Thor: Příběhy z Asgardu

Thor: Příběhy z Asgardu https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286665/bmid_thor-pribehy-z-asgardu-JTQ-286665.jpg 4 29 5

Pohleď, odvážný dobrodruhu, na bájnou říši Asgard, domov tisíce mýtů a legend, jež po staletí inspirovaly a uchvacovaly lidstvo. Nyní můžeš tyto neuvěřitelné příběhy objevit i ty, převyprávěné nezaměnitelným marvelovským stylem v podání komiksových superhvězd Stana Leeho a Jacka Kirbyho.

Literatura světová Komiksy Fantasy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Thor: Tales of Asgard


více info...

Přidat komentář

fvalek
30.04.2023 4 z 5

Tohle je přesně můj žánr, takže jsem si četbu užil a musím celkově pochválit nápad sepsat takovéhle bonusy vysvětlující Marvel verzi severské mytologie. Příběhy, kratičké, jsou sepsané a nakreslené opravdu krásně a s úctou, není to žádné rýžování ani parodie. Je vidět, že autoři prostě dostali dobrý nápad a užili si to. A celkově je to moc příjemné obohacení univerza a příběhů Thora.

Co se týče samotných příběhů, tak mě hodně bavily dokud byly epizodní a kopírovaly jakési "reálné" mýty. Jakmile to začalo být příliš navazují a obzvláště "arabské", tak už mě to tolik nebavilo. Byl jsem rád, že zpracovali základní mýty a trošku dovysvětlili, proč některé obecně známé věci fungují v Marvelu jinak. Později to začíná být klasicky marvelové a možná trošku předramatizované. Nevím, z jakého roku přesně tyhle příběhy jsou, ale kresba byla krásná a moderní. Celková výpravnost ale naopak taková hodně oldschoolová, což je v tomhle případě kompliment.

Na jednu stranu to beru velmi pozitivně a čtení jsem si užil. Pokud to beru jako součást Marvelu, nemá to chybu. Nicméně mi trošku vadily velké odchylky od reálných mýtů a od současných Marvel mýtů. V bonusových materiálech se vyskytují mapy a nejvíc mi sedí ta s planetami - každá říše je jedna planeta. Pak jsou mapy, kde je vše vedle sebe, a tahle představa se mi úplně nelíbí. Ale když si vezmeme, v jaké fázi vývoje příběhl o Thorovi se tohle vše odehrává, tak velmi solidní základy.

ludek.n
10.01.2023 3 z 5

Příběhy z Asgardu jsou pětistránkové doplňky originálních příběhů v sešitech Journey Into Mystery vol. 1 a Thor vol. 1, vycházejících v letech 1963-1967. Stan Lee a Jack Kirby se v nich pustili do oživování starověkých severských mýtů, prozkoumávání legendární historie a transformace asgardských bohů do marvelovského vesmíru. Vedle Thora, Odina, Lokiho a strážce duhového mostu Heimdalla se tak objevili ledoví a bouřní obři, drak Fafnir, ohnivý démon Surtur, strážce lesa Sigurd, bohyně Iduna, královna létajících trollů Ula, jednooký strážce Ogur, nebo bohyně smrti Hela. Nechybějí samozřejmě ani statečný Baldur a trojice Thorových společníků: elegantní Fandral, pochmurný Hogun a nenasytný Volstagg. Jestliže na začátku se jednalo o skutečné jednoaktovky, s postupem času dostávaly příběhy hloubku a přelévaly se z jednoho sešitu do druhého. To částečně zmírňuje častý problémem souborných vydání, a totiž jejich monotónnost (jedna dějová zápletka opakovaná zase a znovu v každém dalším pokračování). Co funguje s měsíčním odstupem, se může zajídat, čteme-li všechny díly pohromadě v jedné knize pěkně za sebou. V Příbězích z Asgardu je to o to markantnější, že tady je těch kapitol celkem 49 a číst po třiatřicáté velkohubé Volstaggovo chvástání, nebo po pětadvacáté Asgarďané do boje je únavné a frustrující.


trudoš
10.07.2020 3 z 5

Přiznám se, že mě na Příbězích z Asgardu nejvíc iritovalo to, jak si Stan Lee přizpůsobuje severskou mytologii. Jasně, komiks je jeho výtvor a může si s ním dělat co chce, ale jak se neustále ohání tím, že převypravuje severské báje, jednomu se trochu zvedá kufr nad jeho absencí pokory. Výsledkem je motanice arabských, řeckých či skandinávských motivů, přičemž celek nepřipomíná důmyslný epos, ale sérii hurá nápadů vyklíčených v mysli středoškolského studenta.
Když ovšem odhodíte literární zábrany, musíte knize přiznat neoddiskutovatelné kouzlo. Pětistránkové příběhy nedávají prostor na rozepisování, takže epizody příjemně ubíhají, a když se člověk náhodou začne nudit, není problém kdykoliv „sešit“ dočíst a album na čas odložit. V druhé půli se už přejde na delší rozprávky a tady je znát nevyrovnanost prostoru, protože některé díly se neděje vůbec nic, jiné naopak gradují rychleji, než vlastní stín. Pulpová naivita mi pak kupodivu vyhovovala víc, než kdyby si páni tvůrci hráli na umění.

hroubek
14.06.2016 4 z 5

Tohle je pecka. Jsou to Báje a pověsti o Asgardu a jejich bozích v krátkých mini příbězích, které nám odvyprávý spoustu skvělých příběhu. Šlape to moc dobře, má to tempo a spád a objeví se tu desítky slavných postav od Lokiho, Odina, Thora, Baldera a mnoho další. Příběhy jsou uzavřené, což je dalším plusem ke krásné kresbě. Hodně dobrý a zajímavý komiks.

martinstefko
17.04.2016 4 z 5

Tohle oproštění se od světa Marvelu je parádní, což je také důvod, proč tuto knihu řadím k tomu nejlepšímu, co bylo ve druhé sezóně v rámci Ultimátního komiksového kompletu zveřejněno.

Štítky knihy

komiksy superhrdinové Marvel Thor, severský bůh

Autoři knihy

Jack Kirby
americká, 1917 - 1994
Stan Lee
americká, 1922 - 2018

Kniha Thor: Příběhy z Asgardu je v

Přečtených36x
Knihotéce34x
Chystám se číst9x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x