Princ bláznů

Princ bláznů https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/401426/bmid_princ-blaznu-MeM-401426.jpg 4 71 13

Válka Červené královny série

1. díl >

Červená královna je stará, ale králové Roztříštěné říše se jí bojí víc, než kohokoliv jiného. Po celou dobu své dlouhé vlády bojovala ve vleklé válce za vyšší cíle, než jsou půda či zlato. Její největší zbraní je tajuplná Tichá sestra. Ta zůstává skryta zrakům většiny lidí, a ti, co ji spatřili, o ní nemluví. Vnuk Červené královny, princ Jalan Kendeth - zbabělec, hazardní hráč a nenapravitelný svůdce žen - Tichou sestru vidí. Je v pořadí desátým dědicem trůnu a se svou rolí méně důležitého člena královské rodiny je naprosto spokojený. Předstírá proto, že ohyzdná babizna neexistuje. Jenže se blíží válka. Svědkové tvrdí, že viděli pochodovat armádu nemrtvých a Červená královna povolala svou rodinu k obraně říše. Jal si myslí, že jde o pouhou báchorku - nic, co by se ho týkalo. To se ale mýlí...... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: ekniha , Talpress
Originální název:

Prince of Fools , 2014


více info...

Přidat komentář

Frizer
29.06.2023 4 z 5

Mám rád Fantasy kde je hlavním hrdinou "underdog" což Princ bláznů splňuje skvěle. Jalan si myslel že život profláká jako x-tý potomek královského rodu a nic než záplavy kurev a alkoholu ho nepotká. Jak moc se mýlil. Jako úvod do trilogie slouží dobře, akce je dostatečná a vztah mezi Jalanem a Snorrim (typický severský hrdina) je skvěle napsaný....knížku občas shazují "humorné scény" ale to se dá přežít.

petr_
03.02.2023 3 z 5

Tuto knihu bych označil jako tuctovou fantasy, je tam trochu magie, nekromani, obtížná cesta a nějaký ten krvák.
Zkusím další díl série, a jestli nebude lepší, tak pokračovat nebudu.


Etule
04.05.2020 3 z 5

Musím říct, že Trnovým princem Jorgem nasadil Lawrence laťku opravdu vysoko. Toho parchanta jsem milovala od začátku až do konce. Bohužel u Jalana jsem měla naprosto opačný problém. Ten kluk (vzhledem k jeho věku a chování opravdu kluk) mi neskutečně dráždil nervy. Na druhou stranu to Snorri dost vyvažoval, protože ten byl naopak naprosto boží. Nejspíš to bude ale také tím, že tíhnu k severským národům.
Nicméně tahle kniha mě dost potrápila. Celkově byla fajn, i když některé věci tam byly naprosto jasné, jiné překvapily. Setkali jsme se dokonce i s Jorgovými bratry, což bylo teda hodně milé. :-) Nejvíc mě bavila poslední třetina knihy, kdy se k nimi připojili ostatní Vikingové, které Snorri znal. Další díly si asi přečtu, protože mě zajímá, jak se to bude vyvíjet dál.
V Trnovém princi jsem byla nadšená, že Jorg byl po celou trilogii stále stejný parchant. Tady bych zase pro změnu byla docela ráda, kdyby se Jalan aspoň trochu změnil. Tak uvidíme, co si pro mě autor připraví. Ale jeho Roztříštěné říše mě opravdu baví, o tom není sporu. :-)

bo_okista
01.04.2020 3 z 5

Tak nějak nevím, co jsem si z Prince bláznů odnesla - minimálně to, že mě baví styl, jakým Mark Lawrence píše. Aby mě autor donutil zasmát se při četní nahlas, to mě vždycky potěší, nestává se to totiž úplně často.

Když jsem se ptala, kde s Lawrencem začít, většina lidí mi radila, ať jeho Roztříštěnou říši přeskočím, protože tam není tak silnej a pokud chci vědět, jestli si ho oblíbím jako autora, ať sáhnu rovnou po Rudé sestře /která je prý jednoznašně nejsolidnější/ nebo právě po Princi bláznů. A ačkoli pro mě byl Princ bláznů v mnoha ohledech frustrující, věřím, že Lawrence jako autor některou ze svých knih dostane mezi moje oblíbence, možná právě opěvovanou Rudou sestru.

Konec blábolení, pokusím se o knize spíchnout něco smysluplného.

