Trnový císař

Trnový císař https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/301824/bmid_trnovy-cisar-xhQ-301824.jpg 4 123 20

Roztříštěná říše série

< 3. díl

Cesta k trůnu vede temnotou - a jít po ní může jen ten, kdo nese vlastní temnotu jako zbroj. Svět je na pokraji zkázy a realita se hroutí. Konec všeho se nezadržitelně blíží. Přichází chvíle, na kterou jsem celý život čekal. Přichází moje chvíle. Postavím se před Stovku a přinutím je, aby mě poslouchali. Usednu na císařský trůn a nikdo, ať už živý nebo mrtvý, mi v tom nezabrání. Možná budu poslední císař co kdy vládl, ale hlavní věc je, že jím budu. Tohle je chvíle, kdy mě ti moudří mezi vámi opustí a kdy se ti zbožní obrátí k Bohu. Od cíle mě už dělí jen posledních pár kroků, bratři moji, a já ho hodlám dosáhnout. Nečekejte, že se zastavím, abych vám pomohl. Pokud jste chytří, utečte. Pokud máte duši, modlete se. Pokud máte odvahu, bojujte. Ale nechoďte za mnou. Protože moje cesta vede k věčnému zatracení.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Talpress
Originální název:

Emperor of Thorns , 2013


více info...

Přidat komentář

postoran-CZ
28.10.2023 4 z 5

Jorgu, máš to za čtyři. S odřenýma ušima, ale máš to tam.
Třetí díl vede Jorga směrem do Vídeňky, kde se má konat další Sněm. Jorg se opět chová prchlivě a nebojí se jít přes mrtvoly. Ale pořád to panu Lawrenceovi funguje. Neříkám, že to je nějaká ultrakrutopřísná fantasy, že je to nějak skvěle zpracované, to ne. Nejspíš za pár měsíců či let na toto úplně zapomenu a Jorga mi budou připomínat jen tři knížky na poličce. Nicméně nezlobím se, že jsem se do toho pustil. Nechť tě provází síla, Jorgu.

blackdarkness
25.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Tento poslední díl jsem musela číst s přestávkami. Skoky do minulosti naprosto rušily a nezajímaly mě. Jak napsal autor v doslovu, je dobře, že z Jorga neudělal dojnou krávu. Ačkoli byl Jorg úžasná postava, stačilo.


Karcoolka2210
16.10.2021 3 z 5

Mne asi celkom unikla pointa tejto trilógie, aj keď prvé dve knihy boli celkom dobré, v tejto som sa už miestami strácala. Pravdupovediac som sa nútila dopočúvať túto knihu a trvalo mi to niekoľko mesiacov, kým som sa dopracovala ku koncu. Takže celkovo hodnotím túto trilógiu ako veľmi rýchlo zabudnuteľnú. AJ

Jonny
11.10.2021 3 z 5

Zas o trochu lépe napsané než předchozí díl.
Milá oddechová literatura. Nic víc, nic míň...

Na Jorga asi dřív či později zapomenu - zas až tak hluboký dojem na mě neudělal. Avšak, i tak byl čas strávený s Jorgem příjemný.

Karolína346
05.09.2021 5 z 5

Jsem nešťastná z toho, že je tato úžasná série u konce. Stejně jako předchozí díly mě nezklamala, dostala jsem přesně to, co jsem očekávala. Napětí od první stránky až do poslední, vážně jsem si celou sérii zamilovala a přečtu si od autora více knih.

Etule
05.01.2020 4 z 5

MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY!
Bezprostředně po dočtení dnes v noci jsem si říkala, jestli autora mám nenávidět nebo milovat. Dospěla jsem k závěru, že to ukončil nejlépe, jak mohl. I kdyby knihy už neměly další pokračování, tak pokud by to zakončil "happy endem" totálně by to zazdilo celou sérii. Protože Jorg byl zmetek. Od začátku do konce, za což autorovi nezbývá než blahořečit. Mohl z něj postupem času udělat klaďase, který vyspěl atd. atd. Ale on to neudělal a za toho prostě musíte milovat. I když jsem si u některých pasáží říkala: "A hele, Jorg vyměkl." Tak vzápětí autor udělal něco, kdy moje srdce radostně poskočilo a já mohla vítězoslavně prohlásit, že ne. Že opravdu zůstal parchantem až do konce, což si myslím, že většina čtenářů na téhle sérii prostě miluje.
Jak je to s Mrtvým králem mi docvaklo někde v polovině knihy, takže v tomhle případě se překvapení nějak nekonalo, ale vůbec to nevadilo.
Chtěla jsem se vrhnout na další sérii, ale myslím, že si ještě chvíli ponechám vzpomínku na Jorga a jeho prachmizerné bratry, které prostě nelze nemilovat.

