Dokonalý robot a jiné povídky

Dokonalý robot a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36382/bmid_dokonaly-robot-a-jine-povidky-Owe-36382.jpg 3 24 5

Soubor vědeckofantastických povídek (Dokonalý robot, Kolik váží sonet, Nekonečná noc, Zázrak, E = mc² neboli Příběh jedné myšlenky), v nichž autor známého románu Most přes řeku Kwai domýšlí důsledky obrovského technického a civilizačního rozvoje 20. století, pokud by se tento rozvoj minul účinkem; kybernetické, fyzikální a atomové objevy jsou zde ve svých důsledcích a účincích podrobovány soudům filosofie a etiky, tvůrčí vědec soudu svého svědomí. Kniha s vážným zaměřením je napsána se smyslem pro humor a s jemnou ironií.... celý text

Přidat komentář

hanak_v_exilu
11.04.2024 5 z 5

Kdysi jsem byl svědkem krátké debaty, jak je zvláštní že autor Mostu přes řeku Kwai, napsal i brakové sci-fi Planetu opic. Kdyby se řečník obtěžoval tuhle knihu přečíst, nikdy by takovou hloupost nemohl vyslovit, protože by věděl, že Pierre Boulle píše velice chytré příběhy plné jemného humoru, občas protkaného prchavou příměsí ironie. Nikde jinde to nejde vidět tak krásně, jako v téhle sbírce. 100 % Dokonalý robot - nápaditá úvaha přicházející s poznatkem, že neustálým vylepšováním robota člověka nezískáte. 80 % Kolik váží sonet - o použitelnosti postupu mám své pochyby, protože při vážení dojde ke kumulativním chybám, které další zkoumání znemožní. Přesto oceňuji nápaditou hru s logikou a jazykem. Překládat něco takového znamená psát svou vlastní povídku. 100 % Nekonečná noc - o strastech cestování časem. Schválně si zkuste spočítat, kolik piva, vína, koňaku a šampaňského vypravěč vypil. Je to sice Francouz, ale stejně. Kdybych měl ovšem něco takového prožít já, tak bych chlastal úplně stejně. 100 % Zázrak - co se stane, když upřímně věřící kněz spatří zázrak a je nucen přijmout existenci Boha jako prokázaný fakt? 100 % E=mc2 neboli Příběh jedné myšlenky - nezamýšlené důsledky touhy činit dobro, mohou být stejně zhoubné jako lhostejnost, nebo zlo.

Kalidor
14.08.2020 2 z 5

Upřímně - bavila mě jen první povídka "Dokonalý robot", příjemně mi připomněla "Já robot" od Asimova, ale do ostatních povídek (které už byly jiného žánru než sci-fi) jsem se nemohl začíst, prostě mě buď vůbec a nebo jen částečně zaujaly, avšak styl nudného vyprávění byl pro mě až příliš ubíjející.


Janadvorackova
28.10.2019 3 z 5

Zajímavé náměty: vývoj robotů, krize víry, cestování časem, vznik atomové bomby... Ale autorův styl psaní se mi jeví krapet těžkopádně. Zpracovává "šťavnatá" :) témata až moc suše.
Příběhy nemají příběh.
Ale jinak asi věděl co a proč chce napsat. Jen to udělal trochu odtažitě.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Pierre Boulle je zvláštní autor s obrovským rozsahem pokud jde o žánry a náměty. Od válečného románu přes scifi až po humoristické povídky a politickou satiru; do všeho "dělal" a dělal to moc dobře. Některé jeho knihy v češtině dosud nevyšly, (například právě skvělá politická satira Les coulisses du ciel), ale i z toho, co tu je k dispozici, je zřejmé, že to byl velký fenomén francouzské a světové literatury.

jprst
31.01.2012 2 z 5

Nenašel jsem zde jedinou povídku, která by mě vyloženě upoutala a zaujala.

Štítky knihy

francouzská literatura výbor z díla

Část díla

Autorovy další knížky

Pierre Boulle
francouzská, 1912 - 1994
2000  80%Most přes řeku Kwai
1970  88%Planeta opic
1982  72%Fotograf
1998  59%Neštěstí těch druhých
1970  68%Dokonalý robot a jiné povídky

Kniha Dokonalý robot a jiné povídky je v

Přečtených37x
Doporučených1x
Knihotéce30x
Chystám se číst7x
Chci si koupit3x