Už zase vyšlo slunce

Už zase vyšlo slunce https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499981/bmid_uz-zase-vyslo-slunce-Nb5-499981.jpg 4 48 16

"Nekonečná čtyřverší" undergroundové legendy. Kde leží klíč k legendě se značkou JHK? Zdálo by se, že ji stvořily jedinečné formy plus dekadence plus underground, ale spíš to bude tak, že to, o čem on jedinečně píše, jsou záležitosti obecně srozumitelné pro všechno živé a občas snad i myslící. Básník, aby jím skutečně byl, musí vydat své svědectví. Jenže pak je zde ještě jiný zápas. Vyvzdorovat na nicotě aspoň vteřinu, vyrvat z její všežravé tlamy třeba střep, učinit z něj svou skutečnost. To je to jediné, co duch & slovo zmůže, i když je to boj marný, nikoli však zbytečný. Námitka, že se autor opakuje, je tedy zcela bezpodstatná. Co by tak jiného měl dělat? Krchovského "nekonečná čtyřverší" jistě váží víc než takzvaná literatura a její efemérní ambice. "Záhrobní příběh, nebo ‚lidský‘? / a co je pravda, a co lež? / ať píšu, co chci, je to vždycky / jen variace na totéž".... celý text

Přidat komentář

Jane2016
16.03.2024 4 z 5

Před nějakým časem nakladatelství Host začalo publikovat díly nového podcastu Host mezi řádky. A jeden díl se zabýval právě J. H. Krchovským. Já jsem o autorovi do té doby nikdy neslyšela, ale ze slov v podcastu mě velmi zaujal čili řekla jsem si, proč jej nezkusit.

A po dočtení musím říct, že mě jeho tvorba baví. Z básní čiší spoustu smutku, ale mě to jistým způsobem fascinovalo a bavilo číst. Pokud jste o Krchovském do této doby také neslyšeli, tak Vám jeho tvorbu velmi doporučit a určitě jej zkuste.

intelektuálka
14.01.2024 4 z 5

Další setkání s tímto skeptikem, který přemýšlí o bídě života ...
Ale přesto ve mně jeho básně nevyvolají smutek - občas tu probleskne i paprsek naděje ...

Ten život je ňák k neživotu....
ten každodenní rituál
s nelidskou snahou přežít to tu
s jedinou touhou - být tu dál ....


evelýny
20.11.2023 5 z 5

Syrové, sychravé, trochu depresivní básně, přesně jak listopadové počasí.
Přečteno jedné bezesné noci.
Léčba šokem se povedla krásně,
do práce jdu s radostí...

P.S.: Díky, pane Krchovský.

Neznámá žena jde přede mnou v sněhu
v zádech můj horký dech, žádost a něhu
kráčíme oba tmou a přitom za dne
za mnou však ve sněhu šlépěje žádné

zedir
12.08.2023 5 z 5

Dekadentní, temný, sžíravý, lyrický, vulgární, nihilistický, výstižný, vtipný, depresivní, hloubavý, introspektivní a hlavně svůj - přesně takový Krchovský, jak ho máme rádi.

ozzak
27.06.2023 5 z 5

Další skvělá dekadentní sbírka klasika českého udegroundu plná černé až záhrobni něhy ve ctyrversi která nikdy neklame.
Ten život je ne nějak k nezivotu
ten každodenní rituál
s nelidskou snahou přežít to tu
s jedinou tohou - být tu dal.
Doporucuju všem fanouškům autora ale i všem kdo mají rádi dobrou dekadentní poezii.

nefernefer
16.05.2023 5 z 5

Nic se mi vlastně neděje...
jen začal život bez děje
a v tuto těžkou hodinu
přicházím k sobě... Odjinud

dzejn187
24.03.2023 4 z 5

Moji první zkušenost s Krchovským hodnotím velice kladně. Líbilo se mi jeho vnímání lidské konečnosti a doufám, že svou pozornost bude společnost obracet k tomuto tématu častěji právě i díky literatuře.

blackoutzuzi
08.03.2023 4 z 5

Takhle, já poezii prd rozumím, povětšinou se ve všech těch klasických známých i neznámých verších ztrácím a ani za mák netuším "Co tím chtěl básník vlastně říct". U Krchovského je to jiný. Tam to cvaklo hned. A já jeho texty miluju. To propojení melancholie s kapkou nadsázky a ironie. Ach :) Tragikomedie. Co ve mně rezonuje.

Už zase vyšlo slunce je o něco méně "kousavé" a mnohem více melancholické, řekla bych. Maličko se z toho vytratil ten náboj, ten humor a drive. Ale pořád je to něco, co chci číst znovu a znovu. Jen za mě je jeho sbírka Dvojité dno nepřekonatelná a #numberone asi nafurt :)

666Jitka
14.02.2023 5 z 5

Další sbírka básní mého oblíbence nesměla chybět v mé knihovně. Pochmurná, pesimisticky laděná čtyřverší Jiřího Háska opět dosáhla až na dno mé duše, potěšila mé srdce a dokázala zadrnkat na tu správnou temno-romantickou strunu mého nitra.

KnihomolkaEva
02.02.2023 5 z 5

Ano, je to slabší než obvykle, zdá se mi, že více pesimistické, ale pořád velmi dobré.

petrarka72
15.01.2023 4 z 5

Jednohubka na večer. Krchovský potěší, i když nepřekvapí.

Frakira
15.01.2023 3 z 5

Pořád stejný JHK, o tom žádná, ale už v tom člověk moc nového nenajde..ke starším sbírkám se občas vrátím, k této ale asi ne...

mahdal
09.01.2023 3 z 5

Když vyjde nová sbírka tohoto autora, je to vždy velká událost. Po ohlášení sbírky jsem vyhlížel datum vydání, dokonce jsem uvažoval, že autora a vydavatelství podpořím koupí této knihy. Jsme však rád, že jsem to neudělal. Pro mě byla tato sbírka zklamáním.
Krchovského znám jako autora neotřelého, provokativního a především svými verši zábavného. V této sbírce jakoby vše uvadalo. Jestli za tím stojí delší čas mezi vydáním sbírek, covidové období nebo něco jiného, ať posoudí povolanější.
Krchovský vždy stojí za přečtení, přesto čtenář obeznámený s poetikou (a celkovou tvorbou) tohoto autora může být u této kratičké sbírky kapku zklamán.

JP
11.12.2022 4 z 5

"Kýč málem jako z reklamy:
"Máš hezký oči," řekla mi
(má krásná, včera neznámá...)
a stiskla mi tvář stehnama"

I slabší Krchovský je pořád lepší, než většina prime time autorů.

"Zkouším si oblek, skoro na míru
a leštím boty (taky z papíru...)
a pro sichr, kdybych snad někdy zkáp
na víko rakve píšu: "This side up!""

Bája89
09.12.2022 4 z 5

Temné, melancholické a velmi sympatické. Místy řezavé jako rozžhavené uhlíky. Mé první setkání s autorem a rozhodně ne poslední.

Ládja
04.12.2022 3 z 5

Tentokrát takové slabší, někdy trefné, někdy takové nijačí čtyřverší...

Kniha Už zase vyšlo slunce je v

Právě čtených1x
Přečtených61x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce33x
Chystám se číst31x
Chci si koupit16x