Astonishing X-Men: Boj

Astonishing X-Men: Boj https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274883/mid_astonishing-x-men-boj-O1N-274883.jpg 4 70 8

Ultimátní komiksový komplet série

< 40. díl >

Astonishing X-Men série

2. díl

Pokračování přelomové ságy Josse Whedona a Johna Cassadaye! Když Xavierovou školou otřese tragická smrt, zjistí X-Meni, že se v jejich středu celé roky skrývá smrtící nepřítel... a že zná všechna jejich tajemství!!

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Hachette
Originální název:

Dangerous , 2007


více info...

Přidat komentář

Ivan Kučera
18.10.2023 3 z 5

„Nevymysleli na vás teď nedávno nějakej lék?“ – „Máš něco proti mutantům?“ – „Mluvím o Kanaďanech.“ Prestávam rozumieť smeru, akým sa (inak báječný) Joss Whedon v Astonishing X-Men vybral. Kým prvá kniha (Nadaní) pôsobila dojmom kompaktnosti vďaka jednoliatej, celistvej zápletke o vakcíne na mutantsvo, v Boji je na liek plus-mínus zabudnuté (pritom fakt nemám pocit, že by sa ohľadom neho niečo zásadné v jednotke vyriešilo) a naopak sa začínajú riešiť úplne iné veci. Jasné, niektoré okrajovo súvisia s dianím z jednotky, ale ak aj vy budete od druhej časti čakať „poriadnu“ nadväznosť na udalosti z jednotky, zostanete sklamaní. Možno sa to v trojke a štvorke zmení, netuším, ale tu akoby Whedon rezignoval na všetky zaujímavé a provokatívne otázky, ktoré so sebou téma vakcíny prináša a sústredí sa najmä na akciu. No treba dodať, že v podaní Johna Cassadaya je aspoňže robustná; zo Sentinelov som mal presne taký uveličený dojem, aký by čitateľ vždy mal mať, keď na scéne zbadá tieto nekompromisné, gigantické monštrá. Poteší návrat Profesora X a skvelá pasáž útoku na školu. X-Meni začnú (po jednotke, kde sa medzi sebou mlátili azda častejšie, než so záporákmi) prejavovať zohratosť, zoskupujú sily, začínajú spolupracovať a navzájom sa rešpektovať, každý využíva svoje jedinečné superschopnosti a chráni slabších. Zimomriavky. Problém je, že som od Whedonovho runu čakal fakt viac. Mrazivú štúdiu o tom, aký dopad na mutanta môže mať existencia injekcie, ktorú si stačí pichnúť a zrazu je z vás obyčajný človek. Ako sa s tým vyrovnávajú? Je to niečo, na čo čakali celý život, alebo ich to svojím spôsobom uráža? No... asi som chcel priveľa. Poteší úvodné slovo sumarizujúce udalosti z jednotky. Škoda, že sme sa čohosi podobného nedočkali v prvej knihe, ktorá nadväzovala na mnohé veci z minulosti a kvôli tomu žiaľ miestami pôsobila až rušivo vytrhnuto z kontextu. Našťastie, Whedon má jasno v postavách, bavia ho, zbožňuje ich a užíva si písanie spoločných scén. Emma a Kitty sa nemusia, medzi Wolverineom a Cyclopsom to iskrí, ale keď je najhoršie, držia pri sebe. Naopak, Logan sa v interakcii s Colossusom šokujúco prejavuje ako empatický človek (!!!), pretože vie, aké to je, keď na vás robia drsné pokusy. Skvelá je úvodná akčná pasáž, v ktorej sa na chvíľu pozrieme do hlavy bojujúcich X-Menov a každý niečo rieši, len Wolverine by si dal pivo.

fvalek
07.02.2022 3 z 5

Asi bych od téhle nabušené série týmu snů čekal trošku víc. První díl byl opravdu dobrý a ukázal nejen akční stránku s Breakworldem a organizací proti mutantům, ale i politické události ohledně vakcíny apod. Druhý díl je trošku jednodušší... Prostě se náhle zjeví Boj a my tak nějak máme vědět, odkud je. Vysvětlení - je to prostě chytrá technologie. A celý díl je jen o tom, jak úžasný nepřekonatelný tým mutantů bojuje s něčím, co vlastně nemá zase tolik navrch, ale je to najednou hrozně nepřekonatelné. Oživení starých sentinelů jen ukazuje, že si po sobě nikdo nedokáže uklidit a celý příběh kolabuje po stránce akce i klidnější části. Vysvětlení celé té bojové agrese je v nedohlednu a celý příběh funguje prostě jen na tom, že si jedna technologie něco vzala moc osobně. Ne že by mě tenhle díl nepotěšil ,ale j asi nejslabší v celé sérii, chce ho to přežít a jít dál.


Atlantis
12.08.2021 3 z 5

Jedno velké meh a pokrčení rameny. První díl byl parádní i při druhém čtení, ale "Boj" byl takový nanicovatý. Nápad zajímavý, ale nevyužitý. Možná je to tím, že obecně nemám rád scény typu "byl to sen" nebo "virtuální realita", ale nějak jsem nevěřil, že jsou X-meni v ohrožení. A tak jsem komiksem projel bez toho, abych si jej do budoucna nějak výrazněji zapamatoval.

