navíc jsem velmi přízemní člověk, takže aury, jiné životy a mentální paláce pro mě byly neuchopitelné. Ale přesto mě Mirek, Rudy, oma Hella, Lipo, Kristián a především Jindřich Máslo zaujali a nelituju času stráveného v jejich společnosti. Teď si jen počkám, co na knihu řeknou místní, fajnšmekři.

"Svět lidí je poháněn tajemstvími, je jimi tvořen. Odhalováním nejrůznějších tajemství tráví lidé nejvíc času, jiní celý svůj život zasvětí jejich střežení. Tajemství je slovo, které prodává nejvíc knih a plní nejvíc příběhů. Je to i proto, že na konci každého lidského života největší tajemství čeká. Ti, kteří se smrti snaží přijít na kloub, i ti, kteří se jí snaží celý život vyhýbat a vytěsnit ji, jsou na tom nakonec stejně."

Katrinreading
30.04.2021 2 z 5

Trochu jsem se v tom ztrácela, navíc se mi nedařilo naladit na vlnu senzibilství. Věřím v lidskou empatii a schopnost částečně se vcítit do druhých, nikoliv však na senzibilitu či mentalismus. Vlastně mi to připadá jako jeden velký blábol - ne ta kniha - ale mentalismus jako takový, který pracuje s iluzemi, které si sami okolo sebe vytváříme.
Kniha je napsána celkem čtivě, ale zbytečně se patlá v "magii", která je v tomto díle těžko uvěřitelná.

Márinka
19.04.2021 4 z 5

Je to náročné čtení, ale skvělé! Nejen pro fanoušky mimosmyslového vnímání, ale také pro obdivovatele mentalisty Patricka Janea. Všechny trenéry paměti nevyjímaje. I když se to na první pohled nezdá, základ příběhu je založen na skutečných událostech. Např. na existenci výzkumného ústavu paranormálních jevů. Komunisté sice na parapsychologii nevěřili, přesto zkoumali, zda by „mentiony“ mohly např. napomoci růstu brambor.

Pro mě však byly fascinující zejména magické kapitoly, neočekávaně barvitě – a správně – popisující paměťovou techniku mentálních paláců. I v tomto románu střídá Markéta Pilátová nejen vypravěče, ale také časové roviny. Boj dobra se zlem totiž nezná hranic. Zejména, když dějištěm příběhu je krajina, kde v historii hořely hranice upalující oběti inkvizitora Jindřicha Bobliga.

bod
08.04.2021 1 z 5

Už dlouho jsem nečetla knihu, o které bych mohla říct, že se mi ale vůbec nelíbila, až v tomto případě...

lencin
04.04.2021 5 z 5

Odvěký zápas Dobra a Zla. Láska v mnoha svých projevech. Magický realismus Markéty Pilátové tentokrát z okolí Velkých Losin. Kniha se mi líbila a četla se jedním dechem.

jes09
29.03.2021 4 z 5

Pro mě velkým překvapením. Toto těžko vysvětlitelné téma bylo hezky popsáno. Z prvu jsem měla pochyb, ale v zápětí to nabralo obrátky. Kniha se přetla jedním dechem.

BarboraLev
04.03.2021 4 z 5

Zajímavý příběh, poutavý jazyk. Za mě překvapení roku.