Utajená dcera

Utajená dcera https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459838/bmid_utajena-dcera-nnx-459838.jpg 4 180 63

„Adoptovali jsme tě.“ Tahle krátká věta obrátila Sabině život naruby. Najednou se svět rozdělil na Před a Po. Sabině je právě 37 let a je těhotná. Zdá se jí nepochopitelné, jak by nějaká matka mohla dát své dítě k adopci. A proč jí o tom rodiče již dávno neřekli? Rozhodne se, že musí za každou cenu najít ženu, která jí dala pryč. To, co zjistí, nakonec nezmění jen Sabinu, ale především dvě ženy, které ji po celá ta léta hluboce milovaly.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

The Secret Daughter , 2015


více info...

Přidat komentář

Evaho73
20.04.2024 4 z 5

Utajená dcéra je realistický a dojímavý román, ktorý dokáže utkvieť v pamäti. Je to skvelá voľba pre čitateľov, ktorí majú radi príbehy o rodinných tajomstvách a sile materstva.
Autorka tu skúma ťažké témy ako je strata identity, bolesť z opustenia a túžba po spojení s rodinou, a to všetko s veľkým citom a pochopením. Oceňujem, že to robí bez zbytočného moralizovania a ponúka čitateľovi priestor na vlastné úvahy a závery.
Jediným nedostatkom bola pre mňa určitá dejová predvídateľnosť.

Hakl54
18.03.2024 3 z 5

Smutný příběh, ale jakoby neměla kniha žádné napětí a děj. Od začátku je již vše odhaleno. Začátek zdlouhavý a konec uspěchaný.


veronika9143
13.01.2024 4 z 5

Začátek knihy mě popravdě moc neuchvátil. Sabina se chovala tak na patnáct a ne na táhnoucích 40 let. Ale postupně jsem jí to odpustila. Příběh její rodiny, jak té adoptivní, tak té biologické, byl zajímavý, plný emocí, smutku, radosti i nespravedlnosti. Největší vinu nesl samozřejmě nastavený systém. Otázkou zůstává, jaký život by Sabina vedla, kdyby opravdu zůstala s biologickou matkou, dostala by vůbec šanci, ji nějak vychovat? Dojemný příběh u kterého vám občas ukápne slzička a donutí vás přemýšlet.

Alexxxka
02.01.2024 5 z 5

Že začátku mi Sabina přišla přehnaná - ale nikdy jsem v takové situaci nebyla. Znám adoptované lidi a vím, že je zajímá co a jak bylo... Ale nedošli az na konec cesty. Já byla z knihy nadšená, určitě mi zůstane v paměti. I nějaké slzička ukápla.

hajrys
05.12.2023 4 z 5

Mám z knihy trochu rozporuplné pocity. Rozhodně je to velmi zajímavé téma. Násilné adopce jsou strašné. Trauma ženy - Lily, která takto přijde o dítě, se nedá ničím zahojit. Ale chápu i druhou stranu - Megan. Dokázat říct adoptovanému dítěti pravdu chce opravdu odvahu. Situace je těžká pro všechny zúčastněné strany. Chápu i Sabinu, protože taková informace by zamávala asi s každým.
Závěr knihy byl podle mě moc rychlý. Zajímal by mě příběh sbližování obou matek.

Mona7741
05.12.2023 3 z 5

Bohužel pro mě nuda! Do čtení jsem se většinu času musela nutit. Stále jsem očekávala, že se dostaví něco nečekaného. Ale to jsem se nedočkala.

anovy64
22.09.2023 3 z 5

Od knihy jsem čekala více. Téma zajímavé, ale zpracování mě zklamalo. Sabinino chování odpovídalo spíš puberťačce a ne dospělé rozumné ženě.

Mikanadeta
29.08.2023 5 z 5

Opravdu napínavé čtení, nešlo mi odtrhnout se od knihy. Co musela prožívat Lilly, je nepředstavitelné. Jaký jen jsem měla při čtení vztek na jejího otce!
Je to moje první kniha od této autorky a určitě ne poslední.

Danuše7
01.06.2023 5 z 5

Velmi působivý příběh. Moc se mi líbil.

