Třináctá komnata

Třináctá komnata https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79304/bmid_trinacta-komnata-iJ2-79304.jpg 4 118 21

Neffova Třináctá komnata, román z Kampy, jež si uprostřed města žije zcela po svém, o čem vypráví? O lásce i nenávisti, o plebánství i urozenosti, o věrnosti i zradě, o vraždě i ospalém poklidu. Především však ukrývá tajemství, jež je zahnízděno v domě U slepých hodin... Vydání šesté, v ČS čtvrté.

Přidat komentář

Lenka4
18.03.2024 5 z 5

Výborný psychologický román zalidněný svéráznými postavami plnými duševního neklidu, či neklid u druhých vzbuzujícími.

Andi
01.10.2023 3 z 5

Měla jsem při čtení pocit, jako bych tu knížku už někdy předtím četla. V půlce knížky mi došlo, že jsem ji kdysi letem světem prolistovala, četla jedním uchem tam, druhým ven, protože mě nebavila. Tentokrát jsem při čtení dávala pozor a soustředila se. Jó, je to sice dobře napsané, ale zbytečně zdlouhavé. Dočetla jsem to, uff a mám hotovo.


elotriel
28.09.2023 2 z 5

Četla jsem ji kdysi před lety a už se nepamatuji jestli se mi líbila. Teď jsem ji přečetla v rámci čtenářské výzvy a občas jsem u čtení dost trpěla. Dějová linka se mi líbila, ale místy mi to přišlo zdlouhavé a rozvláčné, pak zase přišel úsek, který jsem četla jedním dechem. Myslím, že už se k ní nebudu vracet.

YangJie
07.06.2023 5 z 5

Již před téměř čtyřiceti lety jsem s obrovským nadšením přečetl Nedobylovsko- Bornovskou ságu. K dalším dílům skvělého autora jsem se tak nějak nedostal. Až nyní, díky tipu čtenářské výzvy, jsem se dostal k tomuto skvostu české literatury. Stejně jako někteří další recenzenti ani já nebudu rozebírat děj knihy. Jen musím konstatovat, že mne fascinovalo, jak se Vladimíru Neffovi v době vzniku knihy (1944) podařilo vyhnout jakémukoliv časovému zarámování. Všem vřele doporučuji a sám se vydám dohledat zbytek díla VN.

Termina
14.11.2022 5 z 5

Opravdu nádherná kniha, víc k tomu snad ani nemám co říct. DÍK !

Oponn
01.08.2022

Hvězdičky neuděluji, kdo chce hodnocení, nechť čte dál.

K Neffovu dílu a k Neffovi vůbec jsem přišel zcela náhodou, když mě zaujal přebal knihy v babiččině knihovně. Samozřejmě znám Neffa mladšího, ale o starším jsem slyšel možná kdysi na fakultě a šlo to jedním uchem tam, druhým ven. O knize, autorovi, kontextu díla ani o samotném díle jsem tedy na začátku čtení nevěděl zhola nic.

Atmosféra pražské Kampy z první poloviny 20. století mě ihned nadchla. Tajemný kousek města žijící si podle vlastních pravidel ve mně vzbudil ducha Foglarovského puberťáka ze Stínadel z let klukovských bažícího po tajemnu úzkých uliček, stinných průchodech pavlačových domů a zanedbaných, opuštěných zahradách.

Na "ostrůvku" sledujeme dům U Slepých hodin, kam se nastěhuje rodina lékaře Kalisty. Příběh je nám předkládán primárně pohledem mladé, ostýchavé, nesebevědomé dcery Blanky, která je zmítána mezi chladnou matkou a bujarým otcem. V rozlehlé zahradě přilehlé k jejich domu se u podivné sochy setkává se s chlapcem Kosťou, se kterým vyřknou podivnou věštbu, jež následně dojde naplnění. Skoro...

V nazírání narativu z pohledu čtenáře hrajě důležitou roli i velká část osazenstva Hrnčířského plácku - náměstíčka na Kampě. V repetetivních kapitolách nazývaných Chór sledujeme dění na Kampě z pohledu štamgastů v hospodě u Peška. Neffovy postavy jsou živé, uvěřitelné, vyvíjejí se, dokážete jim porozumět, i když jim zrovna nefandíte. Jako velmi zdařilé hodnotím vykreslení vztahů v Kalistově rodině, kterou nám vypravěč předkládá postupně z úhlu všech rodinných příslušníků. (Samotný vypravěč je také zvláštní, především tím, že komentuje dění ve stylu "nevěděla, že jej vidí naposledy naživu".) Zvláštní postavou celého ansámblu představuje především Kalistovic zestárlý zahradník Mudrus - jakýsi moudrý stařec, který je ve spojení s vyšší bytostí Jonatánem.(?) Je jakýmsi pojítkem mezi hlavními aktéry, jeho pravý význam mi však bohužel pravděpodobně unikl...

Samotný aspekt tajemna, magična, předurčenosti a nevyhnutelnosti osudu, byť jde o kostru příběhu, je vlastně upozaděn. Není třeba vysvětlovat, proč se Kosťova a Blanky věštba plní, jak ví Mudrus o událostech dávno minulých... Právě pod tento kabátek mystiky, který nechává autor naschvál přehozený přes celý příběh, netoužíme nahlédnout. Víme, že všechny události mají pravděpodobně racionální vysvětlení. Ale ona dětská imaginace a genius loci pražské Kampy dává příběhu přesně to, proč je knížka tak zajímavá, jinak by se jednalo o běžný psychologický román z prostředí dysfunkční rodiny.