Mark Lawrence v Princi bláznů představuje prince Jalana, desátého dědice Červené královny, který by se dal charakterizovat slovy, která jsou asi příliš sprostá na to, abych je sem takhle otevřeně psala. To první, "vychcanej" asi ještě DK unese, u druhého si řekněme prostě jen to, že začíná na "z" a rýmuje se se slovem prd. /A já že kazím mravní výchovu mládeže, nechápu/

Koneckonců asi nejlépe se vám Jalan představí sám hned prvními slovy, která si v knize přečtete: "Jsem lhář, podvodních a zbabělec, ale nikdy v životě bych nenechal přítele na holičkách. Ledaže by to vyžadovalo čest, poctivost nebo snad dokonce odvahu."
Jalan má vlastně v životě jen málo cílů, mezi ty převažující se počítá - splatit svůj dluh u místního, řekněme, gangstera, nebo přinejlepším - nemuset ho splácet vůbec, vyspat se s co nejvíc ženskejma a dožít svůj život v přepychu.
Nic z toho mu není souzeno, setkáváme se s ním, když prchá z domu jedné ze svých milenek, jen aby se jeho cesty střetly se Snorrim, seveřanem, válečníkem skrz naskrz a uprchlíkem. A protože se mi nechce zabíhat do spoileroidních podrobností, prozradím jen, že Jalana a Snorriho k sobě připoutá kletba, která je odsoudí k cestě na sever.

První věc, která mě překvapila, bylo, kam se Mark Lawrence rozhodl svůj příběh zasadit. Co vám zprvu přijde jako alternativní historie, se brzy změní a to díky pár chytře umístěným nápovědám. Mark Lawrence se vlastně vůbec nezajímá o to, jestli tuhle malou záhadu odkryjete a o to mi byl sympatičtější. Je hezký, když vám autor nemusí vyhláskovat, co tím vším zamýšlel.

Kde mě Lawrence ztrácí, je samotný děj. Jako by všudypřítomný okouzlující sarkastický humor a přirozená chemie mezi Jalem a Snorrim měly jenom maskovat to, že sledujete poměrně přímočarý příběh - prostě cestu na sever. Někde v polovině cesty, když vás to popichování sice baví dál, ale už zdaleka nenaplňuje jako ze začátku, zjistíte, že vlastně nemáte s čím pracovat. Magie/kletba vám sice pomalu začíná dávat smysl, ale stejně rychle vyplývá na světlo, že slouží vlastně jen jako hybatel, který posouvá děj vpřed a řešení "toho hlavního průseru", ale nějakou další roli neplní. O to víc mě frustrovalo, když ty hlavní "bojové" sekvence autor přeskočil s tím, že "Jal je vlastně Berserk, takže když se dostane do boje, vidí rudou mlhu a to je všechno, takže i vy, jako čtenáři nevidíte nic"

Knihy, které hodnotím 3/5 jsou většinou typické příklady toho, že daný titul "neurazí-nenadchne". Princ bláznů je netypický příklad, který "nadchnul-frustroval". Rozhodně hodlám dát autorovi další šanci, věřím, že si někdy v budoucnu přečtu i pokračování, protože to přes všechny moje výtky byla příjemná četba. Lawrence dokáže popsat to největší násilí s takovou lehkostí, že zůstává rozum stát. Jenže k božím postavám a smyslu pro humor potřebuju i boží děj. A toho se mi tady nedostalo.

Peťa2110
04.10.2019 5 z 5

Kniha sa veľmi dobre čítala, skutočne som sa nasmiala a (Anti)hrdinu si obľúbila. Teším sa na ďalšie diely :-)

Vencio
21.06.2019 5 z 5

Další ze skvělých sérií, kde se navíc využívá již vytvořený svět - za mě vždy jedině plus -, zároveň ale není jen převyprávěn původní příběh z jiného pohledu. Dějová linka je tedy unikátní a není nutné znát předchozí sérii "Roztříštěná říše". Ale přesto se mladý Jalan čas od času dostane na místo či se setká s postavou z původní série - vždycky mě potěší pocit "toho znám... jo, tady vlastně Jorg něco málo odpálil - takže už to nehoří..." :).

Čekal jsem podobný styl jako v Roztříštěné říši, ale tahle série má svou vlastní příchuť. Je možná trochu méně naturalistická i méně akční, ale rozhodně se v ní příliš neklevetí (tedy pokud pomineme postelová dobrodružství a naštvané bratry/ manžele :)). Styl humoru je také trochu jiný, a samozřejmě Jalan vůbec není Jorg - "když můžeš, uteč" a "vždycky ber peníze" -, to jsou jeho životní kréda. Snorri, další osobitá postava v tomto temnějším žánru, v D&D by byl charakterem zcela jistě zákonné dobro, což ho činí možná trochu předvídatelným (proti tomuhle prvku, ale zkušeně stojí Jalan). Poslední postavou, která pro mě má svůj půvab, je Červená královna. Zdůvodnění by tady ale příliš nešlo bez spoilerů, které považuji za zásadní pro vývoj příběhu.

Překlad hodnotím spíše pozitivně, i když občas jsem se zasekl ve smyslu "kde se tam vzalo tohle zase", ale většinou se to nějak vysvětlilo. Nicméně, občas se tam vyskytla nějaká ta chyba, kdy si Jalan přepisuje rodokmen na pravnuka Červené královny (je jejím vnukem; Osheimské kolo, s. 132); z pod okapu vezme 2 lucerny, ale pak má v ruce 3 (Lhářův klíč, s. 454); neví, jestli se zrovna cpe hovězím nebo zvěřinou apod. Jsou to sice drobnosti, a jednu dvě bych určitě přehlédl, ale časem mě začaly rozčilovat (proto jsem si příklady poznamenal), přijde mi to jako škoda... Na druhou stranu, vyložených překlepů je velmi pomálu.

