Náraz / Prales

Náraz / Prales https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530343/bmid_naraz-prales-65af9404a43ee.jpg 4 20 6

Trujkunt série

< 6. díl

Major Roman Saran z ostravské kriminálky prožívá v životě další turbulentní období. Jeho přítelkyni Lence se po tragických událostech doprovázejících vyšetřování její zmizelé spolužačky Krysty vracejí vážné psychické problémy, které vedou až k rozchodu. Svérázný major si čistí hlavu v Praze a netuší, že právě zde na něj čekají další šokující odhalení – a to jak detektivní, tak životní. Návrat domů a vyšetřování smrti bývalé profesorky češtiny, kterou někdo srazil a od místa činu odjel, stojí jen na začátku série událostí, jež Saranovi obrátí život zcela naruby. Ve druhém příběhu se čtenáři při vyšetřování brutální vraždy lesního dělníka seznámí i s dalšími neopakovatelnými místy ležícími v Saranově regionu – například s beskydským pralesem Mionší.... celý text

Přidat komentář

ctenarEwa3ML8
předevčírem 5 z 5

Major Saran opět nezklamal! S každou z následujících knih je to lepší a lepší. Vždy mě ty příběhy úplně vtáhnou, ale tentokrát jsem Sarana tahala sebou skoro všude :-). Ve vaně jsem si musela dopouštět teplou vodu, v nemocnici jako doprovod s otcem jsem se věnovala čtení, místo otci (promiň, tati *-)) a samozřejmě jsem ho vzala i do postele. Jenže to pak člověk jde spát ve dvě v noci, protože to musí dočíst do konce! Ano, jsem dnes docela nevyspaná, ale ještě teď přemýšlím hlavně nad poslední kapitolou. Ten závěr byl teda fičák a ta "ich" forma tomu dodala náležitý náboj. Co já, chudák, teď budu dělat, než vyjde další kniha? Vzkaz pro autora: Dziynka jak cyp a już se ni mogym doczkać na dalszóm!

alzbeta4340
05.04.2024 4 z 5

Major Saran řeší s kolegy případ důchodkyně úmyslně sražené neznámým řidičem a poté případ mrtvého muže nalezeného v lese. Detektivní zápletky jsou víceméně uvěřitelné, někdy sice hraje roli náhoda, ale i tak autor zvládne myšlenkové postupy všech zúčastněných logicky vysvětlit. Soukromí majora je plné změn, uvidíme, co bude dál :-).


orson
22.03.2024 4 z 5

Sagitaurus si drží svou úroveň, jen v těch posledních dvou příbězích bylo trochu moc omáčky z osobního života detektiva, zejména výlet do Paříže mi přišel zbytečný. Ale jinak super, určitě si rád přečtu další jeho detektivky

Bustedka
19.03.2024 2 z 5

A tak moc jsem se těšila...
Ten, kdo začne číst Trujkunt, dělá tak primárně z toho důvodu, že ho baví detektivka, případně má vztah k oblasti Trojmezí. Já jsem všechny Sagitariovky přečetla na jeden zátah, ale tady mi to prostě nesedlo.
Můj pocit - tahle kniha je jiná oproti předešlým dílům hlavně v tom, že mnohem víc než případy, se tu řeší osobní život majora Sarana. To by asi tak nějak nevadilo, přecejen, pokud to není vaše první kniha ze série, k majorovi si člověk nějaký vztah vytvoří. Co mě ale vadilo extrémně bylo to "chlubení se" toho, co všechno autor ví a zná. Minimálně se to do knihy nehodilo - hlášky ze všech možných filmů, historie, architektury apod. V jiném typu knihy bych to i ocenila, mám tyhle zajímavosti moc ráda, ale v detektivce z Trojmezí mě prostě nezajímá, kdo nechal vybudovat Lucemburský park v Paříži a kolik ulic a budov se zajímavou historií musí člověk minout, než dojde do cíle. Nenadchla mě ani ta Saranova nadrženost, které se autor nebojí dát v poslední době velký prostor.
Případy samy o sobě byly zajímavé. Bavily mě. Sagitarius psát umí. Ale mnohem víc by mě to bavilo, kdyby byl stěžejním dějem případ a ne intimní život majora. Něčím jaká je skutečnost, ale přijde mi, že ta omáčka tvořila víc než půlku knihy.

Kanylka
18.03.2024 4 z 5

Další dobře odvedená "robota" pane Sagitarius. Díky

tami1
08.03.2024 5 z 5

Asi budu malinko neobjektivní!
Ale mě tyhle detektivní eskapády majora Sarana moc baví. Samozřejmě jsem ovlivněná prostředím, protože se všechno odehrává prakticky za humny.
Moc mě baví jazyk, kterým je kniha napsaná, ale myslím si, že to bude pro lidi z jiných koutů republiky, trochu těžší na pochopení.
Jenže je to autentické! U nás se prostě takto mluví!
Někdo česky, někdo polsky a někdo po našymu. A aby toho nebylo málo, jsme schopní tyto jazyky naprosto šíleným způsobem namíchat třeba v jedné větě :o))).

Autorovy další knížky

Petr Sagitarius
česká, 1966
2020  82%Trujkunt
2021  82%Klasztor / Návrat
2023  88%Krysta
2021  81%Pierot / Na krev
2022  86%Zahrada / Rest

Kniha Náraz / Prales je v

Právě čtených1x
Přečtených24x
Čtenářské výzvě7x
Knihotéce36x
Chystám se číst30x
Chci si koupit5x
dalších seznamech2x