Trujkunt

Trujkunt https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449888/bmid_trujkunt-xnc-449888.jpg 4 144 50

Trujkunt série

1. díl >

Trujkunt je zvláštní místo. Trujkunt je i titul kriminální trilogie. Její autor tak nazývá nejvýchodnější cíp naší země, trojmezí Česka, Polska a Slovenska, kde prolnutím sousedských jazyků vzniklo originální nářečí zvané po naszymu. Srdcem Jablunkovska a Třinecka – právě o téhle oblasti je totiž řeč – jsou Třinecké železárny, zvané werk. Tady pracuje značná část obyvatel silně religiózního kraje, dodnes poznamenaného rozdělením Těšínska po první světové válce. Žijí zde potomci mladých mužů, kteří kdysi museli narukovat do wehrmachtu, a zdejší lidé ctí a udržují staleté gorolské tradice. Protagonistou knihy je major ostravské kriminálky Roman Saran, stejně svérázný jako kraj, kde žije. Spletité případy, které provázejí velmi neobvyklé okolnosti, řeší v příbězích nazvaných Dwur, Kruhy a Čtverka.... celý text

Přidat komentář

Ospalý_Táta
10.04.2024 5 z 5

Je to hodně povedená trilogie. Detektivky dobré, za mě lehký nadprůměr. Vtip tomu nechybí, slabinou však bude, že některé narážky či vtípky pochopí jen obyvatelé Jablunkovska/Třinecka. Co však jako rodák z tohoto kousku země musím ocenit nejvíc, je naprosto bezchybné vykreslení zdejšího způsobu života. Perfektní.

majakmp3
11.03.2024 4 z 5

(SPOILER) Čtverka je za mě jednoznačně nejlepší detektivka z trilogie Trujkunt (Dwur, Kruhy, Čtverka). Ostravský vyšetřovatel Roman Saran a jeho tým se tentokrát potýká s vraždou třineckého stavebního podnikatele a všeobecně neoblíbené osobnosti Milana Adamce. Vše se ale točí hlavně kolem dětství vyšetřovatele a jeho tehdejších spolužáků ze základní školy, které se v okolí neřekne jinak než „Čtverka“.
Pachatel(ka) je kupodivu sympatická osoba a její motiv se dá pochopit, i když se nedají, vzhledem k okolnostem, schválit její činy. Křivda vede hluboko do minulosti a zasáhne i bratra hlavního hrdiny.
Roman též řeší svůj milostný život, který není zrovna uspokojivý. Hlavní hrdina nakonec dojde k názoru, že se ani po čtyřicítce nehodlá usadit, a místo toho aby se choval jako každý slušný usedlý fotřík (chlemtal lahváče a v trenýrkách a tílku sledoval v bedně fotbal), zůstane u svého dosavadního životního stylu.
Za mě slušných 80%


Chesterton
08.03.2024 3 z 5

[četba ČRo]
Je to dobrý průměr. V poslední Čtverce mi chybělo nářečí a přebývalo Saranova primitivismu ve vztahu k ženám, ale ve výsledku je to zejména do ucha fajn věc, když nemáte vysoké nároky.
3/3

bookcase
08.02.2024 4 z 5

Čtení série jsem plánovala dlouho a konečně jsem se do ní pustila - v březnu máme v naší karvinské knihovně naplánovanou besedu s autorem. Četlo se mi to dobře, připomněla jsem si oblíbené detektivky "magnetky", které jsem ráda louskala jako holka a vyzobávala jen ty s vraždami, hospodářská kriminalita mě nebrala :))). Plus - nářečí, region, Rammstein. Saran mi občas přišel jako Rambo, líbil se mi lehký humor, kterým jsou příběhy proloženy.

Isew
09.11.2023 4 z 5

Zajímavé nářečí, které mi jako někomu z druhé strany republiky není úplně blízké. Celá trilogie je zajímavá. Asi nejvíc se mi líbila Čtyřka. Divoké devadesátky a staré křivdy minulosti. Dobrý byl i Dwur. Druhá světová válka a dávné křivdy zarámovaly poměrně zdařilý příběh. Kruhy nebyly špatné, ale závěr byl takový nijaký. Škoda nevyužitého potenciálu kruhů v obilí.

snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Náměty jsou prima, ale zápletky už spíše průměné a vyřešení případů pro mne mnohdy až banální. Kupodivu mi to zde ale vůbec nevadí. Baví mě ten kraj, mrav a postavy. Takže i když z objektivních důvodů nedávám zrovna vysoké hodnocení, k autorovi se ještě ráda vrátím a jak odechovku toto ráda doporučím. Jen od toho coby od detektivky nemějte příliš vysoká očekávání.

