Umělohmotný třípokoj

kniha od:

Koupit

Čtvrtý román mladé prozaičky, autorky úspěšných románů Paměť mojí babičce, Přes matný sklo a Cirkus Les Mémoires, přináší do české literatury téma palčivé a přitom výrazně kontroverzní: vyprávění zachycuje zpověď stárnoucí prostitutky, která bilancuje svůj život, vzpomíná na to, co prožila, a místy s humorem a nadsázkou líčí svá léta strávená vykonáváním nejstaršího řemesla. V psaní Petry Hůlové představuje kniha výrazný posun k výrazové sevřenosti, nová je zde i humorná stránka vyprávění hlavní hrdinky....celý text

https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/5448/big_umelohmotny-tripokoj-8ae-5448.jpg 2.6190
Nahrávám...

Komentáře (37)

Kniha Umělohmotný třípokoj

los
11. února

...a mně se tyhle literární experimenty líbí, Hůlovou považuju za jednu z nejlepších českých spisovatelek, protože od ní vždy dostanu něco nového, jiného, originálního a protože tohle nové je taky vždycky podložené perfektní znalostí líčeného prostředí, specifickým jazykem a dovedným pohráváním si s materií budované fikce; vyprávění pak vyvolává přesně ty pocity, které líčí - naivní, příležitostný a odpočinkový čtenář bude samozřejmě zklamán nebo znechucen, očekává-li tradiční dojetí a happyend, zabalené v známé formě a očekávaných konstelacích typizovaných, plochých postav

Netopyr07
10. února

Přátelé, toto nemohu. Paměť mojí babičce jsem zvládla, protože jsem si jazyk "naroubovala" na mongolskou kulturu, ale poté, co jsem si přečetla anotaci této knihy, ačkoli jsem horko těžko zvládla již asi 16 stran, odkládám - nejsem cílová skupina a toto vskutku kontroverzní téma mě může klidně minout :-) Jdu shánět jinou knihu s místností v názvu ;-)

slaska77
24.04.2022

Za mě spíš zklamání. Četla jsem před pár lety autorčinu knihu o cizincích, ta byla fajn. Tady jsem nějak postrádala smysl, pointu nebo děj. Jednu hvězdičku dávám za povedený začátek s aha efektem, druhou za hravou práci s jazykem. Nic více mě nezaujalo, tak snad příště. Ani citace tentokrát nebude.

Marmarek
11.03.2021

Podle mě ne zcela doceněné. Ano, je to asi hlavně hříčka, ale podprahově se zde opět rozehrávají dost silná témata.

Afilada
04.09.2020

Hůlová píše o sexu a prostituci ! Skvělé, Hůlová fakt umí psát, vynikající jazyk, doporučuji. Je zajímavé a snad i poučné trochu se přiblížit k tomu, co se asi honí v hlavě "profesionální" ženy.

lencin
26.08.2020

Prostitutka vypráví o svém pohledu na svět mužů a žen. Umělohmotný třípokoj je její byt, kde přijímá zákazníky. Nečím až syrové.
(2006)

filolozka2020
28.07.2020

Toho, na co mě nalákala anotace, se mi bohužel nedostalo. Knihu jsem po pár desítkách stran odložila, což dělám nerada a zřídka.
Pro mě to byl nudný zmatený sprostý monolog nezajímavé plytké ženy.
Vzhledem k tomu, že se autorka nebojí novotvarů a neobvyklých označení, mohlo to být zajímavé alespoň jako jazykový experiment, ale to by se tato zprvu neotřelá pojmenování nesměla opakovat do úmoru, protože pak ztrácí svůj vtip a působí už jenom trapně a otravně.
Dávám jednu hvězdičku za pokus o originalitu a za odvahu vyrazit s takovou knihou na český knižní trh.

mrufino
13.04.2020

Zvláštní úlet. Zvláštní slova pro popis pohlavních orgánů a soulože. Mezi tím úplně jasné popisy různých praktik. Celou knihou protkává linka odporu k pedofilům a úchylům.