Legens
12.07.2022 5 z 5

Vynikající. Nic bližšího psát nebudu. Podařilo se mi totiž knihu vzít a přečíst aniž bych měl o ní předem jakékoliv informace. A na základě této zkušenosti jsem přesvědčen, že kdyby mi o té knize někdo cokoliv předem řekl, bylo by to nežádoucí. Pokud jste to nečetli, nic o tomto románu nevíte, uvěříte prvému slovu mého komentáře a přečtete si to, tak mi asi dáte za pravdu.
Varování před filmem: Filmová verze je špatná, své skvělé literární předloze vyloženě ubližuje.

Pebra
13.01.2021 5 z 5

Jedna z mých TOP. Několikrát přečtená, se stejně dobrým pocitem, že díky knize stále existuje "vlastní svět" uprostřed velkoměsta, ačkoli pravda je docela jiná. Doba, kdy kluci chránili holky, muži ženy, a ty jim na oplátku omdlévaly v náruči... A čtení o záhadných úmrtích vždy vzbuzují podivný pocit v šíji.

LuckaH2
18.02.2020 5 z 5

Četla jsem již jako dítě/dospívající. A dodnes si pamatuju ty popisy zahrad, domů, ulic. Budu si muset zase někdy přečíst!

mol378
19.09.2019 5 z 5

Krásná knížka z prostředí Kampy, městečka sama pro sebe, plná fantazie, poezie, ale taky s napínavou, téměř detektivní zápletkou. Vladimír Neff je mistr českého jazyka a mistr pera, číst jeho knihy znamená ponořit se úplně do daného času a prostředí. Domy v knize zmiňované na Kampě najdete a vše si můžete zasadit přímo do kulis. A hlavní chlapecká postavička Kosťa Diviš spolu se svými třemi staropanenskými tetinkami jsou nezapomenutelní. Doporučuji k této knize přečíst si ještě Marii a zahradníka.

viviann
02.05.2019 5 z 5

Ohromně zaživna kniha, pohltila mě od první strany. Psaná krásným bohatým slovníkem. Postavy jsem si zamilovala, určitě stojí za přečtení...

Aerine
01.04.2019 2 z 5

Maloměšťáctví i uprostřed Prahy, Kampa se svými obyvateli, kteří mají nejvíc starostí s pozorováním svých nových sousedů. Nešťastné manželství, nešťastná dcera, nešťastný osud. Jaký vliv měl na události vymyšlený příběh hry Na osud?
I přesto, že jsou hrdinové "v pubertálním věku", chovají se spíš jako děti 8leté. V dnešním světě už by se spíš pod listy tajemného stromu líbali a osahávali, než aby si vymýšleli hry, příběhy a nosili na hlavě lopuchové listy.
Čtenář se musí oprostit od současného světa, jinak si četbu neužije...

Schamila
12.10.2017 5 z 5

Četla jsem 2x, viděla 1x a pořád je to pro mne moc krásný příběh lásky, dětství i s detektivní zápletkou. Moc hezké - doporučuji

medlovice
02.08.2016 5 z 5

Nádherný příbeh, starosvětsky staromilný.vždycky,když vidím kulate okěnko hledám možnost jak nahlédnout dovnitř...Příbeh, který bych chtěla prožít .Knihu mám ve třech vydáních a pokaždé jsem četla znovu. Vím o filmovém zpracování ,ale nejevím o něj zájem, protože mám svou představu a ta se mí líbí .

maryzka
02.11.2015 1 z 5

Nevím jak ji hodnotit a ani co o této knize říct. Poprvé jsem ji začala číst v dětství- pochopitelně nedočetla. Co vlastně symbolizuje třináctá komnata. Symbol toho, že člověk má své tajemství do kterého nevpustí nikoho, nebo to, že člověk je tajemný, nevpustí k tělu neznámé lidi. Poté je okolí začne pomlouvat. Děsivost této knihy u mě je v tom, že malý kluk vymyslí příběh, který se pomalu stal. Každopádně tato kniha se mi moc nezamlouvala a asi jeho,, Rodinnou pentalogii považuji za knihy, které se od něho dali číst.

čef
07.07.2014 5 z 5

Třináctá komnata je krásná literatura, která nám dává mnoho důvodů proč vlastně číst. Vyvolá a vysvětlí mnohé vzpomínky, myšlenky a nálady, dá nám znovu ochutnat jaké to bylo ve chvílích citových bouří a zmatků a zanechá nás vlastním úvahám o radostech a smutcích života a jeho pomíjivé hodnotě. Pan spisovatel nemá žádné ambice ukazovat svou profesní zběhlost a netrápí nás nepřehledným a složitým stylem - všechny věty a scény jsou logické bez samoúčelných vymyšleností a základem je napínavý příběh, který dává všem myšlenkám a psychologickým postřehům pevný základ.

Blue
29.02.2012 4 z 5

Velmi půvabná kniha, kterou by člověk od autora velkých historických cyklů snad ani nečekal. Možná i proto, že stojí ve stínu historické pentalogie a trilogie, je dobré Třináctou komnatu doporučovat. Skutečně stojí za to.

vejnar
11.01.2012 5 z 5

Parádní knížka, krásné prolínání příběhu s poetickými popisy přírody na tajuplném ostrůvku Kampa.. Po přečtení jsem si Neffa zamiloval a přečetl několik jeho dalších tlustých knih! Více v mé recenzi http://blog.vejnar.com/trinacta-komnata-vladimir-neff.htm

WEIL
12.08.2011 4 z 5

Tenhle román o zakázané třinácté komnatě je lepší, než jeho filmová verze, která se moc nepovedla.

Ver8nika
30.07.2011 5 z 5

První kniha, kterou jsem od Neffa četla a doslova mě uchvátila. Krásný popis "bezstarostnosti" dětských let a k tomu ještě druhá linie příběhu. Nádhera