Anca136
28.09.2019

Skvělá série, ten konec mě teda dostal a nejspíš i trochu zklamal, ale na druhou stranu trn doslov to tak dokonale opodstatnil že se člověk ani nemůže zlobit. Rozhodně si celou serii někdy přečtu znovu. Celá serie mi vzala dech.

n.ezn.amy
20.06.2019 5 z 5

Skvělá trilogie dočtena. Jorg došel nakonec, aby se stal císařem. Za mě hodně překvapivý konec, ale ty netradiční závěry mají něco do sebe

Lenka.Vílka
26.02.2019 4 z 5

Konec? Co k němu dodat? Jenom to, že kvůli němu jsem ubrala hvězdu. Jinak stejně dobré jako předchozí díly a zakončení skvělé série. Doporučím knihu (a celou sérii) i tak dál? Jo.

cca
15.01.2019 5 z 5

Celkově skvělá série, druhý a třetí díl mě nicméně bavil mnohem víc než ten první. Zajímavé byly obě časové roviny ale příběhu ubralo na kvalitě, že identita Mrtvého krále byla prozrazená dávno před koncem (konkrétně v příběhu Chelly, když Jorgovi ve voze říká že Mrtvý král je mnohem mladší než on a tak dále...hodně lidem to potom dojde...), takže jsem byla zklamaná z konce, kde mě vlastně nic nepřekvapilo, myslela jsem totiž, že to autor tak nějak "prozradil" záměrně a bude nás na konci čekat nějaký šokující závěr, ale ono nic. Prozradí se "tajemný" král a pak pár stránek a konec. Kromě závěru to ale byl naprosto strhující příběh a podobně jako hodně lidí mě překvapuje že Roztříštěná říše není známější.

tonysojka
28.07.2018 5 z 5

Souhlas se všemi komentáři

Lutzinka
12.04.2018 5 z 5

Tak nám Jorg došel na konec svého příběhu...
Musím říct, že mě to opět bavilo. Nevadilo mi skákání v čase, sprosté výrazy, ani stále se rozrůstající se množství mrtvol... to k Jorgovi prostě patří.

A to, že si každý s sebou táhne nějaké kostlivce z minulosti, kteří vás dřív, nebo později stejně doženou, je pravda, a jestli se vám to nelíbí, tak s tím zkuste něco udělat...Protože jak říká Jorg, ukažte mi něco, co bych nedokázal...

ikkaku
22.01.2018

Vím, že si lidé stěžují na pointu s Mrtvým králem, ale pokud jste četli pozorně, tak celá pointa byla "otevřená" už ve dvojce :)
Osobně mě trochu mrzí "finální finále" s kolem, jinak jsem si knížku maximálně užil

martina1199
30.09.2017 5 z 5

Roztříštěná říše je vynikající série a ani 10 hvězdiček by nebylo dost :-)
Jestli chcete drsnou, temnou a syrovou fantasy obohacenou o "postapo" s hlavním hrdinou, který se nezalekne ničeho, aby dosáhl svého cíle, a pokud někdy udělá dobrou věc, tak nikdy z těch "správných" důvodů, sáhněte po příběhu o Jorgu z Ankratu - Trnovém princi, králi a nakonec i císaři :-)

alexvera
25.08.2017 5 z 5

Ach, Jorgu ... budeš mi chybět. Víc zmetkovitější postavu se mi asi hned tak nepoštěstí najít. Celá trilogie je naprosto úžasná a nechápu proč se o ní víc nemluví - stejně jako o Rudém úsvitu P. Browna.

Schullerka
24.08.2017 3 z 5

Docela slušné zakončení trilogie. Zkazil to jen ten konec. Tak nějak narychlo spíchnutý a vzhledem k celkovému rozsahu knihy opravdu uspěchaný. Z těch více než 500 stran mohl autor věnovat rozuzlení a konci více místa než těch pár krátkých kapitol. Epilog (kap. 53-54) jsem si musela přečíst dvakrát a i tak jsem si pak říkala, že to je takové nesmyslné.