Drnkla
14.05.2023 4 z 5

Mně se to moc líbilo.

vladka321
25.04.2023 5 z 5

Kniha má spád, zajímavé téma i inspirativní prvky řešení zpočátku výrazně zoufalé situace. A popravdě slzy jsem neudržela.

micha-ella
06.02.2023 1 z 5

Červená knihovna. Námět na jednu hvězdičku, styl jsem neskousla.

Ivanule
05.02.2023 4 z 5

Velice krásný i když na jednu stranu bolestný příběh, zvlášť v tom jak se hlavní hrdinka dozví, že je vlastně adoptovaná.Příběh pojednává o dvou rodinách, které spojuje Sabina. Na jednu stranu nechápu jak její adoptivní rodina dokázala dceři tak dlouho tajit docela dost důležitou věc v jejím životě a dále vidíme pravou rodinu Sabiny a jak obě matky vypráví, co je vedlo v jejich životě k některým krokům, někdo to udělal, protože tak rozhodl někdo za něho a dá se říct, že i adoptivní matka byla svým způsobem donucena udělat to co udělala.

lalela
28.01.2023 1 z 5

Na knížku jsem se těšila. Bohužel pro mně byla zklamáním. Sice byla v knížce dobrá zápletka, ale příběh byl psaný tak mělce a unyle, že mě spíš nudila. Navíc byl příběh velice předvídavý. Sice jsme se vše dozvěděli, ale já bych uvítala, kdyby některé postavy byly více rozvinuté. Opět polička, oddychovka na neděli, neurazí, nenadchne.

Tereza0107
20.09.2022 5 z 5

Tak tahle knížka od pro mě doposud neznámé autorky se mi moc líbila. Zápletka o velkém rodinném tajemství, které se jednoho dne provalí a spustí lavinu otázek. Na téma vynucených adopcí jsem ještě u žádné knížky nikdy nenarazila. Sice to není příběh podle skutečné události, ale vynucené adopce se opravdu ve světě děly, takže jsem ráda, že jsem se o tématu něco málo dozvěděla.

⭐️"Nikdo by neměl mít právo zhasínat světlo v očích druhého člověka, ale přesně to jsme našim chovankám dělali."

KatkaHutyrová
23.06.2022 4 z 5

Dobře napsaný, čtivý román pro ženy - o mateřské lásce, o adopcích a o tom, že nic není černobílé a vše se nám v životě děje z nějakého důvodu.
Knížka je vyprávěná z pohledu více postav a má dvě dějové linky - minulost a současnost.
Román u mě dlouho aspiroval na pět hvězd, ale jednu nakonec odebírám za úplný závěr, kterým si to u mě autorka trochu pokazila. Myslím si, že takto by se to v žádném případě stát nemohlo. Že v reálu by to prostě dopadlo jinak. Knížce to ubralo na uvěřitelnosti.

Jinak určitě stojí za přečtení a velice ooceňuji dopis autorky v samém závěru knihy.

hzd
09.06.2022 4 z 5

Moc hezká knížka. Napínavá, hezky se četla.

ErčaV.
08.06.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi dobře četla, děj plynul. Nedovedu si podobnou situaci představit, že se opravdu něco podobného dělo. A musí být opravdu děsné pro mámu vzdát se dítěte, i když si ho chce moc nechat.

4xbabča
10.05.2022 5 z 5

Krásný a dojemný příběh, ale i překvapení, že v době, kdy se odehrává se ještě dějí nucené adopce. Hlavní postava Sabina se ve svých 38 letech dozví, že je adoptovaná a dokáže přes všechny potíže najít svou skutečnou matku a nakonec i dát obě matky do kontaktu. Moc hezká kniha, která určitě stojí za přečtení.

veronika9761
09.04.2022 3 z 5

Velmi me prekvapilo, ze nějaké nucene adopce vubec existovaly. Fuj. Knizka mi přišla moc fajn, pokud odhlidnu od ustredniho tematu. Sabina mi v mnohych pasazich pripominala spis dite, nez zenu po tricitce, nastavajici matku.