Kyri
01.11.2023 4 z 5

Detektivky jsou to podařené, děj vtipný s odkazy na různé kulturní a politické události, které jsou ještě docela aktuální a pochopitelné. Líbí se mi i místo děje a zasazení do specifické komunity.
(Jen mě tedy otrávilo, že autor s takovým přehledem netuší nic o Downově syndromu. Skoro bych se bála, aby v někom nevytvořil mylný dojem o důvodech vzniku. A hodnocení nemorálnosti potratu v případě této diagnózy mi taky přijde zavádějící a přes čáru. Proto o jednu hvězdu míň.)

trudoš
29.10.2023 3 z 5

„Malý, sporý, nakrátko ostříhaný blonďák se zlomeným nosem“ mě bude ve fantazii pronásledovat ještě dlouho. Ovšem ani ne tak proto, že by mi zaimponoval – spíš pro autorovo neustálé opakování jeho popisu. Už po pár měsících nevím, jak se hrdina jmenoval, ale jak vypadal, to můžu odříkat i ve dvě ráno, náhle probuzen literární zásahovkou.
Každopádně: obsahově zklamání, především kvůli zbytečným kudrlinkám kolem, které z jednoduché detektivky dělají málem sociální drama. První příběh Dwur má sice hezký rozjezd, ale nakonec se zamotá do spleti dávných příčin. Následné Kruhy pak patří k tomu v knize nejslabšímu, kdy postup vyšetřování a závěrečné mysteriózní vyústění vedlejšího motivu působí jak ze špatného vtipu. Závěrečná Čtverka je naopak tím nejlepším v knize, za což ovšem dost možná může skutečnost, že si člověk po dvou stech stranách na autorův styl vyprávění zvykl. Každopádně detektivní pátrání i finální odhalení jsou dobře vymyšlené a dávají postavě také konečně nějakou hloubku.

Makii
27.08.2023 4 z 5

Dwur a Kruhy jsem asi před rokem slyšela i na rozhlase, ale ráda jsem si je teď i přečetla a příběhy si připomněla. Celá trilogie se mi moc líbila, skvělý je jazyk a hlavně reálné dialogy. A i když mi Saran dvakrát sympatický není, policajt je to dobrý. Případy jsou uvěřitelné, postavy taky, místa děje jsou super. Takže doporučuji :)

harena
12.08.2023 5 z 5

Bezva detektivní příběhy a reálné kauzy. Další česká detektivka, která mě navíc ještě i pobavila. Drsňácký kriminalista jde tvrdě za pachatelem, neschází trocha postelových scén, příběhy uvěřitelné, skvěle popsané prostředí, do kterého okamžitě zapadnete i díky tomu, že postavy většinou hovoří "po naszymu". Neměla jsem problém nářečí rozumět, i když je mi bližší "podkerkonošské". Žádná hluchá místa, napětí bylo akorát a bez potoků krve, kriminalista Saran sympaťák, snad vydrží nechlastat, jen škoda, že už je konec, čtení jsem si užila.

babystar
21.07.2023 4 z 5

Tři detektivní příběhy ze svérázného "Gorolstanu" na téma "za vším hledej ženu". Žena totiž může být objektem chtíče, obětí i vražedkyní. Příběhy jsou plné svérázných postav, ať už mezi kriminalisty nebo mezi podezřelými. Měla jsem obavy z používaného místního nářečí, ale naštěstí jsem skoro všemu rozuměla a k těm místním lidičkám to sedlo.

Nuttelka
24.06.2023 5 z 5

(Audiokniha)
Po poslechnutí všech 3 částí si teď drbu hlavu, proč jsem si to už nepustila dřív, protože tohle mě neskutečně bavilo! Saran je teda kanec :-)) Jak v práci, tak v soukromém životě a 3. část - Čtverka se mi líbila nejvíc. A teda ten závěr?!?! Z toho jsem si sedla na zadek. Potřebuji nutně další díl!

babicka_amalka
15.06.2023 3 z 5

na to, jak oslavné recenze provázely vydání Trujkuntu, jsem očekávala něco úžasného, převratného, objevného;
půjdu proti proudu zdejších hodnocení, ale mně to připadalo jako naprosto tuctová záležitost, která mě nijak nepřesvědčila a nenavnadila k přečtení dalších dílů;

Bustedka
11.02.2023 5 z 5

Zdánlivě normální česká detektivka, žádné extra drama, klasické detektivní postupy. Akorát, že vůbec.

Petr Sagitarius je bývalý jablunkovský starosta, který se dal na dráhu detektiva. První díl Trujkuntu, tedy toho našeho trojmezí, se skládá ze 3 příběhů. Já si všechny poslechla v audioverzi a zjistila, že musím celou Sagitatiovu sérii mít doma.

Ano, nejsem vůbec objektivní. V Jablunkově bydlím 2,5 roku a neskutečně jsem si to tu zamilovala. A když čtete v knížce o známých místech, vtáhne vás to o to víc. Jedna vražda se tak stala pár set metrů od domu, další v Třinci. Je tam prostě všechno: Gorolski Swieto, Maryna v Bocanovicích, Penny u autobusáku, rynek, Bulawa i Bělá. A hlavně popis místních a po naszymu.

Vůbec ale nemusíte mít s Třineckem něco společného . Myslím, že líbit se to bude i tak. Pokud máte rádi ty klasické české detektivky alá případy 1. oddělení, nešlápnete vedle.

