Válka starého muže

Válka starého muže https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533579/bmid_valka-stareho-muze-65e633a25d980.png 4 190 44

Koloniální války série

1. díl >

Když člověk konečně dosáhl hvězd, zjistil, že jen málo planet je vhodných k životu a že ve vzdáleném vesmíru zuří o každou z nich krvavá válka mezi mnoha technicky vyspělými rasami. Přestože člověk nepatří mezi ty nejrozvinutější, již desetiletí zuřivě a neúprosně bojuje daleko od domova, aby samotná Země zůstala v bezpečí. Většinu zdrojů ovládají Koloniální obranné síly, ke kterým se může přidat každý, jehož pozemský čas se naplnil. KOS nestojí o mladé lidi, chce již zkušené a vyspělé jedince, kteří se po odchodu ze Země již nikdy na rodnou planetu nevrátí. V bojích si odslouží dva roky, a pokud přežijí, mohou se usadit na jedné z těžce získaných planet. John Perry se rozhodne využít nabízené příležitosti. Myslí si, že ví, co ho čeká. Ale opravdový boj, světelné roky od domova, představuje jeho nejhorší noční můry, a to, co se z něho stává, je ještě mnohem děsivější.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , Audiotéka
Originální název:

Old Man's War , 2005


Interpreti: Petr Neskusil
více info...

Přidat komentář

ludek.n
18.03.2024 4 z 5

Poté, co se lidstvo vydalo ke hvězdám, stalo se i jednou z válčících stran ve vesmírném konfliktu, v němž nejde o nic méně než o planety, vhodné k osídlení. Boj je brutální a neúprosný. John Perry ve svých pětasedmdesáti napřed navštívil hrob své ženy a potom narukoval do Koloniálních obranných sil, aby se na této válce podílel. John Scalzi, jak připomíná noticka na obálce, následuje tradici Roberta A. Heinleina a jeho Hvězdné pěchoty. Činí tak v duchu velkého mistra, ale je přitom dostatečně sám sebou, aby to nebyla jen obyčejná kopírka. Tam, kde Heinlein používal technokratickou psychologii velkých slov, pojmů a myšlenek, Scalzi nasadil emoce, lehkost a nadhled. Jeho Válka starého muže má drive a solidní odpich, zrychlení přitom udržuje konstantní od začátku až do konce. Sarkastické hlášky koření vojenský dril a dokáží udržet hladinu čtenářových endorfinů na vysoké úrovni, i když se zrovna nebojuje. Kniha se čte nadmíru dobře, nikde neškobrtá ani se nezastavuje. Těším se na další pokračování.

ondrej0119
16.02.2024 5 z 5

Za mě velmi příjemné překvápko, čekal jsem něco ve stylu Kotlety - nic proti němu, za mě je to nenáročné odreagování. Tohle je výrazně méně akční, sprosté i sexuální, ale zase to vykresluje poměrně komplexní vesmír se zajímavý principy, rasami a technologiemi. Určitě zkusím i další díly.


petrulka
07.11.2023 3 z 5

Tohle vypadalo velmi slibně. Námět zajímavý. Začátek pomalejší, no dobrá, vydržím, očekávám rozjezd. Ale nedočkala jsem se. Ačkoliv by příběh mohl být strhující, s takovým nápadem nepochybně potenciál byl, neskutečně jsem se nudila. Zdlouhavé popisy, nekonečné rozhovory, té akce pro mě opravdu málo a překvapivých momentů ještě míň. Tentokrát dál číst nebudu.

olga8832
25.09.2023 5 z 5

Tohle parádní sci-fi mi tedy vyrazilo dech a přečetla jsem jedním dechem. Je tu nadhled, akce, trochu humoru a skvěle vypracovaný kosmos. Rozhodně doporučuji a jdu do dalších dílů.

Mrshodan
27.05.2023 5 z 5

Díky moc za dobrý tip mým oblíbeným uživatelům! Tuhle sci-fi jsem zhltla během několika dní. Chytrý humor, kupa překvapení, akční děj a sympatičtí hrdinové - prima čtivo.

