Marvel: Počátky. 60. léta

Marvel: Počátky. 60. léta https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/268999/bmid_marvel-pocatky-60-leta-268999.jpg 4 54 14

Vyrazte s námi do svižných šedesátých let a objevte už klasické první příběhy nejslavnějších hrdinů Marvelu. Připomeňte si éru zcela nepřekonatelné komiksové kreativity a nechte si od legendárních marvelovských umělců (jako je například Stan Lee či Jack Kirby) odvyprávět první dobrodružství mnoha nejproslulejších postav celého světa komiksů. Obsahuje komiksy: Fantastic Four č. 1, Amazing Fantasy č. 15, Incredible Hulk č. 1, Daredevil č. 1, Tales of Suspense č. 39, Uncanny X-Men č. 1, Avengers č. 1, Avengers č. 4, Tales to Astonish č. 27 a Tales to Astonish č. 44.... celý text

Literatura světová Komiksy Sci-fi
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Marvel: Origins. The 60s , 2014


více info...

Přidat komentář

ludek.n
10.01.2023 3 z 5

Začínaly 60. léta a v Marvelu se rodily první čísla speciálních řad superhrdinských komiksů: Fantastic Four, Incredible Hulk, X-Men, Daredevil. Následně se v 39. čísle Tales Of Suspense poprvé objevil Iron Man, ve 27. čísle Tales To Astonish se z Henryho Pyma poprvé stal Ant-Man, aby k sobě o pár čísel dále našel družku Janet van Dyneovou známou jako Wasp, v 15. čísle Amazing Fantasy se představil světu Spider Man a v boji proti Lokimu se poprvé dali dohromady i Avengers, aby tak zahájili sérii, která žije dodnes. Superhrdinové byli tehdy na úplném začátku svých dobrodružství, neznámí, ještě nevyprofilovaní. Příběhy, které prožívají, jsou z dnešního pohledu naivní, upovídané, s minimem grafických efektů (pokud vůbec nějakých) a držících se hodně zpátky. Přesto jsou základem, z něhož všichni hrdinové povstali a k němuž se pozdější autoři v nejrůznějších flashbacích vraceli, vracejí a v budoucnosti pravděpodobně ještě vracet budou. Za mě je asi nejlépe a nejkomplexněji zpracován příběh Daredevilova původu, takže pokud bych si měl vybrat favorita, sázím na něj.

ArkAngel
08.07.2022 2 z 5

Zatímco většina to tady hodnotí z pohledu odkazu a sběratelství, já hvězdy dám za to, jak kniha funguje jako celek. Sběratelskou hodnotu komiksu nepopírám a měl by jej mít doma určitě každý fanoušek Marvelu, ale z dnešního úhlu pohledu je většina těch komiksů naprosto nečitelná. Textu je nadbytek, scénář strašně šustí a v podstatě to lze označit za totální brak, kde dochází k absurdním situacím a celé je to takové nelogické. Normálně bych tomu dal asi hvězdu jenom jednu, ale tu druhou si to odnáší za zpracování jako celé knihy, kdy je pohromadě několik důležitých příběhů o vzniku populárních hrdinů. Stan Lee dokázal vymyslet jedinečné postavy, ale ty musely nejdříve trochu uzrát a komiksové vyprávění se muselo zase posunout vpřed.


trudoš
20.02.2022 4 z 5

I když mi většina příběhů z dnešního pohledu přišla nečitelná, naivní, upovídaná a občas skoro až slabomyslná, přesto má tohle album nepopiratelné kouzlo. Už jen kvůli tomu, že se člověk může poprvé seznámit s počátky jednotlivých superhrdinských ikon, na které se odkazují v nejednom dobrodružství, stejně jako si později vychutnat různé narážky či parafráze, protože už bude vědět, o čem je řeč.
Ovšem ne že by šlo o snadné čtení pro někoho, kdo je zvyklý na moderní komiksy. Mě osobně nejvíc dali zabrat Fantastic Four, X-Men a Avengers a o to víc fascinující je, jakou slávu si tyhle série nakonec vybudovaly. Naopak příjemně překvapil funkční začátek Spider-Mana a Dardevila, v rámci toho, o jak staré komiksy jde, stejně jako šíře scenáristického humoru, kdy dokážou být tvůrci v jednu chvíli smrtelně vážní a v druhou nestydatě vtipní. Scénáře však bývají dost šablonovité, především pak u týmovek, které jako by byly napsány přes kopírák. Ale nostalgie je to po všech stránkách fantastická.

wistar
28.12.2021 3 z 5

skvělé je, že tyto příběhy tu vůbec vyšli, ikdyž samotné za moc nestojí
seznam od nejlepšího po nejhorší:
1. Spiderman-na svou dobu dobrý komiks se zajímavou postavou a méně dialogy než v té době bylo běžné
2. Daredevil-také na svou dobu dobrý komiks
3. X-Men celkem vtipný komiks, příběh je ale kravina
4. Iron Man- ještě docela v pohodě
5. Muž z Mraveniště-ucházející jednohubka
6. Avengers 4. strašná blbost s mimozemšťanem i souboj nic moc (wasp se jen tak vypaří a celou dobu nebojuje)
7. zbytek- to jsou strašné nesmysly s dlouhými dialogy
celou dobu jsem si užíval narážky na sověty

mamzila
27.04.2021 4 z 5

Nejsem zrovna zářný příklad nadšeného čtenáře komiksů, ale i tak chápu, že tento svazek je základním stavebním kamenem knihovny každého, kdo miluje superhrdiny a jejich světy.