Ale jinak se mi kniha četla velmi dobře, bavily mě všechny časové roviny, i když musím říct, že stále mi nevyhovoval poměr minulosti a přítomnosti. Minulost stále tvoří přibližně půlku knihy. Chellina část vyprávění mě nějak moc nezajímala, neměla jsem pocit, že by to něco přidalo do příběhu.

Každopádně se i tak těším na další trilogii z Roztříštěné říše. Autor umí psát a jeho knihy mě baví. Především mě bavily Jorgovi poznámky a cynismus. Od Lawrence si dám ale nějaký čas oddych než se do Prince bláznů pustím.

Weezing
18.01.2017 4 z 5

Nebylo to špatné, ale rozuzlení bylo uspěchané a závěrečná pointa ohledně identity Mrtvého krále mi přišla vycucaná z prstu.

Knihomlok2015
29.09.2016 3 z 5

Tak na rovinu - dvojka byla lepší. Tam mě totiž ta neuvěřitelně drzá, krutě brilantní pointa naprosto dostala (aneb jak se zbavit prince ze Šípova jednoduše a rychle). Tady ten díl alespoň pro mě už neměl tak tvrdej úder na plexus. Tak nějak to pokračovalo s nastaveným trendu nekorektnosti a krve, ale jako by se to právě točilo jen kolem toho (tolik slov od K na jedné straně jsem ještě nikdy neviděla), nemělo to žádnej další překvapivej nápad. (a strašně mě štvalo, jak se Jorg pořád jen shazoval tím, jakej je krvavej prokletej parchant a všechno a všechny jen přivede do pekla, bla, bla, bla) Přesto to pořád ještě hodně nalákalo na další čtivo od tohohle autora a já doufám, že v Princi bláznů Lawrence přijde s něčím větším než jen s jedním psychopatickým masovým vrahem - jinak by ta jeho promluva na konci (se kterou jsem mimochodem opravdu souhlasila) byla k ničemu.

Danah
14.08.2016 5 z 5

Já to nechápu... jaktože se o této sérii vůbec nemluví? Kde jsou fandoms a tumblr-art, kde jsou fanfikce a Au's? Vždyť tohle je snový fantasy antihrdina v hlavní roli, rozsévající smrt s myšlenkou na minulost, která ho tak změnila. Cožpak opravdový antihrdina, reálná krev na jeho rukou, už není nic pro vzrušení hledající puberťačky? Já jsem však měla sakra štěstí, že jsem se k týhle sérii dostala, protože hned potom, co jsem si zvykla na to, že tento svět stojí na troskách naší civilizace, byla jsem smetena skvělým vypravěčským stylem, byla jsem pohlcená a unešená.

Tak moc miluju slova Marka Lawrence. Nejsou jako jic jiného; žádná kniha většinou nemá víc než pár krásně znějících citátů, které se pak objevují v každé recenzi, ale tady jsou myšlenky hodné citování na každé straně - krásné svou neuvěřitelně lákající temnotou.

Mohla bych o tomhle klenotu temné fantasy psát fakt dlouho, ale to asi nikoho nezajímá. Autor sám napsal, že se rozhodl Jorgův příběh skončit v nejlepším než ho vláčet dál a pak se motat v kruzích, a jakkoli bych milovala další díly o životě Jorga, tenhle konec mě naprosto dostal, takže nemůžu nic než jen v obdivu sklopit hlavu a souhlasit.

Excalibur73
02.08.2016 5 z 5

Psychopatickej masovej vrah Jorg. Vždy připravenej useknout každou hlavu, co se mu přimotá pod nohy a to nejen obrazně, ale i doslova. Když to na něj přijde, trkne si i se zombicí, ale přes všechny svoje zápory můžou tomuhle antihrdinovi mnozí pozitivní hrdinové závidět.
Tahle fantasy je jiná a asi není pro každýho. Každá knížka byla lepší a poslední byla skvělá.
Po přečtení jsem si ještě asi hoďku mumlal, semtam jsem se zasmál, občasně zmateně odpovídal okolí a chvilkama jsem se oklepal.
Jorg je prostě boží fantasy, jako jsem už dlouho nečet.