R47
11.05.2023 4 z 5

Zdařilý klon hvězdné pěchoty, který naštěstí není tak nechutně militantní a náborový. Štvalo mě, že Scalzi vlastně nijak nevyužívá motivu toho, že jde o staré muže. O důchodce. Až na pár narážek na začátku zůstává tenhle motiv prakticky nevyužitý. Zajímavější už byl motiv Brigády duchů, ale ten se objevuje až ke konci a bude hádám předmětem až druhého dílu. Taky to, jak se hlavní hrdina šplhá v armádním žebříčku nahoru je trochu vycucané z prstu, ale Scalzi holt umí psát, odsejpá to rychle, dialogy jsou kulometné, tu a tam se pousmějete, a než se nadechnete je konec.

soupik2012
08.01.2023 5 z 5

Po delší době někdo přišel v daném žánru s něčím novým. Moc se mi líbil nápad, jak verbovat nové rekruty do války. Až mi bude 75 let, ráda se k nim přidám. :-) Jedinou lehce nudnější pasáž jsem zaznamenala v období výcviku. Ale závěrečné boje, které vyžadují velkou porci důvtipu a nejsou tak naštěstí pouhou bezduchou střílečkou ala Kotleta mi to plně vynahradily. Jedna dějová linka, sympatický hrdina, občasný vkusný humor, dobře dějově zpracované. Samá pozitiva. Navíc velice dobře tuto audioknihu načetl pan Petr Neskusil.

Untentrauer
14.12.2022 2 z 5

Autor má velký problém - neumí se vcítit do role důchodce a proto tomu neodpovídají reakce a rozhovory postav. Autor se také zaměřuje na popisy nepodstatných věcí, které nejsou nutné rozebírat a to jak z hlediska příběhu, tak z hlediska zájmu čtenáře. Je to průměrná kniha kterou snadno předčí naši známí autoři scifi.

tlllk
17.10.2022 5 z 5

Prišlo mi to ešte lepšie ako Hviezdná pechota, malo to lepšiu logiku , aj sympatickejšie postavy. Ako audio zhltnuté za jeden deň.

Ales.BD
12.09.2022 4 z 5

Vojenská sci-fi jak má být. Nápad s vojáky velmi starými a velmi mladými je dobrý a dobře využitý. Rychlý spád, akce, životní postřehy i humor. Dá se postavit vedle Hvězdné pěchoty, aniž by se tato snažila opustit poličku nebo použít blaster.

Hzjena
24.08.2022 4 z 5

Ano, překvapivě dobré scífko, ke kterému bych se nedostal, kdyby nebylo zdarma na audiotéce, přiznávám bez mučení :D


Zpočátku mi to sice hodně nebezpečně připomnělo Avatara, ale naštěstí to hned po začátku přešlo. Má to všechno co by člověk hledal u dobrého sci-fi. Dobrou atmosféru, zdařilé popisy zbraní, hrdinské výkony, vývoj hlavního hrdiny i trochu té lásky byť s hořkosladkou chutí. Hlavní hrdina je sympoš kterého si možná nezamilujete, ale rozhodně se nestane, že by se vám nelíbil.

JerryDexter
25.06.2022 3 z 5

Jedna velká pocta Henleinovi. Válka starého muže je nejen o bandě důchodců, kteří se na stará kolena dají k vesmírné armádě. Je to především příběh o přátelství, touze po dobrodružství a nekonečné vůli žít.

Chytuš
01.04.2022 5 z 5

UCHOKNIHA. S podtitulem Jak se banda starejch páprdů vydala bojovat s emzáckými hajzlíky. Nevěděla jsem, co od toho přesně čekat - a možná je to tak někdy mnohem lepší - byla jsem totiž docela unešená - jak dějem, tak postavami... Perry mě bavil jak v pětasedmdesáti, tak ve své nové mladé, notně vylepšené podobě :-) Čekala jsem, že to půjde hlavně a především o boje a bojůvky, případně vojenský výcvik, ale tahle vojenská linka byla tak skvěle nakombinovaná s otázkami ryzí lidskosti a dokonce romantiky, že musím smeknout. Už se těším na Brigády duchů...

