Umění cestovat

Umění cestovat https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/52369/bmid_umeni-cestovat-52369.jpg 4 43 8

Kniha Umění cestovat je jednou z řady originálních esejistických knih, které svého autora proslavily ve třiceti zemích světa. Filozof Alain de Botton se v nich obrací k základním otázkám sužujícím dnešního člověka a nabízí čerstvou, relevantní 'filozofii každodenního života' v jedenadvacátém století. V Umění cestovat se zaměřuje na málo zkoumané aspekty psychologie cestování. Na rozdíl od záplavy knih, které doporučují kam cestovat, si klade otázky, co vede člověka k tomu, aby opustil známé prostředí, co při tom prožívá a jak by mohl být na svých cestách šťastnější a více z nich získat. Každou z pěti částí knihy (Odjezd, Motivy, Krajina, Umění a Návrat) otevírá autor beletristickou črtou vlastních zážitků z cest a zároveň jí uvádí téma dané kapitoly (Očekávání, Zvídavost, Exotično, Uchopení krásy, atd.) Jednotlivá témata pak osvětluje v odlišné perspektivě prostřednictvím zvoleného literárního či výtvarného 'průvodce' (Baudelaire, Flaubert, Wordsworth, von Humboldt, van Gogh, a další), takže osobní dojmy a teorie kontrastuje s názory historických a literárních postav. Jasná formulace myšlenek a vytříbený styl, v němž se kombinuje erudice středoevropské vzdělanosti se suchým, sebe-ironizujícím anglickým humorem, mu umožňují předkládat i náročné úvahy čtivou a hravou formou. Schola Ludus.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Literatura naučná
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Art of Travel , 2002


více info...

Přidat komentář

adorjas
28.05.2018 4 z 5

Premýšľate nad cestovaním? A nielen v tej reálnej podobe, ako to niči autenticitu a prírodu (ako to robila reportážna kniha Vitajte v raji), ale možno tak viac filozoficky? Prečo cestujeme? Prečo ani na dovolenke nie je náš život naplnenejší? Čo sa môžeme z cestovania naučiť? A podobné dôležité metafyzické otázniky nad našou vlastnou maličkosťou? Ak áno, tak sa v tej knihe nájdete. Ak nie, tak to bude pre Vás strata času ;)

OldřichHanton
01.09.2017 4 z 5

Stejně jako Architektura štěstí je i Umění cestovat souborem několika provázaných esejů. Tentokrát nám každou kapitolou dělá průvodce nějaký malíř či literát, jehož dílo Botton cituje a rozvíjí na něm různé otázky spojené s cestováním. Kniha je plná velmi zajímavých myšlenek a rozhodně mě obohatila, přesto se mi nad ní i občas zavíraly oči. Nevím jestli je to tím, že některé jednoduché myšlenky jsou rozebírány zbytečně důkladně, nebo jen tím, že toto téma mi není zas tak blízké.


LordSnape
04.05.2015 3 z 5

Těšil jsem se na filosofické pojednání o cestování, ale De Botton to pojmul trochu jinak a dalo by se říci, že mě to svým způsobem zklamalo. Nejde ani tak výběr průvodců, kde mě zaujala spíše tak jedna třetina, přičemž v té poslední byly osobnosti, které jsem ani neznal, ale spíše mi vadil fakt, že se dozvídám o daném člověku více, než o cestování a pohnutkách k němu jako takových. Dalo by se říci, že mi to vlastně nic nedalo a to je dle mě u filosofických knih špatně.

ajaworld
30.07.2014 5 z 5

Vřele doporučuji všem, co cestují. Obsahuje myšlenky, které při cestování také mám, ale nedovedla bych je takto zachytit.Jednoznačně doporučuji, inspirativní, pro lidi, co rádi přemýšlí. Psychologie a filozofie cestování.

Brabikate
22.07.2013 5 z 5

Není to příručka o tom, kam cestovat a co při cestování dělat. Je to kniha o tom, že umění cestovat spočívá především ve vaší vlastní hlavě a že je důležité se svému okolí otevřít a vnímat jej v jeho jednotlivinách, ale i jako jeden celek. Ten, kdo to dokáže, potom se stejným zadostiučiněním cestuje jak na druhý kout světa, tak i po svém vlastním domě.
http://brabikate.blogspot.cz/2013/06/umeni-cestovat.html

bondula
05.03.2013 5 z 5

Jedna z mála publikácií venujúcich sa filozofií cestovania. Forma, ktorú autor zvolil, teda konfrontácia vlastných názorov s názormi iných umelcov je veľmi originálna, podobne ako celý autorov pohľad na rozoberanú problematika. Ide o myšlienky, ktoré preletia hlavou aj mne, bežnému turistovi, ale nikdy doteraz sa mi ich nepodarilo takýmto spôsobom sformulovať. Z výnimkou kapitoly o kreslení, ako forme uchopenia krásy autor vo všetkých ostatných častiach rozoberá záležitosti spojené s cestovaním, ktoré sa ma na mojich cestách osobne dotýkajú. Prečo nie je dovolenka nikdy taká, akú si ju predstavujeme? Čo je exotika? A mnoho iných. Najzaujímavejším momentom z knihy je myšlienka, o zmene ideálu literárneho či výtvarného hrdinu, keď obdiv namiesto človeka zakoreného a žijúceho "vnútri" spoločnosti získava tulák, žijúci "vonku" spoločnosti. Už tu niekde (v 18.tom storočí) možno odsledovať korene moderného masového cestovného ruchu.
Umění cestovat považujem za zásadnú knihou pre každého, kto sa vydáva spoznávať svet. Pomôže spoznať samotné toto spoznávanie.

Efwa
23.01.2012 5 z 5

... já nepochybně přidávám plus za Ruskina!

Laccaria
21.08.2011 4 z 5

Milé překvapení letošního léta. Úvahy, které sice neobrátí váš světonázor naruby, ale pomohou vám utřídit, co že vás na tom cestování tak děsně štve a tak hrozně baví. "A tak se tu poprvé vynořila nesmírně závažná a dosud přehlížená skutečnost: že jsem totiž mimoděk sem na ostrov s sebou přivezl i sebe sama (s. 23)." Trvalo mi roky cestování, než mi tato hrozná pravda došla...
Ještě musím přidat veliké plus za cestu s Edwardem Hopperem.

Štítky knihy

eseje filozofie cestování cestovatelé

Autorovy další knížky

Alain De Botton
švýcarská, 1969
2010  85%Architektura štěstí
2008  73%Lekce z lásky
2010  84%Umění cestovat
2010  83%Útěcha z filozofie
2011  81%Náboženství pro ateisty

Kniha Umění cestovat je v

Přečtených54x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce29x
Chystám se číst80x
Chci si koupit16x
dalších seznamech2x