Gustik5
10.11.2017 5 z 5

Tohle je počátek. Tohle je perla a pýcha knihovny každého, kdo má rád superhrdinské komiksy. Něco, o čem jsem dlouho snil. Přečíst si, jak to začalo... Protože bez tohohle by nebylo nic z velkolepé plejády, která následovala. Kvalitu oněch příběhů nedokazuje jen, že všechny postavy stále dále existují v nových a nových příbězích (filmy nevyjímaje), ale i fakt že i po neskutečných desítkách let, je to stále čtivé a zábavné. Díky, pánové Lee, Kirby, Ditko a všichni ostatní. Díky...

Heisenberg
02.04.2017 5 z 5

Povinnost pro každého komiksového a hlavně Marvel fanouška.

bukiet
26.01.2017 5 z 5

Povinnost pro každého fanouška komiksů, těch marvelovských zvláště. Krásně naivní návrat do dob začátků nejslavnějších superhrdinů, do doby, kdy muž mohl beztrestně ženě podržet dveře, chránit ji a implantovat jí hmyzí tykadla a křídla. A sám si tykadla samozřejmě přidělal jen k helmě.

Babouš
14.08.2016 5 z 5

Nejvíc mě překvapili sympatičtí X-Meni, které v pozdějších komiksech (a ve filmech) moc nemusím. Celkem bych si rád přečetl pokračování tohoto rozjetého dobrodružství. Výborný byl taky Daredevil, s nímž jsem dosud žádný komiks nečetl, ale jehož seriálové zpracování z Netflixu mě trochu odrazovalo. Avengers a Fantastic Four slabší. Krásné kresby, scénáře v některých případech trochu přitažené za uši, ale to k té době patří a má to kouzlo.

Wheelcrusher
18.07.2016 5 z 5

Stanlee patří bezesporu k nejinspiratyvněším lidem jak minulýho, tak současnýho století! Protože legendární moudrost se kterou zachránil MARVEL je prostě nadčasová. Sice jeho styl vyprávění by už dneska neobstál, ale určitě je z těch pokladů cejtit skutečná snaha o poctivej příběh, co obsahuje všechno důležitý... malebná staromodní malba určitě lahůdka pro komiksový fajnšmekry a já si jen přeju mít dítě, co by si to po mně taky mohlo ještě přečíst a vyrůst v superhrdin(k)u:) Když kvůli tomu nebudu muset zpravidla chcípnout.

hroubek
06.07.2016 4 z 5

Tohle je pro všechny co to myslí s komiksy alespoň trochu vážně povinnost. Stal Lee, Jack Kirby a spol. stvořili hrdiny, se kterými se setkáváme každý a dnes jsou součástí pop-kultury a historie. Samotné příběhy nejsou dokonalé a ještě jim něco chybí, což je pochopitelné, když jde o první čísla. Navíc je z nich cítit ta příjemná naivita a radost z nových věcí. Je to velmi příjemné čtení a hlavně poučné.

OldaB
29.02.2016 5 z 5

Pro komiksáky povinnost, tohle jsou legendy.

martinstefko
08.12.2015 5 z 5

Tohle je kniha, v které se dozvíte, kde se vzali vaši milovaní hrdinové, kde se vzali jejich vlastnosti a hlavně je to prostě kousek historie, který je pro milovníky superhrdinů důležitý. Navíc, Stanovi Lee se nemůže vzít jedna věc. Psal postavy před padesáti lety i více, ale jejich charaktery jsou stále aktuální a nebylo nutné je příliš předělávat. I to svědčí o jejich kvalitách. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/07/968-ultimatni-komiksovy-komplet-85.html

DennisMoore
02.11.2015 5 z 5

Jedna z nejlepších knih celého Ultimátního komiksového kompletu. Vždyť koho by nezajímalo, jak tenkrát všichni ti Něco-Mani začínali? Na první pohled to možná jsou úsměvné příběhy, ale mají obrovské kouzlo a fantazii lidí, kteří je stvořili, nelze než obdivovat.

Autoři knihy

Stan Lee
americká, 1922 - 2018
Jack Kirby
americká, 1917 - 1994
Steve Ditko
americká, 1927 - 2018
Larry Lieber
americká, 1931