Ivan F
07.03.2022 4 z 5

Prekvapivo dobré čítanie o starých páprdoch, ktorí notne opotrebovaní a vekom zašlí (nehovoriac o zubných protézach, kalnom zraku a pečeňových škvrnách) narukujú. Kniha je síce tak trochu utáraná (čo mne vyhovovalo) no neuberá jej to na pútavosti. Opisov bojov je takisto málo oproti iným military SF počinom, no nie je to na škodu. Takisto na konci správne odmeraná dávka potrebného pátosu a sentimentu dáva vyznieť ľudskosti a čuduj sa svete nehynúcej lásky - mne sa to veľmi páčilo, hoc nemusí to byť každému po chuti. Suma sumárum: príjemné čítanie s tými správnymi ingredienciami, ktoré moju stále hladnú čitateľskú dušu na určitú dobu zasýtilo.

Schary
08.02.2022 4 z 5

Kniha se mi četla dobře, zajímalo mě, jak funguje systém omlazení a přerod ze starců na mladé vojáky. Po tom, co jsou důchodci bojeschopní, je knížka především o válčení s jinými vesmírnými rasami, což nebyl úplně můj šálek. V závěrečné části na hlavního hrdinu Perryho čeká překvapení.

renefer
19.01.2022 4 z 5

Zajímavá kniha se zajímavou vizí do budoucnosti. Proč omlazovat, když se dá kompletně vyměnit? Kdo by nechtěl...Hvězdička dolů za zkrácené popisy osudů vedlejších postav, kdyby tomu autor věnoval jednu kapitolku z jejich pohledu, líbilo by se mi to víc.

jaroiva
11.12.2021 4 z 5

Chlapská bojová sci-fi. Ale přesto mě to bavilo. Jsem ráda, že můžu pokračovat hned dalším dílem.
Až mi bude 70, brala bych výměnu těla za mladší, klidně i zelené... Tak prosím vědce, aby rychle bádali. :)

EDIT: po druhém dílu už mě neláká číst dál. Raději si znovu přečtu Půjčovnu masa nebo konečně dočtu ten třetí díl Takeshiho Kovacse.

WugWugs
17.03.2021 3 z 5

Čítavé a heinleinovsky sebavedomo ukecané. Stránky ubiehajú v bojovej kadencii a občas pri-trafia aj humor. V polovici si hovorím, že by už mohol teda prísť aj nejaký ten príbeh so zápletkou, príde však len ku tradičnému vojenskému pátosu. Celá Vojna je tak v zásade len opis vojakov a ich nových spôsobov boja vo vesmíre a proti vesmíranom. Jej zrejme jediným a hlavným šťastím v úspechu je, že je tak dobre napísaná. V zúfalstve scenáristov po vybrakovaní PK Dicka a kombinatorickej zlátanosti hrdikomixov ma prekvapuje, že ešte nemáme blockbuster s Tomom Cruisom. 3.5

psychousek
15.09.2020

Bylo mu 75 a vstoupil někam, kam za mlada nechtěl, o čem nic nevěděl, a bez toho, s kým se tak domluvil. Najednou se mu otevřely oči dokořán, dveře do vesmíru, a možnosti, kterých se děsil.

Kniha se četla velmi dobře, příběh zaujal, ačkoli tam nebyla pro mne ta důležitá kontinuální linka hlavního příběhu. Bitva od bitvy měly společné jen hlavní postavu, teda než přišel konec. Moc ráda bych věděla, zda autor od začátku plánoval udělat z toho knižní serii, nebo chtěl mít jen jeden příběh, který bude znít uceleně.

Bašťák
01.10.2019 4 z 5

Na mistra Heinleina to sice nemá, ale jinak mi ho autorův styl hodně připoměl, aniž bych si přečetl tu noticku na titulce knihy. Celkově svižná, dobrými nápady vybavená military sci-fi, která potěší každého milovníka tohoto žánru.