Tvář

Tvář https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108432/bmid_tvar-CEG-108432.jpg 3 16 3

Prokurátor Berthier v malém městě na jihu Francie se stane svědkem tragické události, při níž se nešťastnou náhodou utopí dívka. Berthier tuto událost sleduje, je si vědom, že by měl dívce pomoci, ale než se rozhodne, je pozdě. Při vyšetřování jako žalobce vede celý případ, ale jen on jediný ví, co se skutečně stalo. Tolik si zakládá na své cti – a aby si zachoval svou tvář, udělá vše proto, aby usvědčil jiného podezřelého.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

La Face , 1953


více info...

Přidat komentář

Rade
27.10.2014 3 z 5

Typický Pierre Boulle.
Pointa, která má nádech absurdity a u které si řeknete, jako u většiny děl tohoto autora, - je to vůbec možné? Tři a půl.

soukroma
02.04.2014 3 z 5

Velmi pomalé a zdlouhavé, což ale odpovídá době původního vydání před 60 lety. Na malém prostoru se odrážejí a řeší nejrůznější vlastnosti a emoce člověka u moci (prokurátora): mravnost, ctižádost, ješitnost, zkorumpovatelnost, pocit neomylnosti a spravedlivosti, na pozadí případu, který ani nemusel nutně být kriminální (pravdu asi nikdo úplně přesně neví), nicméně někdo za něj musí být potrestán nejvyšším trestem. Autor pěkně vykreslil atmosféru Provence a životní přístup Jihofrancouzů (hlavní hrdina je ze Severu, takže jimi rád z nejrůznějších důvodů pohrdá), protože se příběh odehrává u Rhony.


jprst
31.01.2012 3 z 5

Ani funkce prokurátora není zárukou čestnosti, poctivosti a pravdomluvnosti, lidská povaha je prostě složitá.