Tvár sveta

Tvár sveta https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/163294/bmid_tvar-sveta-163294.jpg 5 13 4

Děj románu se odehrává ve starém Římě v pátém a šestém století našeho letopočtu, v období, když Ostrogótové na čele s králem Teodorichem ovládli Itálii, ale současně se o vládu nad Itálií hlásí byzantské impérium a ze severu začínají útočit Frankové a Longobardi. Jde o mimořádně komplikovaný úsek dějin, ve kterých se střetávají zájmy různých národů a kmenů, protikladné civilizace a kultury. A to je smysl knihy: ukázat, jak z konfliktu politických, vojenských, hospodářských, sociálních, náboženských a kulturních zájmů zaniká sice jeden svět, ale v ukrutných bojích se rodí svět druhý, zárodek nové evropské civilizace. 1. slovenské vydanie.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Przemija postać świata , 1955


více info...

Přidat komentář

stanislava9718
09.05.2023 4 z 5

Zajímavý historický příběh z doby římské, kdy upadající říši napadnou Gótové. Autorka prý čerpala z knihy Válka s Góty. Historické postavy jsou skutečné, hlavně generál Belisarius. Toto téma mě zajímá, příběh se mi líbil.

vaclav3708
01.01.2023

Zajímavé období, které si určitě zaslouží pozornost nějakého historického románu. Zde to však příliš nevyšlo. Kniha je rozdělena do dvou dílů, každý díl do jednotlivých kapitol, každá z těchto kapitol ještě do menších podkapitol a tyto podkapitoly jsou ještě rozčleněny do několika oddílů! Přičemž tyto oddíly jsou rozsahem od jednoho odstavce do max. tří stránek, takže celé to vede k neuvěřitelnému roztříštění textu, neustálému přerušování, nemožnosti rozvést nějaký souvislejší děj, začíst se do pořádně knihy...navíc se skáče od jednoho k druhému, takže se čtenář těžko orientuje. Objevují se nové postavy, které vzápětí zase mizí, aniž by s nimi byl čtenář patřičně seznámen. Proč? Stejně tak je tu spousta výrazů, obratů, které mi nedávaly smysl, nerozuměl jsem jim. Jde spíše o sled několika obrazů, než skutečný děj - přečetl jsem prvních 100 stran a celkový děj by se dal shrnout do 10, takže jestli takto pokračuje celý román, není o co stát. Je to škoda, ale pokud máte zájem o toto období, raději se mrkněte do učebnice dějepisu, bude to rozhodně přínosnější, srozumitelnější, přehlednější než toto.


P.T.
12.06.2019 4 z 5

Kniha je docela čtivý pohled na dobu vlády Theodoricha Velikého a gótských válek po jeho smrti. Detailní historické studie nebo prameny o této době se mi do rukou nedostaly (jen různé obecné dějiny světa) a tak případné problémy v historické věrnosti nemohu posuzovat, spíš mi vadilo, že kniha zahrnující rozpětí dvou až tří generací má v čase místy dost mezery. V každém případě je to v porovnání s Gravesovým Hrabětem Belisariem zajímavý pohled ze strany válečných protivníků (druhá část knihy - Válka). Na rozdíl od autorky předcházejícího komentáře ve mně kniha nebudila moc dojem idylického soužití Gótů s Římany, spíš jako obraz nepříliš úspěšné snahy Theodorichovy o integraci dvou postoji rozdílných národů, usedlého a nájezdníků (první část knihy - Mír).

braunerova
27.05.2016 5 z 5

Historicky věrný obraz Itálie v 6. století po Kristu. Překvapilo mě vcelku idylické soužití Germánů a Římanů za krále Theodoricha. Gótové zajišťovali obranu země, Římané administrativu a hospodářství. Pod vládou bigotního císaře Justiniána a jeho výběrčích daní asi Římané rychle vystřízlivěli. Nudily mě jen pasáže věnované náboženství a víře.
Autorka hojně čerpala z Prokopiovi knihy Válka s Góty, většina postav románu jsou historické osobnosti. Nad všemi samozřejmě vyčnívá Belisarius, poslední římský generál. Nebyl to jen fenomenální vojevůdce, ale i člověk pevných morálních zásad. Když ho nakonec císář Justinián křivě obvinil z velezrady, tak na otázku, jaké má svědky na svoji obhajobu, starý generál řekl: „Mám čtyři. Gelimera, někdejšího krále Vandalů, Vitiga, někdejšího krále Gotů, Chosrúa, velekrále Persie a bulharského chána Zabergana“. Jak o něm kdosi napsal:

"Jediný spravedlivý v tom chaosu úplatkářství, křivých přísah a chamtivosti na všech stranách. A skoro byste si přáli, aby nebyl tak hrdě zásadní, aby urval vládu tomu lumpovi Justiniánovi. Jenže pak už by to nebyl Belisarius"