Vesmich
10.01.2023 5 z 5

V audiopodobě je to zvukomalebná návštěva drsného severu. Oba hlavní muži jsou přiměřeně sympatičtí a originální, příběh nekomplikovaný. Je to spíš folklórní výlet než extra detektivka a stojí za to.

Bedřich63
02.12.2022 5 z 5

Před několika měsíci jsem četl třetí knihu z této série. Tato první část, kterou jsem právě dočetl, se mi zdála lepší. Všechny tři příběhy jsem si užil. No a protože spoustu lokalit, kde se příběh odehrává, znám osobně a často kvůli rodinným vazbám navštěvuji, tak jsem měl možnost i porovnat zeměpisné údaje. Sedí to, stejně jako místní dialekt "po našimu". Autor je místní, takže znalec.
Vtipné, popisné příběhy, vyšetřování a složité mezilidské vztahy - docela ze života. Hlavní postava major Roman Saran je trochu svéráz, ale je dokonale svůj a má výsledky. Na vraždách asi nemůže dělat nějaký maminčin mazlíček. No a do tohoto "kraja razoviteho" hodně zapadá.
Na knihu jsem se těšil a splnila mé očekávání. Autorovi zůstávám věrný a chystám se na další čtení jeho příběhů o vyšetřování v Trujkuntu.

puczmeloun
15.11.2022 3 z 5

Svérázná "severská" (myšleno v rámci východní Moravy) detektivka. Je to spíše netradiční představení dnešního českého Těšínska, než snaha o nějakou hutnou záhadu. Takže místo hledání (či literárního hádání) vraha dostává čtenář kousky textu psaného „po naszymu“ (v audioverzi Českého rozhlasu oceňuji interpreta, od nějž úryvky krásně zní), ne/známé lokální historie (např. Jablunkovský incident) a dalších místních specifik (folklorní festival, jako kulisa nabízející jídlo a alkohol). A pokud toho bylo víc, tak mě to bavilo. Samotný detekt... tedy major kriminálky, jeho život a to, jak k vyřešení všech tří případů došel, už zapadá do tuzemského literárního průměru (proč se v české kultuře objevují milostné trojúhelníky až tak do zblbnutí?).

Kruhy jsou pak jako detektivka zábavnější než úvodní Dwur (který je zase lokálně-historicky specifičtější), záhada je to čtivější (a s hezkým koncem), bohužel ani tak úplně nešlo o to, aby se čtenář sám pokusil o rozluštění, protože mu vše autor postupně sám naservíruje. A s postupujícími stránkami včetně poslední povídky - Čtverky - už je nářečí méně (ve třetí povídce už je to jen jedna věta!) a méně, historie taky, zato přibývá hlubší fascinace očima hlavního hrdiny a ženskými křivkami. No co už...

Chesterton
04.11.2022 3 z 5

[Četba ČRo]
Po roce jsem se dočkala dalšího rozhlasového zpracování - Kruhy.
Mačo alias zamindrákovaný zakrslík Roman Sagan vůbec není neuvěřitelný. Čtu ve všem zcela reálnou nadsázku, vzhledem k regionu. Atmosféra současnosti, prošpikovaná 'po naszymu' je hlavní důvod, proč se u příběhů zastavit. Ostatně vše se píše v anotaci. V papíru bych to asi tolik neocenila, logika občas pokulhává, ale v uchopodání snadno přimhouříte ucho . . .
3/4

Blue
03.11.2022 4 z 5

Oddechové čtení, kterému poněkud přidává (pro někoho) na atraktivitě lokalizace. Takže obyvatelé okresu Frýdek-Místek knihu přečtou zřejmě s větším potěšením, než čtenáři z druhé strany republiky. Hlavní hrdina je osobitý jako jeho rodný kraj, jednotlivé příběhy jsou krátké, svižné, nejsou zbytečně překombinované. Zkrátka ideální relax pro čtenáře z Třinecka a Jablunkovska. Ale zkusit to samozřejmě mohou i jiní.

Tyet
27.10.2022

Přečetla jsem všechny čtyři díly této série, ale je zbytečné psát recenze ke každému z nich. Dokonce je zbytečné číst více než dva díly, protože je to vlastně pořád dokola. Navíc úroveň klesá s každým dalším dílem, takže pokud bych tomu prvnímu dala pět hvězd, poslední, čtvrtý by dostal po zásluze jen dvě.
Hlavní hrdina je zamindrákovaný zakrslík, který si své komplexy léčí děvkařením a rvačkami. Ale co, každý jsme nějaký. Ovšem když se z něj stal obyčejný úkladný vrah, říkala jsem si, jakým právem vlastně ještě stíhá své "kolegy". Vývoj postavy veskrze žádný, jediné změny, které ve svém životě udělal, byly koupě nového auta a nového telefonu. Ehm.
Každopádně musím ale pochválit místní nářečí Třinecka a Jablunkovska, pokaždé jsem se těšila na kurzívu v textu a to nádherné nářečí si vychutnávala. "Co je s tum kavum?" u nás zdomácnělo.
Knihy se velice dobře čtou, jsou napínavé, takže každou hravě přečtete za jediný den.