Voliarty
27.07.2020 4 z 5

Pred časom som sa vďaka UKK zoznámil s Whedonovými X-Menmi. Bolo to skvelé čítanie, ktoré ma bavilo. Preto ma mrzelo, že som prešvihol dvojku. O to som bol radšej, keď som sa dočítal, že Crew plánuje vydať celých Whedonových X-Menov.

Dvojka ma nenadchla tak veľmi ako jednotka. Prišlo mi, že v prvom diely bolo viac dialógov a viac sa rozoberali vzťahy medzi postavami a to ma bavilo, lebo to Whedon vedel. Čo je vidieť aj na tejto knihe. Postavy sú super, len mi príde, že je tu menšia interakcia medzi nimi.

Hlavný protivník ma zo začiatku nebavil, ale čím dej napredoval, tým viac sa to menilo a ku koncu som mu prišiel na chuť.

Kresba je tiež fajn, dobre v nej vynikne akcia.

Koniec tak, ako v prípade jednotky otvorený, takže kúpa trojky zaručená. Ale to by bola asi aj tak, lebo táto séria je skvelá.

KubaHanzelin
14.07.2020 4 z 5

Příjemná a přehledná kresba stejně jako v prvním díle, jen dějová linka mi nepřišla tak zajímavá, i když jsem rád viděl Profesora X taky jednou chybovat:)

Lenka.Vílka
10.04.2020 5 z 5

První co mě dostalo hned po otevření knihy je to modré "X" na první straně, které má být jakýmsi pokračováním v kresbě z první knihy. A zafungovalo to perfektně. Není to 3D kresba, ale stará dobrá halda kresba.

Úvod je skvělý. X-meni jsou zase na misi, která nevychází tak, jak by měla. Tedy, oni to dají, ale akorát všude poletují ty amatéři z FF. A mezitím to "záškodník" zevnitř" rozjel ve velkém. A musím říct, že to bylo vážně skvělý! Vážně, vážně skvěle napsaný. A v co se to potom vyvinulo? (A to doslova!)

Takže o nedostatek skvěle napsané a nakreslené akce se nemusíte bát. Úplně jako v prvním dílu. A konec? Aj karamba!

trudoš
13.10.2017 4 z 5

I když se mi příběh líbil, album jako takové trpí nešvary rozjeté série - v detailech se člověk špatně orientuje, nemá-li zmapovány předchozí události; objevuje se superpadouch, který je náramnou hrozbou, přesto je v průběhu pár sešitů zlikvidován; člověka vlastně nejvíc zajímá, co bude dál, protože drobné konflikty dávají na srozuměnou, že ta největší legrace teprve přijde - viz. chystaná zrada Emmy Frostové a návrat agentky Brandové do čela S.W.O.R.D.u. A taky se přiznám, že celá druhotná linie s konfliktem mezi X-Meny a Xavierem na mě působila drobet uměle, jako by to byla jen vějička pro budoucí komplikace.
V důsledku nemohu říct, že by mě samotná kniha nebavila, spíš mě mrzí, že se v řadě nepokračuje. Joss Whedon má cit pro emoce, vztahy a schopnost polidštit i tu nejméně lidskou figuru. Nepřekonatelný je především v hláškách, pro které si postavy jednoduše zamilujete, i když jsou vám třeba prosti srsti. Spojeno s parádní kresbou Johna Casadaye a výsledek je zákonitě nadprůměrný.

martinstefko
28.12.2015 3 z 5

Joss Whedon dal tímto scénářem lidem přesně to, co chtějí. Chtějí se pobavit, chtějí číst o svých postavách, chtějí nějaké zvraty a chtějí mít něco, na co se mohou těšit, nebo aspoň něco, proč si koupit další díl. V tomhle případě je to potřeba dovědět se, co bude dál. Jako klasický mainstream funguje komiks naprosto dostatečně a vzít se mu to nemůže. Trochu nadprůměrný komiks z něj pak dělá kresba Johna Cassadaye, kterého mám rád hlavně proto, že sem tam využije čistou linku, sem tam má černých ploch jak blázen, jindy zase dostatek šrafury. Hraje si s různými kresebnými styly a ono to vypadá dobře, výsledek stojí za to. Je to jen potvrzení toho, že tohle je skutečně výborný kreslíř, který mě oslovil hlavně svými dovednostmi v rámci série "Planetary". "Boj" se tak směle řadí ke komiksům, které s radostí přelouskáte, pobavíte se a pak si na ně dlouho nevzpomenete, protože není moc proč. Více: http://www.comics-blog.cz/2014/01/456-ultimatni-komiksovy-komplet-40.html

Štítky knihy

komiksy superhrdinové superschopnosti Marvel X-Men tým

Autorovy další knížky

Joss Whedon
americká, 1964
2019  83%Nadaní
2020  81%Boj
2020  82%Rozervaní
2021  80%Nezastavitelní

Kniha Astonishing X-Men: Boj je v

Právě čtených1x
Přečtených84x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce53x
Chystám se číst5x
Chci si koupit20x
dalších seznamech3x