Krysta

Krysta https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/510899/bmid_krysta-UE0-510899.jpg 4 38 11

Trujkunt série

< 5. díl >

Major ostravské kriminálky Roman Saran rehabilituje poté, co jej při každodenním ranním běhu přepadli dva neznámí muži a zlámali mu ruku. Z nudy se své přítelkyni Lence rozhodne pomoci najít kamarádku Krystu – spolužačku, která se dle svého facebookového profilu vdala za Novozélanďana a žije na Korfu. Když se ji však Lenka rozhodne navštívit, Krysta profil zruší a jako by zmizela ze světa. Saran navíc zjistí, že fotky, které na něm sdílela, jsou podvržené. Záhady se na sebe vrší a Saranovi nezbývá než do celého problému zasvětit svůj tým. Celá temná historie zvolna začíná vyplouvat na povrch…... celý text

Přidat komentář

Kanylka
18.03.2024 5 z 5

Čtivá detektivka, oceňuji humor, "zapasování" nářečí, Krysta je za mě nejlepší z
celé řady. Není bo sum fajne všycki.

kokrokr
07.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Jedna z mála zajímavě napsaných českých detektivek, které jsem v poslední době četl. Rozhodně lepší průměr za tři a půl bodu. Přesto si neodpustím menší kritiku. První půle knihy byla trochu utažená až školácká, teprve v druhé části se autor konečně rozjel a příběh dostal jiskru. Také snaha šokovat čtenáře závěrečnou pointou, že vrahem je mladší sestra, jsem nebyl zrovna nadšen. Tohle bylo příliš účelové a zbytečné. Zařazení místního nářečí chválím, dodává to příběhu autenticitu. Autorův slovní projev místy působí příliš stroze a jednoduše, asi jako školní slohová práce. Chce to trochu rozvinutější věty, slovní hříčky, či barvitá a ironická přirovnání.


Bustedka
10.01.2024 5 z 5

Sagitariovka opět skvělá. Detektivky z Jablunkovska jsou moje srdcovka. Tentokrát pátrá Roman Saran po spolužačce své přítelkyně. Dostaname se do Těšína, Třince, Mostů, ale třeba i do Řecka.
Doporučuju všemi 10 a už se moc těším na další díl.

Bedřich63
23.11.2023 4 z 5

Sérii Trujkunt jsem našel zde na DK a vybral jsem si ji, protože mám rodinné vazby na Třinecko a také zdejší dialekt mi není úplně cizí. Knih, zabývajících se tímto regionem, jsem zatím moc nečetl.
Spoustu lokalit, kde se příběh odehrává, znám osobně a často navštěvuji, tak jsem měl možnost i porovnat zeměpisné údaje. Sedí to, stejně jako místní dialekt "po našimu". Autor je místní, takže znalec.
Hlavní postava major Roman Saran je trochu svéráz, ale je dokonale svůj a má výsledky. Na vraždách asi nemůže dělat nějaký maminčin mazlíček. No a do tohoto "kraja razoviteho" hodně zapadá.
Za stavbu příběhů bych dal 4*, ale knihu vylepšuje, aspoň pro mě, popis vztahů týmu vyšetřovatelů, jejich vzájemné špičkování a autorova znalost místního prostředí. Asi to nejsou knihy pro všechny čtenáře, ale místní obyvatelé se v mnoha popsaných situacích a místech dokážou najít a ztotožnit se s nimi.
Pro mě to jsou knihy z prostředí, kde trávím část svého života a tím jsou ještě více zajímavější. Rád si přečtu i další díly, které snad budou i nadále vycházet.
Autor Petr Sagitarius stárne a tak se podle mě začíná trochu projevovat jeho bilancování se životem.
Lze to doložit na dvou zmínkách o politice, které zcela určitě vyjadřují jeho životní postoje anebo že by postoje Romana??
A bujarý sexuální život hlavní postavy také připomíná tak trochu ujíždějící vlak.... Romana nebo autora?
A to že Roman omezuje cigarety je jen póza nebo světonázor nebo zdravotní komplikace?
Takže tato série a obzvlášť tento díl mohou mladým připadat odtažitě, protože dnešní doba si vyžaduje úplně jiné příběhy a akce.
Za mě pořád více než dobře, dokonce chvalitebně. Humor v dialozích, znalost prostředí, znalost nářečí, lidovost v dialozích a příběh, který je zajímavý.
Doufám, že autora nepřemůže jeho věk a zdraví a že ještě něco napíše. Myslím, že tento region to má zapotřebí a že jeho knihy si vždy najdou své čtenáře. Držím mu palce.

moni.ka
28.10.2023 3 z 5

Po dlouhé době jsem sáhla po české detektivce, a zase to dlouho neudělám. Děj a zápletka by byly dobré, ale kniha je psaná příšerně naivním a jednoduchým jazykem, jako kdyby to napsal absolvent základní školy. Použití zbytečného množství vulgarit na mě působilo spíš rušivě, nářečí je pro neznalého člověka místy nesrozumitelné. A nechápu zálibu českého národa v ošklivosti a prostředí sociálně slabýchMost, Sluneční státje mi to cizí.

ugisha
10.08.2023 5 z 5

Blonďatého pitbula Romana Sarana miluju! Výborné čtení, knížka druhá nejlepší ze série (hned po jedničce), celý Trujkunt doporučuju kudy chodím.

orson
04.08.2023 4 z 5

Důstojné pokračování série.

tonysojka
03.08.2023 5 z 5

Když major Saran "zatřese stromem"; stojí to za to.
Tento díl stál taky za to,podle mne nejlepší.
Hlavně kvůli závěru.

alzbeta4340
16.07.2023 5 z 5

I předcházejícím příběhům Trujkuntu jsem dala vysoké hodnocení, Krysta se mi ovšem zatím líbila nejvíc. Děj je logický, pochopitelný a dá se pokládat za reálný. A majorovo soukromí tvoří v přiměřené míře pozadí celého vyšetřování.
Rozhodně povedená detektivka českého autora. Doporučuji.

WaN635
20.06.2023 5 z 5

Jak řekl major Saran: ,,Kurva, do piči,, nemůžu jinak než dát za pět . Ostravsko je holt kraj rázovitý a mluva taktéž :) . Bez mučení přiznávám, že se mi po malém a rázném majorovi stýskalo. Tento díl se velmi povedl, doufám, že se brzy s Romanem, Lenkou, partičkou z Ostravy setkáme.
PS: chyběla mi Muška a její slovní přestřelky s Romanem.

3nitka
28.05.2023 5 z 5

Roman Saran rieši prípad na Šancích, veľmi smutný prípad. Okolo obranných hradieb kde sa kus deja odohráva, chodievam takmer každý deň.
Tento diel sa opäť podaril.
"Źycie to nie bajka"

Autorovy další knížky

Petr Sagitarius
česká, 1966
2020  82%Trujkunt
2021  82%Klasztor / Návrat
2023  88%Krysta
2021  80%Pierot / Na krev
2022  86%Zahrada / Rest

Kniha Krysta je v

Právě čtených2x
Přečtených50x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst33x
Chci si koupit10x
dalších seznamech1x