Původně jsem přemýšlel nad 4 hvězdami - ve srovnání s Jorgovou sérií, mi přijde o trošku slabší -, ale pokud sérii mám hodnotit jako jedinečnou a nesrovnávat, tak dávám 5/5 (zvláště za ten osobitý humor). Sérii tedy určitě doporučuji, byť v některých místech není tak svižná, ale tohle mi do určité míry nikdy nevadilo a vyložená vata ve Válce Červené královny určitě není.

cca
27.03.2019 4 z 5

Autor ani ve své druhé sérii nezklamal, ačkoliv mám asi přeci jen o něco radši Jorga. Jinak je to přesně ten typ fantasy, který nikdy neurazí. Líbí se mi, že Roztříštěná říše nebyla zapomenuta, objevuje se tam spousta známých jmen, stejná prostředí a v jedné chvíli se dějové linie dokonce na chvilku protnou. Rozhodně stojí za přečtení.

tonysojka
28.07.2018 5 z 5

Jalan není takový spratek jako Jorge, i příběh je ucesanejsi a vyprávění více semknute než Trnová trilogie, se kterou jsem se víc bavil, ale také dobré a hodně! Těším se na další dily

Knihomlok2015
25.03.2018 3 z 5

Zatím jenom tři, ale rozběhlo se nám to dost dobře, takže na čtyři jsem příště opravdu připravena. (snad Mark Lawrence taky :-)

Braenn
27.02.2018 4 z 5

Ach... ach ano.
Tentokrát budu (na svůj zvyk) stručná.

Na začátku bylo mírné zklamání, neboť jsem podle anotace očekávala hrdinu a děj ala Locke Lamora. Proto mne zamrzelo, když se děj záhy přesunul z městského fantasy na klasické "jdeme na dlouhou pouť do bodu A, kde porazíme nemrtvé zlo" Téma už trochu ošoupané tím, jak ho autoři fantasy neustále vytahují ze šuplíku nápadů.

Naštěstí jsem vytrvala, a byla po zásluze odměněna. Kniha má sice táhlejší a nevýrazné pasáže, ale charakter hlavního hrdiny zůstává hlavním tahounem. Jen díky němu tam máme scény, u kterých se musíte hlasitě smát. Hrdina proti své vůli a schopnostem, lamač ženských rozkroků a klikař z povolání.

Motiv ústředního klíče je také velmi dobrý. Nápaditý. Takže čtyři krásné, zasloužené hvězdy za fantasy, které si třeba i jednou přečtu znova.

trudoš
29.11.2016 4 z 5

Oproti předchozí trilogii Roztříštěná říše je první díl Války Červené královny okořeněn velkou dávkou ironického humoru. Ne že by zápletka sklouzávala k parodii, jen cynické odlehčení dává syrovému vývoji událostí neodolatelný šmrnc, tolik příznačný třeba pro tvorbu Joa Abercrombieho nebo Scotta Lynche. Temnota a zmar zde stále mají nepopiratelnou roli, ovšem to, co čtení dělá tak atraktivním, je ich-forma vyprávění prince Jalana, jedné z nejpovedenějších antihrdinských postav v dějinách žánru. Ten chlap je lhář, opilec, děvkař a posera, ale přesto jej budete milovat.
Slabinou je bohužel linie příběhu. I když děj nabere spád poměrně záhy, nemile ustrne v rovině putování z bodu A do bodu B a krvavých střetů, které po cestě aktéry zastihnou. Je to napínavé i zábavné, ale nepříliš košaté a v důsledku trochu lineární. Přesto je v tom příslib hodně zajímavých časů a osobně jen doufám, že nastavená laťka nekompromisního humoru, ve kterém to lítá hlava nehlava, nijak nepůjde s kvalitou dolů.

borknagar
25.11.2016 3 z 5

Od Marka Lawrence jsem žádnou jinou knihu nečetl a vlastně by se dalo říct, že jsem ani o nic nepřišel. Průměrný spisovatel, který spíše nudí, než baví. Princ bláznů je kniha, která nenadchne, ale číst se dá a jsou chvilky, kdy některé pasáže z knihy byly vysloveně dobré. Hlavní postava prince Jalana je jako celý příběh. Je vám vlastně celkem jedno, jak to s ní dopadne, je vám fuk, kam jde a proč tam jde a vlastně kdyby tam nebyla, ani si toho nevšimnete. Průměr, který zasytí, ale neuspokojí........

bostonstriker
18.11.2016 4 z 5

Ackoliv jsem se srovnani s Jorgem chtela vyhnout... ten psychopat je memu srdci bliz... Takze zatim za 4*